Πέμπτη 02 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Ποιους έκανε έξαλλους η Apple με την ανακοίνωση του iPad 4

Ποιους έκανε έξαλλους η Apple με την ανακοίνωση του iPad 4

Εξωτερικά το iPad 4 είναι ίδιο με το iPad 3. Εσωτερικά, είναι «ανώτερο» ή αλλιώς, το iPad 3, το νέο iPad, το New Generation iPad είναι κατώτερο. Έχει την μισή επεξεργαστική ισχύ, κεντρικά αλλά και στα γραφικά, στο Wi-Fi χάνει την μια μπάντα, δεν έχει τον νέο γρήγορο κονέκτορα και το καλώδιο σε SD card και σύντομα εκτιμάται πως, app για το 4 δεν θα μπορούν να τρέξουν στο 3. Αρκετοί λόγοι για να δυσαρεστηθούν όσοι έσπευσαν να αγοράσουν το «νέο iPad» τον Μάρτιο ή πριν από μερικές μόλις εβδομάδες.

Εξωτερικά το iPad 4 είναι ίδιο με το iPad 3. Εσωτερικά, είναι «ανώτερο» ή αλλιώς, το iPad 3, το νέο iPad, το New Generation iPad είναι κατώτερο. Έχει την μισή επεξεργαστική ισχύ, κεντρικά αλλά και στα γραφικά, στο Wi-Fi χάνει την μια μπάντα, δεν έχει τον νέο γρήγορο κονέκτορα και το καλώδιο σε SD card και σύντομα εκτιμάται πως, app για το 4 δεν θα μπορούν να τρέξουν στο 3. Αρκετοί λόγοι για να δυσαρεστηθούν όσοι έσπευσαν να αγοράσουν το «νέο iPad» τον Μάρτιο ή πριν από μερικές μόλις εβδομάδες.

Με αυτά τα επιχειρήματα πείστηκαν οι σημερινοί κάτοχοι του iPad 3 να το αγοράσουν. Μπορεί να μην δικαιολογούν την αναβάθμιση στο βελτιωμένο iPad 4, δηλώνουν όμως έξαλλοι όταν τόσο σύντομα αποκαλύπτεται κάτι «καλύτερο».

To iPad 3 έχει την ίδια οθόνη με το iPad 4 -την εντυπωσιακή οθόνη Retina με ανάλυση 2048×1536 και πυκνότητα 264 pixel ανά ίντσα που κάνουν πολύ καθαρό το κείμενο, τις εικόνες. Εξωτερικά, δεν διαφέρουν παρά μόνο στην υποδοχή για την διασύνδεσή του, τον Lightning connector που έχει εισάγει η Apple με το iPhone 5.

Εσωτερικά, υπάρχουν διαφορές. Το iPad 4ης γενιάς δεν έχει το τσιπ A5X, αλλά το A6X. Η Apple δηλώνει ότι το νέο τσιπ διπλασιάζει την επεξεργαστική ισχύ αλλά και την ταχύτητα επεξεργασίας γραφικών, γεγονός που αν αποδειχτεί σημαίνει ότι «το iPad 3 μου» τρώει την σκόνη του 4. Όσοι ήταν παρόντες στην εκδήλωση της 23ης Οκτωβρίου, μας μεταφέρουν ότι στο iPad 4ης γενιάς τα app φορτώνουν εξαιρετικά γρήγορα. Απαιτητικές εφαρμογές όπως οι δορυφορικές εικόνες 3D στους χάρτες φορτώνουν άμεσα. «Είναι πολύ, πολύ γρήγορο», γράφει ο συντάκτης του Wired και κάτοχος iPad 3ης γενιάς, αναμένοντας να καταγράψει τις διαφορές όταν το iPad 4 κυκλοφορήσει (στις ΗΠΑ και άλλες χώρες από τις 2 Νοεμβρίου 2012, τουλάχιστον στην έκδοση Wi-Fi). «Πόσο πιο αργό είναι το iPad 3 μου, δηλαδή;», είναι το ερώτημα που μένει να απαντηθεί.

H Apple τονίζει ότι κατορθώνει να διπλασιάσει τις επεξεργαστικές ικανότητες του iPad, χωρίς να μειώνει την ονομαστική αυτονομία των 10 ωρών. Άρα, τουλάχιστον σε αυτονομία δεν χάσαμε τίποτα, αν και μένουμε με ένα μηχάνημα πολύ πιο αργό. Έξι μόλις μήνες μετά.

Επίσης, η Apple βελτίωσε την κάμερα FaceTime HD μπροστά (1,2Mpixel ικανή για βίντεο 720p αντί VGA στο iPad 3) -και αυτό, για όσους κάνουν βιντεοκλήσεις, πειράζει. Επίσης, η iSight camera απέκτησε νέο τσιπ για την αυτόματη σταθεροποίηση εικόνας.

Το τσιπ για την ασύρματη δικτύωση μέσω Wi-Fi άλλαξε, με το νέο να υποστηρίζει και τις δύο μπάντες συχνοτήτων (dual band). Η Apple δηλώνει ότι η ταχύτητα ασύρματης δικτύωσης στο iPad 4ης γενιάς διπλασιάζεται σε σχέση με τα προγενέστερα μοντέλα iPad. Δηλαδή, στο iPad 3 είναι η μισή.

Το iPad τέταρτης γενιάς παρέχει υποστήριξη για περισσότερα δίκτυα LTE παγκοσμίως (είχε δημιουργηθεί θέμα με τις ζώνες συχνοτήτων που υποστήριζαν διαφορετικά δίκτυα σε Ευρώπη και Αμερική). Στην Ευρώπη, όσοι σκέφτονται να γίνουν από τους πρώτους συνδρομητές 4G στην Μεγάλη Βρετανία και έχουν το iPad 3, μάλλον δυσαρεστήθηκαν.

Το δίκτυο τέταρτης γενιάς της ΕΕ υπόσχεται ταχύτητες download από 8 έως 12Mbps (πραγματική ταχύτητα), δηλαδή τουλάχιστον πενταπλάσια από το 3G με απεριόριστες κλήσεις και μηνύματα, VoIP και tethering. Το iPad 4ης γενιάς είναι αυτό που υποστηρίζει το 4G/LTE της ΕΕ (με σχετικό slide που προβλήθηκε κατά την εκδήλωση). Στην Ελλάδα, η Cosmote έχει μπει στο πιλοτικό στάδιο για το 4G και κάνει επίδειξη δυνατοτήτων στο Μαρούσι, με την Vodafone και την Wind να δηλώνουν επίσης έτοιμες για να προχωρήσουν στο 4G/LTE. Προς το παρόν, 4G δεν έχουμε, οπότε δεν μας απασχολεί αυτό ιδιαίτερα, εκτός εάν πηγαίνουμε συχνά στο Λονδίνο με το iPad 3.

Για την διασύνδεση του iPad 4 με υπολογιστές Windows ή Mac, κάμερες και τηλεοράσεις, η Apple ανακοίνωσε ότι έτοιμα καλώδια Lightning to USB, Lightning to SD, Lightning to HDMI, Lightning to VGA. Για το Lightning, η Apple έχει τονίσει τα πλεονεκτήματά του: αυτός των 30 ακίδων μετράει εννέα χρόνια στις πλάτες του, ο νέος είναι πλήρως ψηφιακός και άρχισαν ήδη τα ηχεία και τα περιφερειακά, τα οποία συνδέονται με την μεσολάβηση όμως του adaptor από το παλιό του Νέου iPad στο νέο του iPad 4ης γενιάς.

Οι τιμές του iPad 4ης γενιάς ορίστηκαν στα ίδια επίπεδα, όσο πλήρωνε κανείς πρόσφατα για το 3. Είναι ακριβώς ίδιες: 499 δολάρια για το μοντέλο των 16GB, 599 δολάρια για αυτό των 32GB και 699 δολάρια για το μεγαλύτερο, με 64GB μνήμη (αν και οι πρώτες αναφορές, λένε ότι στην Ευρώπη οι τιμές είναι τσιμπημένες κατά 20 ή και 30 ευρώ στις εκδόσεις Wi-Fi και Cellular). Το μοντέλο Wi-Fi + Cellular θα κυκλοφορήσει τον Δεκέμβριο ανεβάζοντας τις τιμές κατά 130 δολάρια σε κάθε περίπτωση. Οnline, στο Apple Store το iPad 3 δεν υπάρχει καν ως επιλογή (είναι λογικό, δεν παύει όμως να προκαλεί οργή).

Όσοι αγόρασαν το iPad που άρχισε να κυκλοφορεί στις αρχές Μαρτίου 2012, μόλις επτά μήνες πριν, δηλώνουν τουλάχιστον έντονα δυσαρεστημένοι για να το πούμε κομψά. Οι ονομαστικές διαφορές δεν τους πείθουν να πουλήσουν το καινούριο τους tablet. Οι διαφορές από το iPad 2 στο iPad 3 δικαιολογούσαν την αναβάθμιση (με κυριότερο λόγο, την οθόνη Retina). Δεν μπορούν όμως να χωνέψουν ότι τόσο γρήγορα θα υπήρχε κάτι καλύτερο εκεί έξω από τον ίδιο κατασκευαστή (στον οποίο πολλοί δηλώνουν πιστοί).

Στην Ελλάδα, τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερα. Ξέρουμε ότι υπάρχει
το iPad 4 «εκεί έξω», θα αργήσουμε όμως να το έχουμε εδώ. Τουλάχιστον
στην παρουσίαση της Apple, το πλησιέστερο κατάστημα διάθεσης του iPad 4 από τις 2 Νοεμβρίου,
βρίσκεται στην Βουλγαρία…

Επιπλέον, θεωρούν αναπόφευκτη αλλά και αδικαιολόγητη την μείωση της αξίας του iPad 3 σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα. Κάποιοι ζητούν από την Apple να μεριμνήσει και να υιοθετήσει κάποια πολιτική επιστροφών που θα τους έδινε την δυνατότητα να επιστρέψουν το νέο iPad για να πάρουν το… νεότερο iPad. Εκτιμούν ότι δεν θα περάσει πολύς χρόνος μέχρι τότε που θα ξεκινήσουν να ανεβαίνουν στο Apple Store app που δεν θα τρέχουν στο iPad 3 ή τουλάχιστον το ίδιο καλά, όταν θεωρούσαν εαυτούς ασφαλείς από το φαινόμενο τουλάχιστον για έναν χρόνο. Ή, πολύ περισσότερο, εάν αποκοπούν ταχύτερα από ότι περίμεναν από τα επόμενα μεγάλα update του iOS.

RIP iPad 3

Δείτε μερικά ενδεικτικά επικριτικά σχόλια στο discussions.apple.com στο thread υπό τον χαρακτηριστικό τίτλο RIP iPad 3

NomusaMagic
Re: RIP, iPad 3
Oct 23, 2012 7:15 PM (in response to carey7097)

if our NEWWWWWWW IPad 3is HALFFFFFFF as fast, I respectfully do NOT view the 4 as a «little update» or a refresh. I haven’t evolved as fast as you have and I am just shy of STILL $1000 mad (ipad 3, best buy warranty, zagg screen cover and zagg folio keyboard case). I could live with one year but this is OUTRAGEOUS!!!

NSD2010
Re: RIP, iPad 3
Oct 23, 2012 7:14 PM

I bought my iPad 3, well what was known as the new iPad less than two weeks ago. A little annoyed that the new iPad aka 4th generation was announced today. Trying to determine what I can do about this not happy right now. Not interested in buying any other Apple products like ever.

AngelOK10
Re: RIP, iPad 3
Oct 23, 2012 7:15 PM (in response to romad)

I am very unhappy. I think this situation stinks for third generation iPad owners. It does feel weird that our iPad, which was the «New» iPad until today, is nolonger found anywhere on the Apple Store website, and it does feel as though our devices have been deleted and that we will be forgotten when it comes to iOS updates, but in reality we know that’s not true. Our iteration of the iPad is no different than the 4th generation with exception to a few semi-big hardware changes. Those changes should not prohibit the iPad 3 from benefitting from iOS 7 or even some 8 updates. I don’t know who is handeling Apple’s PR, but in my opinion they suck at their job – A letter posted to the Apple Store website or an e-mail from Tim Cook should have gone out to third generation iPad owners today, acknowledging the frustration their loyal customers are likely feeling right now, thanking them for their support/choice of the Apple brand, assuring them that the one-year AppleCare warranty will be honored until expiration and that Apple stands behind the quality of this product as it has everyother product they have created.

I might be feeling a little better at this moment, had I received something like that.

In.gr Τεχνολογία

Sports in

Η Ευρωλίγκα απαξιώνει το προϊόν της

Δεν νοείται ιδιαίτερα σήμερα, να υπάρχουν παραβάσεις σε θέματα που έχουν να κάνουν με το χρόνο.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 02 Μαϊου 2024