Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ηalo 4: ο Master Chief πήρε το όπλο του (πάλι)

Ηalo 4: ο Master Chief πήρε το όπλο του (πάλι)

Το Halo 4 είναι αντάξιο των προγόνων του και διαθέτει όλα εκείνα τα στοιχεία που το έκαναν επιτυχία. Κλειστοφοβικά αλλά και ανοιχτά πειστικότατα και εντυπωσιακά εξωγήινα τοπία, combat mechanics για σεμινάριο, αντίπαλοι με υψηλό AI που συνεργάζονται αποτελεσματικά για να σας φέρουν σε δύσκολη θέση και οχήματα για να σπάει η μονοτονία και να γλιτώνετε τον ποδαρόδρομο.

Ας το ξεκαθαρίσουμε από την αρχή: δεν είμαστε μεγάλοι fan του Halo. Κάτι το μάλλον ρηχό και συνηθισμένο σενάριο (ο σούπερ στρατιώτης που πρέπει να σώσει τη Γη από τους εξωγήινους), κάτι οι όχι και τόσο τρομακτικοί αντίπαλοι (ειδικά τους grunt των Covenant προτιμάς να τους τις βρέξεις αντί να τους πυροβολήσεις), κάτι ακόμη και το όνομα του πρωταγωνιστή (μα Master Chief; Και Master και Chief; Για να μην πούμε ότι θυμίζει πλέον ριάλιτι μαγειρικής), δεν μπορέσαμε ποτέ να πωρωθούμε πραγματικά μαζί του.
Αυτό βέβαια δεν μας εμπόδισε και ποτέ να δούμε τις ξεκάθαρες αρετές του: Εξαιρετικές παραγωγές, υπέροχα γραφικά, ισορροπημένο gameplay και διασκεδαστικότατο multiplayer. Το Halo: Combat Evolved της Bungie που ξεκίνησε την πορεία της σειράς το 2001 (στα αρχικά του στάδια ως Real Time Strategy παιχνίδι!) έγραψε τη δική του ιστορία, αποδεικνύοντας ότι τα FPS έχουν θέση στις κονσόλες και εκτοξεύοντας τις πωλήσεις του πρώτου Xbox –το οποίο χαϊδευτικά άκουγε εκείνη την εποχή και στο όνομα HaloBox.
Ακολούθησαν άλλες δύο συνέχειες με τον Master Chief πρωταγωνιστή και τρία spin offs (Halo Wars, Halo 3: ODST και Halo: Reach) τα οποία πούλησαν εκατομμύρια αντίτυπα και δημιούργησαν μια τεράστια βάση ορκισμένων fan. Όταν έγινε γνωστό ότι η Bungie παρέδωσε τη σκυτάλη για το Halo 4 στην 343 Industries, δεν ήταν λίγοι αυτοί που ανησύχησαν – η αλλαγή developer έχει καταστρέψει πολλά παιχνίδια. Μια πιο αισιόδοξη ματιά, θα έλεγε ότι μετά από τόσες εκδόσεις μια φρέσκια ματιά στη σειρά θα μπορούσε να είναι αναζωογονητική.

Πιστεύουμε ότι οι αισιόδοξοι δικαιώθηκαν. Το Halo 4 είναι αντάξιο των προγόνων του και διαθέτει όλα εκείνα τα στοιχεία που το έκαναν επιτυχία. Κλειστοφοβικά αλλά και ανοιχτά πειστικότατα και εντυπωσιακά εξωγήινα τοπία, combat mechanics για σεμινάριο, αντίπαλοι με υψηλό AI που συνεργάζονται αποτελεσματικά για να σας φέρουν σε δύσκολη θέση και οχήματα για να σπάει η μονοτονία και να γλιτώνετε τον ποδαρόδρομο. Bonus η εμφάνιση μιας νέας εξωγήινης φυλής, των Promethean: ειδικά οι Knight που τηλεμεταφέρονται κατά το δοκούν και οι Watcher που αναπληρώνουν την ενέργεια στις ασπίδες τους, αποτελούν μια ευχάριστη αλλαγή –πόσους Covenant να σκοτώσεις πια;

Εκεί όμως που το Halo 4 ξεχωρίζει από τη σειρά είναι στο επίπεδο του storytelling. Η σχέση του Master Chief και της Cortana, του ΑΙ που τον συντροφεύει, αποτελεί βασικό κομμάτι της ιστορίας και είναι η πρώτη φορά που μας έκανε να ενδιαφερθούμε γι’ αυτήν. Η Cortana έχει φάει τα ψωμιά της και πάσχει από ένα είδος Αλτσχάιμερ για Τεχνητές Νοημοσύνες, δημιουργώντας παρεξηγήσεις και αναγκάζοντας τους δύο ανίκητους μέχρι τώρα πρωταγωνιστές να αντιμετωπίσουν για πρώτη φορά την προοπτική του θανάτου –το επαγγελματικό voice over και τα animation βοηθούν τα μάλα ώστε το δράμα να είναι πραγματικά πειστικό.

Το multiplayer κομμάτι του παιχνιδιού παραμένει διασκεδαστικό και challenging όπως το γνωρίζαμε, ανοιχτό βεβαίως σε co-op και με μερικά καινούρια mode και δυνατότητες. Ευτυχώς, γιατί η διάρκεια του single player campaign δεν θα έλεγε κανείς ότι είναι και τεράστια…

Το Halo 4 δεν νομίζουμε ότι θα απογοητεύσει κανέναν φίλο της σειράς –αντιθέτως θα προσθέσει πολλούς ακόμη στο fan base της. Εμάς τους «άπιστους» δεν μας έκανε να… μετανοήσουμε, όμως κέρδισε το ενδιαφέρον μας και μας έκανε να πιστέψουμε ότι ίσως στο επόμενο Halo δούμε τον Master Chief με ακόμη καλύτερο μάτι.
Θανάσης Τολούδης
Ακολουθήστε το @techingr στο Twitter

{{{related}}}

In.gr Τεχνολογία

Sports in

Λίβερπουλ και Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ένωσαν τις δυνάμεις τους

Η Λίβερπουλ και η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ξεκίνησαν κοινό εκπαιδευτικό πρόγραμμα μέσω των ιδρυμάτων τους, για την αντιμετώπιση της «τοξικότητας» στο ποδόσφαιρο.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024