Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ψηφιακές μηχανές υψηλών επιδόσεων που χωράνε στην τσέπη

Ψηφιακές μηχανές υψηλών επιδόσεων που χωράνε στην τσέπη

Τι γίνεται για όσους θέλουν μικρό μέγεθος , ποιότητα εικόνας, φωτεινό/σταθερό φακό και χειροκίνητες ρυθμίσεις για «δύσκολες» καταστάσεις και μεγαλύτερο έλεγχο; Οι εταιρείες μυρίστηκαν και αυτή την ανάγκη της αγοράς και κυκλοφορούν μοντέλα compact high end με όλα τα παραπάνω χαρακτηριστικά.

Για όσους θέλουν να βγάζουν που και που κάποια αναμνηστική φωτογραφία κυκλοφορούν δεκάδες μηχανές compact που κάνουν αξιοπρεπή δουλειά με όλες τις ρυθμίσεις στο αυτόματο. Όσοι αναζητούν περισσότερο έλεγχο στο αποτέλεσμα, ταχύτητα, εναλλάξιμους φακούς και καλύτερη ποιότητα εικόνας επενδύουν στην αγορά μιας DSLR. Ανάμεσά στις δύο περιπτώσεις, bridge με χειροκίνητες ρυθμίσεις και μεγάλο ζουμ και micro four thirds με εναλλάξιμους φακούς και μικρό μέγεθος προσπαθούν να γεφυρώσουν τα άκρα και να προσφέρουν ακόμη περισσότερες ενδιαφέρουσες επιλογές.
Τι γίνεται όμως για όσους θέλουν μικρό μέγεθος , ποιότητα εικόνας, φωτεινό/σταθερό φακό και χειροκίνητες ρυθμίσεις για «δύσκολες» καταστάσεις και μεγαλύτερο έλεγχο; Οι εταιρείες μυρίστηκαν και αυτή την ανάγκη της αγοράς και κυκλοφορούν high end compact μοντέλα με όλα τα παραπάνω χαρακτηριστικά. Οι τιμές τους δεν είναι ακριβώς φθηνές, όμως συνυπολογίζοντας τις δυνατότητες τους (και αποφεύγοντας τον πειρασμό να αγοράζετε διαρκώς νέους φακούς) μόνο ακριβές δεν είναι στην τελική.

Nikon Coolpix P7700
Με όνομα βαρύ σαν ιστορία, αυτή η Nikon είναι εφοδιασμένη με ιδιαίτερα φωτεινό φακό f/2,0-4,0, 28-200mm (οπτικό ζουμ 7,1x). Tης λείπει το οπτικό viewfinder αλλά αποζημιώνει με την τριών ιντσών πλήρως περιστρεφόμενη οθόνη της. Τραβάει και αρχεία RAW, η ταχύτητά της φτάνει ως 8 καρέ το δευτερόλεπτο και διαθέτει αισθητήρα 1/1,7 ιντσών ανάλυσης 12 ΜP. Αν χρειαστεί να τραβήξετε video δεν θα σας απογοητεύσει: Full HD στα 30 fps. Τιμή: 499 ευρώ.

Samsung EX2F
Η νοτιοκορεάτικη εταιρεία δεν έχει μακροχρόνια παράδοση στη φωτογραφία, αλλά με αυτό το μοντέλο έχει βάλει σε σκέψη πολλούς –ανταγωνιστές και καταναλωτές. Η EX2F έρχεται με φακό που στο ευρυγώνιο άκρο του (24mm) έχει f 1,4 (σούπερ φωτεινός) ενώ στον τηλεφακό (80mm, 3,3 οπτικό ζουμ) f 2,7. Στα highlight και η ύπαρξη WiFi για ασύρματη μεταφορά των φωτογραφιών σας. Κατά τα άλλα, αισθητήρας 1/1,7 ιντσών ανάλυσης 12 ΜP, RAW, περιστρεφόμενη AMOLED οθόνη 3 ιντσών και Full HD video. Τιμή: 409 ευρώ.

Panasonic Lumix DMC-LX7
H διάδοχος της υπερεπιτυχημένης LX5 φαίνεται ότι θα συνεχίσει την παράδοση: ο 24-90mm (οπτικό ζουμ 3,8Χ) φακός της είναι ο πιο φωτεινός της κατηγορίας με f 1,4-2,3. Σε όλους τους τομείς είναι αναβαθμισμένη από την προκάτοχό της (11 fps, HDR mode, καλύτερη ανάλυση οθόνης, Full HD video στα 60p). O αισθητήρα της είναι 1/1,7» στα 10 MP. Στα συν η ύπαρξη «δαχτυλιδιού» στο φακό για τη ρύθμιση του διαφράγματος. Τιμή: 529 ευρώ.

Fujifilm FinePix XF1
Στον τομέα «ρετρό σχεδιασμός» η πρόταση της Fujifilm κερδίζει με διαφορά το πρώτο βραβείο όπως βλέπετε και από την φωτογραφία της. Στον τομέα των χαρακτηριστικών τα καταφέρνει επίσης αρκετά καλά: φακός 25-100 mm (οπτικό ζουμ 4x) με f1,8-4,9 και αισθητήρας 2/3 ιντσών 12 ΜP. Η οθόνη της δεν είναι περιστρεφόμενη αλλά το ξεπερνάμε γιατί το ζουμ της είναι μηχανικό («δαχτυλίδι» επάνω στο φακό) και το σώμα της καλύπτετε από συνθετικό δέρμα. Τιμή: 449 ευρώ.
Canon PowerShot S110
Mε την προσθήκη της S90 (και αργότερα της S100) στο οπλοστάσιό της, η Canon εν πολλοίς καθόρισε την κατηγορία των compact υψηλών επιδόσεων. Η S110 ακολουθεί τα επιτυχημένα βήματα εξοπλισμένη με έναν Ηigh Sensitivity (μάλλον τον καλύτερο του είδους) CMOS αισθητήρα 12 MP 1/1,7 ιντσών και με φακό 24-120mm (οπτικό ζουμ 5x) f 2.0-5,9. H οθόνη της είναι πλέον αφής αλλά όχι περιστρεφόμενη ενώ διαθέτει και WiFi. Τιμή: 445 ευρώ.
Sony Cyber-Shot DSC-RX100
Οι μηχανές της Sony λοιδορήθηκαν στο παρελθόν από τα fanboy παραδοσιακών εταιρειών φωτογραφικών μηχανών. Όμως αυτή η εποχή έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί και ειδικά η RX100 έκανε πολλούς να παραμιλάνε με τον 1 ίντσας αισθητήρα της των (δικαιολογημένων) 20 MP και την ευαισθησία που φτάνει σε ΙSO 25600. Ο 28-100 mm (οπτικό ζουμ 3,6x) φακός της έχει f1,8-4,9, ενώ η δυνατότητα συνεχόμενων λήψεων φτάνει 10 καρέ το δευτερόλεπτο. Τιμή: 629 ευρώ.
Βοnus: Olympus Stylus XZ-2
Η αντικαταστάτρια της XZ-1 αναμένεται να κυκλοφορήσει μέσα στον Νοέμβριο στα καταστήματα. Τα στοιχεία μιλούν για φακό 28-112 mm (οπτικό ζουμ 4x) με f1,8- 2,5 και αισθητήρα 1/1,7 ιντσών ανάλυσης 12,3 MP. Η οθόνη της είναι αφής και tilted, ενώ το δαχτυλίδι στον φακό επιτρέπει να εστιάσετε, να ζουμάρετε και να αλλάξετε ταχύτητα και διάφραγμα με ένα υβριδικό σύστημα. Τιμή δεν γνωρίζουμε ακόμη, αλλά χαμηλότερη από 500 ευρώ μάλλον δεν θα είναι.

Θανάσης Τολούδης
Ακολουθήστε το @techingr στο Twitter

{{{related}}}

In.gr Τεχνολογία

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024