Πέμπτη 09 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Find the Movie: Κουίζ σε μορφή app ακονίζει τις κινηματογραφικές σας γνώσεις

Find the Movie: Κουίζ σε μορφή app ακονίζει τις κινηματογραφικές σας γνώσεις

Με ένα κουίζ κινηματογραφικών γνώσεων επιστρέφει η ομάδα του Βρες Δώρο, Μάνος Κουφάκης και Κώστας Οργανόπουλος. Αυτή τη φορά, χρειάστηκαν πέντε μήνες αδιάκοπων ανασκαφών στο Διαδίκτυο για να συμπληρώσουν μια έγκυρη βάση πληροφοριών με ταινίες κάθε λογής που θα τροφοδοτούσε το κουίζ Find the Movie, υπό μορφή app ειδικά σχεδιασμένου για το iPhone 5.

Με ένα κουίζ κινηματογραφικών γνώσεων επιστρέφει η ομάδα του Βρες Δώρο από την CoinMad, Μάνος Κουφάκης και Κώστας Οργανόπουλος. Αυτή τη φορά, χρειάστηκαν πέντε μήνες αδιάκοπων ανασκαφών στο Διαδίκτυο -με την αξιοσημείωτη συνδρομή της αδελφής του Μάνου- για να συμπληρώσουν μια έγκυρη βάση πληροφοριών με ταινίες κάθε λογής που θα τροφοδοτούσε το κουίζ Find the Movie, υπό μορφή app ειδικά σχεδιασμένου για το iPhone 5. Αφού η Apple είχε εγκρίνει την πρόθεσή τους, κατάφεραν να φτάσουν τις 5.000 εγγραφές με ισάριθμες ταινίες, στις οποίες θα βασιζόταν το κουίζ. Αυτό άλλωστε είναι και το πλεονέκτημα του Find the Movie, το μέγεθος της συλλογής τίτλων που ξεπερνά οποιοδήποτε ανταγωνιστικό.

Απευθυνόμενοι στους λάτρεις των ταινιών, των πωρωμένων με το σινεμά -όπως άλλωστε δηλώνουν και οι ίδιοι- αλλά και σε όσους απλώς απολαμβάνουν τον κινηματογράφο, Κουφάκης και Οργανόπουλος δημιούργησαν ένα παιχνίδι που κινδυνεύει να αποδειχτεί εθιστικό.

Στην (μεγάλη) οθόνη του iPhone 5 εμφανίζεται μια χαρακτηριστική σκηνή της υπό αναζήτηση ταινίας και κάτω από αυτήν οι πιθανές επιλογές (4).

Ο χρήστης μπορεί να επιλέξει κατηγορία ταινιών και να δοκιμάσει τις
γνώσεις του με ταινίες που έσπασαν ταμεία ή, στα κλασικά φιλμ. Όσοι
εμπιστεύονται τις γνώσεις τους μπορούν να υποβληθούν στην δοκιμασία με
άγνωστες και cult ταινίες, ή από το ευρωπαϊκό και ασιατικό σινεμά.


Το κουίζ κρατά τον χρήστη σε εγρήγορση όταν επιλέγει το υψηλότερο επίπεδο δυσκολίας, καθώς καλείται να βρει τον τίτλο της ταινίας με αντίπαλο τον χρόνο. Μόνα hint, μια καθαρή και προσεκτικά επιλεγμένη σκηνή και τρεις ή τέσσερις τίτλοι ταινιών που δεν είναι τυχαίες, αλλά σχετικές κάνοντας το κουίζ ουσιαστικό τεστ γνώσεων, αλλά και καθαρής μνήμης.

Όπως μας εξηγεί ο Κ.Οργανόπουλος, οι εναλλακτικές απαντήσεις, εκτός από την σωστή, είναι πέντε σε κάθε σκηνή. Από αυτές, το παιχνίδι επιλέγει τρεις τυχαία κάθε φορά. «Για να μπει κάποια ταινία ως εναλλακτική, θα πρέπει ή ο ηθοποιός που εμφανίζεται στην σκηνή να έχει παίξει σε αυτή, είτε η υπόθεση να είναι σχετική με την υπόθεση της ταινίας, ή απλώς να ανήκει στο ίδιο είδος ταινίας (π.χ. comedy). Για παράδειγμα, σε μια ταινία που έχει να κάνει με την απαγωγή ενός παιδιού, προσπαθούμε να εντάσσουμε ταινίες με παρόμοια υπόθεση, σε ταινία που αφορά μια ληστεία τράπεζας, ομοίως, κ.ο.κ.»

Ο χρήστης μπορεί να επιλέξει να παίξει ανεξάρτητα από την κατηγοριοποίηση ή μεταξύ 12 κατηγοριών ταινιών, σε τρία επίπεδα δυσκολίας. Σε κάθε επίπεδο δυσκολίας, υπάρχουν δώδεκα «πίστες» και το app τηρεί ένα βαθμολογικό σύστημα που μαρτυρά τις επιδόσεις του χρήστη σε κάθε επίπεδο και κατηγορία ταινιών.

Το Find the Movie ανέβηκε το απόγευμα της 27ης Μαρτίου 2013 στο App Store έναντι του μικρότερου δυνατού αντιτίμου (0,89 ευρώ) στο επίσημο κατάστημα εφαρμογών της Apple για iPhone και iPod touch, βελτιστοποιημένο για iPhone 5. Για την λειτουργία του δεν απαιτείται σύνδεση στο Διαδίκτυο, καθώς όπως μαρτυρά το μέγεθός του (περί τα 60ΜΒ) όλη η βάση κατεβαίνει με το app.

Στα σχέδια Κουφάκη και Οργανόπουλου, είναι η ανάπτυξη του Find the Movie σε εκδόσεις για smartphone με Android και Windows Phone, ενώ στο πλάνο για την δεύτερη έκδοση είναι και η δυνατότητα παιχνιδιού με έναν αντίπαλο.

Το app κέρδισε την προσοχή των σινεφίλ της ομάδας μας, οι οποίοι παραδέχτηκαν ότι θα μπορούσαν να ξοδέψουν πολύ χρόνο παίζοντας. Θα προτείναμε στην ομάδα να προσθέσει την δυνατότητα προβολής των σωστών απαντήσεων σε όσες ερωτήσεις ο χρήστης απαντά εσφαλμένα. Φανταστήκαμε μάλιστα να ζωντανεύει η ταινία και να αναπαράγεται ένα απόσπασμα του trailer κάθε ταινίας
μετά την υποβολή απάντησης (εσφαλμένης ή/και σωστής), ώστε να την ανακτά γρήγορα στην
μνήμη του ο χρήστης και να εκπαιδεύεται (κάτι που θα μπορούσε να υλοποιηθεί χωρίς δεύτερη σκέψη εάν το Find the Movie έπαιρνε την μορφή Web app για το desktop).

Η χαρακτηριστική σκηνή θα προτείναμε να μπορεί να μεγεθυνθεί χωρίς αλλοίωση της ποιότητας εικόνας ώστε να εμφανίζεται οριζόντια αξιοποιώντας το… μήκος του iPhone 5.

Επίσης, θα θέλαμε να υπάρχουν στοιχεία κοινωνικής δικτύωσης έστω υπό την μορφή προκλήσεων- με την κοινοποίηση υψηλών σκορ σε φίλους, γνωστούς ή απλά σε άλλους σινεφίλ που παίζουν Find the Movie. Ή τέλος, φανταστείτε το Find the Movie στην μεγάλη οθόνη της τηλεόρασης στο σαλόνι, εσάς και τους φίλους σας στον καναπέ σε ετοιμότητα να αγγίξετε την οθόνη του smartphone πρώτοι για να συναγωνιστείτε σε γνώσεις κινηματογράφου…

Ωραίο app, προσεγμένη επιλογή σκηνών, πολλά υποσχόμενο.

Παρεμπιπτόντως, είδατε το Meet in 5′, ένα εγχείρημα των ιδίων;

Ανθή Παναγιωτάκη
@techingr

In.gr Τεχνολογία

Sports in

«Αυτό είναι ξενοφοβία» – Στην αντεπίθεση οι Πολωνοί για την κριτική στον Σιμόν Μαρτσίνιακ

Οι Πολωνοί πέρασαν στην αντεπίθεση για την κριτική των Γερμανών στον διαιτητή του αγώνα Ρεάλ-Μπάγερν, Σιμόν Μαρτσίνιακ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 09 Μαϊου 2024