Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Στην Πορτογαλία με μια Nikon D7100

Στην Πορτογαλία με μια Nikon D7100

Στα σοκάκια της Λισσαβόνας με τα πολύχρωμα σπίτια και στην Σίντρα, έναν τουριστικό προορισμό για βασιλιάδες βρεθήκαμε για δύο ημέρες στα τέλη Απριλίου 2013, μετά από πρόσκληση της Nikon Europe. Στα χέρια μας, η Nikon D7100 και η πρώτη compact με αισθητήρα σε φορμά DX, η Nikon Coolpix A. Δείτε ενδεικτικές λήψεις από την κάμερα DSLR της Nikon, D7100.

Στα σοκάκια της Λισσαβόνας με τα πολύχρωμα σπίτια και στην Σίντρα, έναν τουριστικό προορισμό για βασιλιάδες, βρεθήκαμε για δύο ημέρες στα τέλη Απριλίου 2013, μετά από πρόσκληση της Nikon Europe. Στα χέρια μας, η Nikon D7100 και η πρώτη compact με αισθητήρα σε φορμά DX, η Nikon Coolpix A.

Δείτε ενδεικτικές λήψεις από την κάμερα DSLR της Nikon, D7100.

Oι λήψεις έγιναν με τον φακό AF-S NIKKOR 18-300mm 1:3.5-5.6G ED (Φωτογραφίες: Ανθή Παναγιωτάκη)


H Nikon D7100 24,1 megapixel με φορμά DX απευθύνεται σε γνώστες της φωτογραφίας, αλλά η δική μας άποψη είναι πως η μηχανή αποτελεί μια καλή εισαγωγή σε έναν κόσμο γεμάτο από όρους άγνωστους στους χρήστες των μηχανών τσέπης. H Nikon έχει εντάξει την D7100 στην σειρά «ερασιτεχνικών SLR».

  • Ενημέρωση 14 Μαϊου 2013: Η Nikon D7100 πήρε την διάκριση Best Digital SLR Advanced στα βραβεία TIPA 2013, του οργανισμού TIPA που απαρτίζεται από εκπροσώπους 27 περιοδικών φωτογραφίας και εικόνας από 14 χώρες.

Το σώμα διατίθεται με τιμή λιανικής περίπου 1.100 ευρώ και με τον φακό NIKKOR 18-105mm VR στα 1.300 περίπου ευρώ.

Η D7100 θεωρείται ελαφριά και «μαζεμένη»-κόμπακτ για τις λειτουργίες που προσφέρει. Το σώμα δίνει την αίσθηση του επαγγελματικού εξοπλισμού και είναι πράγματι, τυλιγμένος σε ένα ανθεκτικό αλλά και αδιάβροχο σώμα.

  • Το σώμα της Nikon D7100 κατασκευάζεται από κράμα μαγνησίου, ένα υλικό που χαρακτηρίζεται από μεγάλη αντοχή στη σκόνη, τις πτώσεις και τις καιρικές συνθήκες -η μηχανή είναι ανθεκτική, αλλά και πολύ ελαφριά για την κατηγορία της (675γρ). Τα εξαρτήματα στη μηχανή εξαρτήματα είναι στεγανά και δεν επιτρέπουν την εισχώρηση υγρασίας και σκόνης. Η λειτουργία καθαρισμού του αισθητήρα εικόνας ενεργοποιείται αυτόματα όταν ενεργοποιείται ή απενεργοποιείται η φωτογραφική. Ο μηχανισμός κλείστρου έχει υποβληθεί σε δοκιμές για 150.000 κύκλους λειτουργίας υπό απαιτητικές συνθήκες.

Μια από τις υποσχέσεις που δίνει αυτή η μηχανή είναι ότι θα πιάσει τις λεπτομέρειες και θα αποδώσει σωστά ακόμα και τις υφές. Ότι, θα προλάβει να συλλάβει καθαρά τα θέματα που κινούνται γρήγορα και θα αποτυπώσει την δράση -δεν είναι τυχαίο ότι για την Nikon, η D7100 ισοδυναμεί με μια δόση αδρεναλίνης στις φωτογραφίες. Στο ταξίδι με την Nikon, τα πάντα συνέβαιναν γρήγορα και στα -σχετικά άπειρα- χέρια μας το αποτέλεσμα ήταν μάλλον καλύτερο από κάθε προσδοκία.

Η Nikon δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην γρήγορη και ακριβή εστίαση της μηχανής. Η D7100 μπορεί να παρακολουθήσει ζωντανά κινούμενα θέματα (παρακολούθηση 3-d) και να προσαρμόσει τάχιστα την εστίαση. Παραδείγματα τέτοιων λήψεων (άγρια φύση, φωτογραφία δρόμου) είδαμε από αναγνωρισμένους φωτογράφους, που ταξίδεψαν με τις νεότερες μηχανές της σε διάφορες αποστολές ως πρεσβευτές της.

  • Το σύστημα AF της Nikon D7100 προσφέρει απόδοση επαγγελματικής κλάσης χάρη στον αλγόριθμο που χρησιμοποιείται και στις D4. Χρησιμοποιεί 51 σημεία εστίασης με 15 αισθητήρες διασταύρωσης (cross-type) στην κεντρική περιοχή.
  • Η ταχεία εστίαση επιτυγχάνεται ακόμη και σε πολύ θολή εικόνα, εξαιτίας της πιο γρήγορης αρχικής ανίχνευσης AF. Η λειτουργία AF είναι αποτέλεσμα της τιμής διαφράγματος f/8, που επιτρέπει το συνδυασμό περισσότερων φακών και τηλεμετατροπέων. Αυτό είναι κάτι νέο για φωτογραφικές μηχανές αυτής της κατηγορίας. Η AF με ανίχνευση φάσης φτάνει την ελάχιστη φωτεινότητα των -2 EV, για ακριβή εστίαση ακόμη και στις πιο σκοτεινές συνθήκες, συμπεριλαμβανομένου και του σεληνόφωτος.
  • Η AF με ανίχνευση φάσης κατά τις λήψεις με σκόπευτρο ενισχύεται από τη βελτιωμένη λειτουργία, ακρίβεια και ταχύτητα. Προσφέρει μεγάλη γκάμα λειτουργιών περιοχής, από Μονό σημείο έως Δυναμική περιοχή (σε 9, 21 ή 51 σημεία), παρακολούθηση 3-D και Αυτόματη επιλογή περιοχής. Στη Ζωντανή προβολή, στην AF με ανίχνευση αντίθεσης έχει επίσης βελτιωθεί η λειτουργία, η ακρίβεια και η ταχύτητα. Βελτιώθηκε και η λειτουργία AF-F video για ακόμη καλύτερες δυνατότητες εστίασης.


Η λειτουργία αναγνώρισης σκηνής χρησιμοποιεί τον ισχυρό αισθητήρα μέτρησης των 2016 pixel για να αναγνωρίσει, πριν από τη λήψη, το περιβάλλον του θέματος σας με ακρίβεια, βελτιώνοντας την αυτόματη έκθεση (AE), την αυτόματη εστίαση (AF) και την αυτόματη ισορροπία λευκού (AWB), για μεγαλύτερη ακρίβεια στον έλεγχο.

Ο συνδυασμός του συστήματος AF 51 σημείων της Nikon D7100 με τον αισθητήρα RGB 2.016 pixel που διαθέτει, υπόσχονται μοναδική απόδοση που ξεπερνάει κάθε προσδοκία. Αν εξαιρέσουμε την αυτόματη ισορροπία λευκού, το αποτέλεσμα μας ικανοποίησε. Εντούτοις, η μηχανή έχει το κουμπί «i» που οδηγεί σε συχνά χρησιμοποιούμενες λειτουργίες και η σημειακή ισορροπία λευκού μπορεί να οριστεί γρήγορα κατά τη λήψη σε ζωντανή προβολή.

Η Nikon και οι φωτογράφοι πρεσβευτές της αναφέρθηκαν αρκετά στην λειτουργία κροπαρίσματος 1,3x, η οποία προσθέτει κάτι στις δυνατότητες του φορμά DX: Δημιουργεί μοναδική προοπτική για τους υπάρχοντες και νέους φακούς προσφέροντας ένα επιπλέον εφέ τηλεφακού 1,3x. Σε αυτήν τη λειτουργία, τα 51 σημεία εστίασης καλύπτουν ακόμη ευρύτερη περιοχή του κάδρου, μέχρι τις άκρες, για εξαιρετική λήψη του θέματος. Επιλέγοντας 1,3x, είναι εφικτές ταχύτερες διαδοχικές λήψεις, στα 7 καρέ ανά δευτερόλεπτο (και εγγραφή video full HD έως 50i/60i). Αυτές οι ταχύτητες ικανοποιούν τις απαιτήσεις των λήψεων στην άγρια φύση ή αυτών με δυναμική δράση, και αξιοποιούν πλήρως τις δυνατότητες των τηλεφακών.

Σε ότι αφορά στο βίντεο, η D7100 γράφει σε ανάλυση full HD (1.920 x 1.080) με ταχύτητες καρέ έως 60i/50i σε λειτουργία κροπαρίσματος 1,3x και έως 30p/25p/24p σε φορμά DX. Σε πραγματικό χρόνο μπορούν να εφαρμοστούν δημιουργικά εφέ, όπως το επιλεκτικό χρώμα. Η λειτουργία εφέ προσθέτει πρωτότυπες πινελιές σε φωτογραφίες και σε video. Υπάρχουν επτά ειδικά εφέ: Χρώμα επιλογής, Μινιατούρα, Έντονη και Χαμηλή φωτεινότητα, Σιλουέτα, Έγχρωμο σκίτσο και Νυχτερινή λήψη. Όλα αυτά τα εφέ μπορούν να εφαρμοστούν σε πραγματικό χρόνο μέσα από τη Ζωντανή προβολή ώστε να βλέπετε τα αποτελέσματα την ώρα που τραβάτε. Το Χρώμα επιλογής σάς επιτρέπει να τονίζετε ένα μεμονωμένο χρώμα ή έως 3 χρώματα σε ασπρόμαυρο φόντο. Εφέ μπορούν να εφαρμοστούν και μετά τις λήψεις απευθείας στην μηχανή.

Η Nikon D7100 διαθέτει ενσωματωμένο στερεοφωνικό μικρόφωνο -που μας άφησε άφωνους. Η μηχανή δέχεται το εξωτερικό μικρόφωνο ME-1.

ΒΑΣΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

Αισθητήρας CMOS με φορμά DX 24,1 megapixel: χωρίς οπτικό χαμηλοπερατό φίλτρο (OLPF): για εξαιρετική ευκρίνεια εικόνων στην παραμικρή λεπτομέρεια.
Επεξεργαστής εικόνας EXPEED 3: για λειτουργία υψηλής ταχύτητας, έντονη αναπαραγωγή χρωμάτων και βελτιωμένη αποθορυβοποίηση.
Ευαισθησία ISO 100-6400, με δυνατότητα επέκτασης σε 25600: για εξαιρετική απόδοση σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού.
Σύστημα AF επαγγελματικής κλάσης: χρησιμοποιεί 51 σημεία εστίασης, 15 εκ των οποίων είναι διασταύρωσης (cross-type) για πολύ άμεση και ακριβή αυτόματη εστίαση.
Συνεχείς διαδοχικές λήψεις 6 καρέ ανά δευτερόλεπτο: για να είστε σίγουροι ότι θα αποτυπώνετε πάντα εκείνη τη σκηνή γρήγορης δράσης.
Λειτουργία κροπαρίσματος 1,3x που επεκτείνει τις δυνατότητες του φορμά DX: με εφέ υπερ-τηλεφακού, μεγαλύτερη ταχύτητα (έως 7 καρέ ανά δευτερόλεπτο) και εξαιρετικά ευρεία κάλυψη AF.
Αισθητήρας φωτομέτρησης RGB 2.016 pixel με Αναγνώριση σκηνών: ιδιαίτερα ακριβής μέτρηση για ακριβείς εκθέσεις, βελτιστοποίηση αυτόματης έκθεσης (AE), αυτόματης εστίασης (AF) και αυτόματης ισορροπίας λευκού (AWB) για μέγιστη ακρίβεια.
Video full HD: 1080p έως 60i/50i και 30p/25p/24p, για ομαλή εγγραφή video.
Σκόπευτρο υψηλών επιδόσεων: με περίπου 100% κάλυψη κάδρου και μεγέθυνση 0,94x.
Οθόνη LCD υψηλής έντασης: για ευρυγώνια προβολή 8 cm/3,2 in 1.229 k-dot.
• Άνετη φορητότητα: ισχυρές λειτουργίες σε ένα compact σώμα με βάρος μόλις 675 g.
Ανθεκτικό σώμα με καλύμματα από κράμα μαγνησίου: προστασία κατά της σκόνης, των καιρικών συνθηκών και των πτώσεων.
• Διπλές υποδοχές κάρτας μνήμης SD: για εγγραφές σε περίπτωση υπερχείλισης δεδομένων και δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας ή ορισμός για εγγραφή RAW και J-PEG ξεχωριστά.
Εύκολα τοποθετημένες λειτουργίες χρήσης: βελτιωμένο κουμπί «i» και σημειακή λειτουργία λευκού για γρήγορη και ακριβή ρύθμιση ισορροπίας λευκού σε Ζωντανή προβολή.
Ενεργό D-Lighting (ADL): διατηρεί τις λεπτομέρειες στα τονισμένα σημεία και τις σκιές για ισορροπημένες εικόνες.
Υψηλό δυναμικό εύρος HDR: συνδυάζει δύο λήψεις σε μία απελευθέρωση κλείστρου για να δημιουργηθούν λεπτομερείς εικόνες σκηνών υψηλής αντίθεσης.
Λειτουργία εφέ: επιτρέπει την εφαρμογή επιλεγμένων εφέ σε φωτογραφίες και σε video στη Ζωντανή προβολή.
Ασύρματη συνδεσιμότητα: συμβατή με τον ασύρματο προσαρμογέα για σύνδεση με συμβατές κινητές συσκευές WU-1a
Φακοί NIKKOR: με τους φημισμένους φακούς NIKKOR μπορείτε να επωφελείστε απόλυτα από τα 24,1 megapixel και τη λειτουργία κροπαρίσματος 1,3x της φωτογραφικής μηχανής για να δημιουργήσετε εξαιρετικές εικόνες και να απολαύσετε τη φορητότητα των φακών DX.
Τηλεχειρισμός: εύκολος χειρισμός των βασικών λειτουργιών της φωτογραφικής μηχανής απομακρυσμένα με τη βοήθεια του προαιρετικού WR-R10, των νέων ασύρματων δεκτών WR-1 και του ασύρματου πομπού WR-T10.

In.gr Τεχνολογία

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024