Τρίτη 07 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Πρώτη ματιά στο HP ElitePad 900, ένα επαγγελματικό tablet με Windows 8

Πρώτη ματιά στο HP ElitePad 900, ένα επαγγελματικό tablet με Windows 8

Η Hewlett Packard διαθέτει στην ελληνική αγορά το HP ElitePad 900, ένα tablet με το οποίο απευθύνεται σε επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες που αναζητούν μια επαγγελματική ταμπλέτα με γνώμονα, κυρίως, την δυνατότητα άμεσης εκτέλεσης εφαρμογών desktop. Το ElitePad 900 τρέχει Windows 8 Pro και ως εκ τούτου, μπορεί θεωρητικά να υποστηρίξει την εκτέλεση εφαρμογών Windows της ίδιας ή προγενέστερης έκδοσης από το περιβάλλον desktop.

Η Hewlett Packard διαθέτει στην ελληνική αγορά το HP ElitePad 900, ένα tablet με το οποίο απευθύνεται σε επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες που αναζητούν μια επαγγελματική ταμπλέτα με γνώμονα, κυρίως, την δυνατότητα άμεσης εκτέλεσης εφαρμογών desktop. Το ElitePad 900 τρέχει Windows 8 Pro και ως εκ τούτου, μπορεί θεωρητικά να υποστηρίξει την εκτέλεση εφαρμογών Windows της ίδιας ή προγενέστερης έκδοσης από το περιβάλλον desktop.

Το ElitePad 900 θεωρείται επαγγελματικό καθώς έχει κατασκευαστεί έχοντας κατά νου την ασφάλεια των πιθανά ευαίσθητων δεδομένων που μεταφέρει. Έτσι, δεν διαθέτει θύρες USB και microSD, από τις οποίες θα μπορούσαν να διαρρεύσουν εύκολα πληροφορίες της επιχείρησης, αφήνοντας τη διασύνδεση σε αντάπτορες USB, σταθμούς docking με θύρα VGA, HDMI και USB και «τζάκετ» με θύρες επέκτασης ακόμα και για κάρτες microSD. Επιπλέον, η Hewlett Packard διαθέτει (προαιρετικά, κατ’επιλογή) ένα ειδικό εργαλείο με το οποίο μπορεί το τμήμα υποστήριξης μιας επιχείρησης ή ο χρήστης να έχει πρόσβαση στο εσωτερικό, στο πάνελ, στην μπαταρία, την μητρική και το σασί προς επισκευή.

Για την διαχείριση και τον έλεγχο της ταμπλέτας, το ElitePad έρχεται φορτωμένο με λογισμικό της HP για την προστασία του περιεχομένου της, με εφαρμογές όπως το HP Client Security (HP BIOS Protection, Security Manager, HP Drive Encryption) και το λογισμικό LANDesk Management Suite για κλείδωμα από απόσταση, και την πλήρη ή την μερική διαγραφή δεδομένων από το ElitePad 900.

Ένα ακόμα από τα «business» χαρακτηριστικά της είναι ότι φέρνει τα Windows 8 Pro σε μια ταμπλέτα με οθόνη 10,1 ιντσών (με λόγο θέασης 16:10, αντί 16:9, δίνοντας λίγο περισσότερο χώρο κάθετα), με βάρος 680 γραμμάρια και πάχος μικρότερο από ένα εκατοστό (9,2 χιλιοστά) σε μια συσκευή με ωραία σχεδίαση από αλουμίνιο.

Η υποστήριξη του νεότερου λειτουργικού συστήματος της Microsoft σε μια ταμπλέτα θεωρείται από μόνη της πλεονέκτημα, αφού θεωρητικά τουλάχιστον σημαίνει ότι μπορεί να εκτελέσει εφαρμογές που εκτελεί ο χρήστης σε υπολογιστή γραφείου. Στην προκειμένη περίπτωση, έχουμε να κάνουμε με μια ταμπλέτα βασισμένη στην νεότερη γενιά επεξεργαστών της Intel για φορητές συσκευές και συγκεκριμένα τον διπύρηνο Intel Atom Z2760 με συχνότητα λειτουργίας από τα 1,5 έως τα 1,8GHz, με 2GB μνήμη και δίσκο SSD 32 ή 64GB. Ωστόσο, η Microsoft έχει δείξει ότι κάτι καλύτερο από πλευράς επιδόσεων είναι εφικτό, αφού το πρότυπο Surface βασίζεται σε ισχυρότερους Core i5 (και συνοδεύεται από κάλυμμα με πληκτρολόγιο και touchpad, με πολλαπλό ρόλο ως στήριγμα και θήκη, στοιχεία που λείπουν από το ElitePad).

Αν και έρχεται με Windows 8 Pro, η οθόνη δεν έχει την απαιτούμενη υψηλότερη ανάλυση 1366×768 ώστε να λειτουργεί το Snap των Windows 8, δηλαδή να προβάλλονται ταυτόχρονα πλάι-πλάι δύο app στην ταμπλέτα.

Η ταμπλέτα μπορεί να υποστηρίζει και την χρήση VPN μέσω ρύθμισης του WWAN και να αξιοποιήσει το mobile broadband αφού δέχεται κάρτες SIM 3G και μπορεί να μοιράσει την σύνδεσή του ως ασύρματο σημείο πρόσβασης για άλλες συσκευές.

Ο χρήστης μπορεί να χρησιμοποιεί το ElitePad 900 με τα δάχτυλα (και το εικονικό πληκτρολόγιο) ή και πενάκι (η γραφίδα tablet HP Executive που πωλείται ξεχωριστά αντί 50 περίπου ευρώ -αν και μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τη γόμα ενός μολυβιού), κάτι ιδιαίτερα χρήσιμο αλλά και απαραίτητο στις εφαρμογές desktop, όπως διαπιστώσαμε Είναι εξαιρετικά δύσκολο να κάνει κανείς με το δάκτυλο κύλιση προς τα πάνω, κάτω, αριστερά ή δεξιά στις στις αντίστοιχες μπάρες των παραθύρων μιας εφαρμογής στο desktop.

Ένα ακόμα επαγγελματικό χαρακτηριστικό στο ElitePad 900 είναι η δυνατότητα δικτύωσης σε διαφορετικά δίκτυα και σύνδεσης/επικοινωνίας με διαφορετικές συσκευές. Το ElitePad 900 μπορεί να επικοινωνήσει μέσω NFC και στο κουτί του περιλαμβάνεται αντάπτορας για την σύνδεση εξωτερικών δίσκων ή stick μέσω USB ή άλλων περιφερειακών (όπως optical drive).

Για την επέκταση της συνδεσιμότητας της συσκευής η HP διαθέτει προαιρετικά το λεγόμενο «τζάκετ επέκτασης» (expansion jacket) που προσθέτει στο ElitePad επιπλέον θύρες USB και HDMI, καθώς και αναγνώστη καρτών microSD. Πλήθος άλλων αξεσουάρ που εξυπηρετούν και φορητούς υπολογιστές της HP αξιοποιούνται από το ElitePad 900 (δείτε την οικογένεια HP ElitePad Adapter) και μπορούν να μεταμορφώσουν την ταμπλέτα σε desktop, τοποθετώντας την στο ανάλογο stand με πληκτρολόγιο, οθόνη, πλήθος θυρών διασύνδεσης και μόνιτορ. Το σενάριο που εύκολα μπορεί κανείς να φανταστεί στην πράξη, είναι ένας επαγγελματίες που συνηθίζει να μετακινείται να κυκλοφορεί με το ElitePad 900, το οποίο μεταμορφώνεται σε ένα πλήρες desktop τοποθετημένο στο ειδικό σταντ, με μία ή δύο οθόνες, φυσικό πληκτρολόγιο και ποντίκι, υπό την προϋπόθεση ότι θα βρει τα ανάλογα περιφερειακά στην ελληνική αγορά.

Το HP ElitePad 900 έχει δύο κάμερες -χωρίς υποχωρήσεις στην εμπρόσθια κάμερα ώστε να υποστηρίζει την επικοινωνία πρόσωπο με πρόσωπο στα 1080p-, και κυρίως κάμερα, πίσω, στα 8Mpixel, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την λήψη βίντεο με το συνοδευτικό λογισμικό της CyberLink, YouCam. H εγγραφή και η αναπαπαραγωγή ήχου υποστηρίζεται από στερεοφωνικό μικρόφωνο και υποδοχή ακουστικών με SRS Audio.

Τέλος, η HP φαίνεται να δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στην αντοχή της ταμπλέτας στις κακουχίες, αφού το έχει εξοπλίσει με Gorilla Glass 2 της Corning, και το έχει υποβάλλει η ίδια σε 115.000 ώρες δοκιμών ώστε να πληρούνται οι κοινές αυστηρές προδιαγραφές για χρήση από όλες τις υπηρεσίες του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας (MIL-STD-810G), που αφορούν δοκιμές σε λειτουργία υπό χαμηλή πίεση, σε υψηλές και χαμηλές θερμοκρασίες, σε βροχή, σκόνη κ.λπ..

Σε ότι αφορά στην αυτονομία του, το HP ElitePad μπορεί να λειτουργήσει έως και 10 ώρες, ονομαστική αυτονομία μεγαλύτερη από ό,τι συνηθίζεται (συνήθως 8 ώρες). Η δική μας διαπίστωση είναι ότι η ταμπλέτα αντέχει μια εργάσιμη ημέρα περιοδικής αξιοποίησής της, με απαραίτητη την φόρτιση σε ημερήσια βάση.

Κατά την δοκιμαστική χρήση της συσκευής, διαπιστώσαμε πως η επεξεργαστική ισχύς του διπύρηνου Atom ήταν υπεραρκετή για την εκτέλεση apps στην οθόνη Start με τα tiles, όπως και εφαρμογών γραφείου στο dekstop (όπως το Word, Excel, PowerPoint κ.λπ). Ωστόσο, σε πιο απαιτητικές εφαρμογές στο desktop, η ταμπλέτα δεν ανταποκρίθηκε όταν κλήθηκε για παράδειγμα να εκτελέσει το λογισμικό της Nikon NX2 αφού «κόλλαγε» κατά το άνοιγμα πολύ μεγάλων αρχείων εικόνας σε φορμά RAW.

Από την άλλη, η ίδια η κατασκευάστρια μοιάζει να αποσαφηνίζει πως το ElitePad 900 μπορεί να αναλάβει το ρόλο του υπολογιστή γραφείου σε μέγεθος φορητής ταμπλέτας, από την άλλη για τα πραγματικά δύσκολα πάντα υπάρχει ένα ισχυρό HP Workstation. H ύπαρξη ενός τάμπλετ με Windows 8 όταν ο χρήστης δουλεύει κυρίως στο νέο περιβάλλον των Windows είναι τουλάχιστον βολική, αφού οι ίδιες εφαρμογές μπορούν να εκτελεστούν και στην ταμπλέτα (αν και όχι για βαριές δουλειές) και τα αρχεία να είναι πάντα διαθέσιμα και συγχρονισμένα με τη βοήθεια του cloud. Δείτε για παράδειγμα τον σταθμό επιτραπέζια σύνδεσης ΗP ElitePad, με κόστος 119 ευρώ.

Το HP ElitePad 900 με 32GB SSD διατίθεται από το hpshop.gr στα 819 ευρώ με εγγύηση ενός έτους και στα 889 ευρώ με 64GB (η εταιρεία παρέχει επέκταση εγγύησης τριών ετών).

Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα για το HP ElitePad 900 στον δικτυακό τόπο της HP.

Ανθή Παναγιωτάκη
@techingr

In.gr Τεχνολογία

Sports in

Ναβάρο: «Ο Μεντιλίμπαρ μας έχει ενώσει, είμαστε μια οικογένεια»

Ο Ισπανός επιθετικός του Ολυμπιακού μίλησε με τα καλύτερα λόγια για τον Βάσκο προπονητή.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 07 Μαϊου 2024