Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τα νέα iPhone 5S και iPhone 5C

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τα νέα iPhone 5S και iPhone 5C

H Apple επιβεβαίωσε την συντριπτική πλειονότητα από τις φήμες που κυκλοφορούσαν επί μήνες για την εκδήλωση της 10ης Σεπτεμβρίου 2013. Το iPhone γίνεται πολύχρωμο και πιο οικονομικό, αφού το iPhone 5C θα κυκλοφορήσει στις 20 Σεπτεμβρίου σε λευκό, ροζ, κίτρινο, μπλε και πράσινο σε δύο μοντέλα, ανάλογα με την χωρητικότητά του (16GB και 32GB) στα 599 και στα 699 ευρώ αντίστοιχα.

H Apple επιβεβαίωσε την συντριπτική πλειονότητα από τις φήμες που κυκλοφορούσαν επί μήνες για την εκδήλωση της 10ης Σεπτεμβρίου 2013. Το iPhone γίνεται πολύχρωμο και πιο οικονομικό, αφού το iPhone 5C θα κυκλοφορήσει στις 20 Σεπτεμβρίου σε λευκό, ροζ, κίτρινο, μπλε και πράσινο (και θήκες σε περισσότερα χρώματα) σε δύο μοντέλα, ανάλογα με την χωρητικότητά του (16GB και 32GB) στα 599 και στα 699 ευρώ αντίστοιχα.

Στα 699 ευρώ το ακριβότερο iPhone 5C

Το τέλος του iPhone 5: To iPhone 5 παύει να διατίθεται και η Apple αφήνει στην βιτρίνα των Apple Stores (που επεκτείνονται εκτός ΗΠΑ) μόνο το iPhone 4S 8GB στα 399 ευρώ (ή δωρεάν με διετές συμβόλαιο). Το iPhone 5C θα διατίθεται επίσης με διετές συμβόλαιο στις ΗΠΑ στα 99 και 199 δολάρια αντίστοιχα. Οι προ-παραγγελίες για το iPhone 5C ξεκινούν μια εβδομάδα νωρίτερα, στις 13 Σεπτεμβρίου. Χωρίς συμβόλαιο, το iPhone 5C στην Ευρώπη θα πωλείται 599 ευρώ (16GB) και στα 699 ευρώ για την έκδοση 32GB.


Σε ότι αφορά στα τεχνικά χαρακτηριστικά του 5C, διατηρεί τον διπύρηνο επεξεργαστή Α6 του iPhone 5, υποστηρίζει τα ταχύτερα δίκτυα LTE, και έχει οθόνη Retina 4 ιντσών με την ίδια ανάλυση και πυκνότητα εικονοστοιχείων όπως το προγενέστερο μοντέλο. Η κάμερα iSight παραμένει στα 8Mpixel με aperture f/2.4 έχει όμως νέο φακό (crystal sapphire), χωρίς όμως την δυνατότητα διαδοχικών λήψεων σε burst mode και αυτόματη επιλογή της καλύτερης λήψης, ελλείψει του σημαντικά ταχύτερου 64μπιτου επεξεργαστή που φύλαξε για το iPhone 5S. Βελτιωμένη θα είναι και η κάμερα Facetime (με νέο αισθητήρα BSI). Αυξημένη πάντως θα είναι η αυτονομία του 5C σε σχέση με το iPhone 5, αφού η Apple δίνει ονομαστικό χρόνο ομιλίας 10 ώρες με 3G (από τις 8 ώρες στο 5) και δέκα ώρες χρήσης Ίντερνετ μέσω LTE.

iPhone 5S με 64μπιτο A7

To μεγάλο αδελφάκι του iPhone 5C, το iPhone 5S θα κυκλοφορήσει επίσης στις 20 Σεπτεμβρίου (χωρίς να είναι εφικτή η προ-παραγγελία όπως στο iPhone 5C). Η Apple έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στον νέο επεξεργαστή του 5S, τονίζοντας πως κανείς δεν μπορεί να ανταγωνιστεί τον 64μπιτο Α7. Αν και 64μπιτος, ο νέος επεξεργαστής μπορεί να τρέξει 32μπιτες εφαρμογές, αν και ο αντιπρόεδρος της Epic Games δήλωσε ανακοινώνοντας τον επίλογο της τριλογίας Infinity Blade, πως η μετατροπή του παιχνιδιού στην 64μπιτη έκδοση δεν χρειάστηκε περισσότερο από δύο ώρες, παρά το γεγονός ότι σε άλλη περίπτωση, αυτή η μετατροπή θα προβλημάτιζε πολλούς προγραμματιστές.

Αναγνώστης δακτυλικού αποτυπώματος, όπως στις Επικίνδυνες Αποστολές: Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η έναρξη της χρήσης αισθητήρα-αναγνώστη δακτυλικού αποτυπώματος που ενσωματώνει στο Home button του iPhone 5S η Apple. Ο χρήστης μπορεί να ξεχάσει Apple ID και passcode και να ακουμπήσει -χωρίς να χρειαστεί να το πιέσει- το μοναδικό πλήκτρο του iPhone για να τον αναγνωρίσει το σύστημα. Ένα άγγιγμα θα αρκεί και για τις αγορές από το iTunes Store, διευκρίνισε η Apple και βεβαίωσε πως οι φωτογραφίες που λαμβάνει ο αναγνώστης της, το Touch ID δεν θα αποθηκεύονται στους διακομιστές της, ούτε θα τηρούνται αντίγραφα στο διαδικτυακό iCloud. Επιπλέον, ο χρήστης θα μπορεί να επιτρέψει την πρόσβαση σε περισσότερους χρήστες του 5S με το δακτυλικό τους αποτύπωμα. Το Touch ID λαμβάνει φωτογραφίες υψηλής ανάλυσης 500ppi -κάτω από την επιδερμίδα- και στις 360 μοίρες και τις αναλύει για να αποδώσει το μοναδικό αναγνωριστικό στον χρήστη, εξήγησε η εταιρεία.

Επεξεργαστής κίνησης στο 5S

Επίσης, το iPhone 5S θα διαθέτει συν-επεξεργαστή κίνησης που θα αξιοποιηθεί από πλήθος app για την υγεία και την άσκηση, αφού ο M7 motion coprocessor «θα αντιλαμβάνεται» τις κινήσεις και την δραστηριότητα του χρήστη.
Η οθόνη παραμένει στις 4 ίντσες, στην ίδια ανάλυση (1136×640) και πυκνότητα (326 ppi). Η κάμερα iSight βασίζεται σε μεγαλύτερα πίξελ που καταγράφουν περισσότερο φως (1,5μ pixel), ενώ τα συνολικά Mpixel παραμένουν στα 8. Επίσης νέος είναι ο φακός και το φλας, το οποίο πλέον ονομάζεται True Tone για να δείξει ότι έχει το ιδίωμα να ελαχιστοποιεί την επίδραση του φωτισμού στον περιβάλλοντα χώρο και να αποδίδει καλύτερο τον τόνο των χρωμάτων. Επίσης, η iSight camera μπορεί να λειτουργήσει σε burst mode, δηλαδή να κάνει έως και 10 λήψεις το δευτερόλεπτο. Ο ισχυρός επεξεργαστής (η Apple μίλησε για 40 φορές μεγαλύτερες επιδόσεις από το πρώτο iPhone) αναλαμβάνει να αναλύσει τάχιστα και να επιλέξει την καλύτερη λήψη από το διαρκές πάτημα του πλήκτρου της κάμερας, αν και ο χρήστης μπορεί να κρατήσει περισσότερες από μια φωτογραφίες.

Βίντεο σε αργή κίνηση στο 5S

Το iPhone 5S θα υποστηρίζει την λήψη βίντεο σε αργή κίνηση (με διπλάσια καρέ ανά δευτερόλεπτο, δηλαδή 120fps αλλά όχι 1080p αλλά 720p). Ο χρήστης θα μπορεί επίσης να επιλέξει ποια τμήματα του βίντεο θα είναι σε αργή κίνηση. Επί σκηνής, έδειξε έναν κολυμβητή που έτρεξε πριν βουτήξει στην πισίνα, με την κίνηση να μετατρέπεται σε αργή όταν πραγματοποιούσε το άλμα του στο νερό. Το 5C δεν υποστηρίζει την λήψη βίντεο σε αργή κίνηση και η αυτόματη σταθεροποίηση της εικόνας κατά την λήψη είναι καλύτερη στο 5S. Τέλος, ο χρήστης θα μπορεί να ρυθμίζει την έκθεση κατά την λήψη πανοραμικών φωτογραφιών 28Mpixel.

Στα 699 ευρώ το φθηνότερο iPhone 5S (16GB)

To iPhone 5S θα κυκλοφορήσει στις 20 Σεπτεμβρίου σε επιλεγμένες αγορές, σε ασημί, χρυσό και «space gray». Στις ΗΠΑ θα διατίθεται στα $199 (16GB), στα $299 (32GB) και στα $399 (64GB -το 5C δεν θα κυκλοφορήσει με τόση χωρητικότητα). Χωρίς συμβόλαιο, στην Ευρώπη το iPhone 5S θα πωλείται στα €699 (16GB, όσο το «μεγάλο» iPhone 5C), €799 (32GB) και € 899 (64GB).

Τα νέα iPhone θα κυκλοφορήσουν άμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα, την Αυστραλία, τον Καναδά, την Γαλλία, την Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο καθώς και στην Ιαπωνία και την Σιγκαπούρη. Έως το τέλος του χρόνου, τον Δεκέμβριο του 2013 θα βρίσκονται σε 100 χώρες, ανακοίνωσε η Apple.

iOS 7 στις 18 Σεπτεμβρίου, δωρεάν δημοφιλή app

Στην εκδήλωση, η εταιρεία έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο iOS 7 και τόνισε την εγγενή υποστήριξη της 64μπιτης επεξεργασίας από το λειτουργικό. Το iOS 7 θα γίνει διαθέσιμο για το iPhone 4 και μεταγενέστερα μοντέλα καθώς και στα iPad 2 και νεότερα από τις 18 Σεπτεμβρίου.
Ακόμα, η Apple ανακοίνωσε ότι στο εξής το AppStore θα διανέμει δωρεάν σε όλες τις νέες συσκευές iOS 7 πέντε από τα app της που σημείωσαν ρεκόρ πωλήσεων, δηλαδή iWork (επεξεργασία κειμένου), Keynote (παρουσιάσεις), Pages (ιστοσελίδες), Numbers (λογιστικά φύλλα), iPhoto (επεξεργασία φωτογραφιών και iMovie (επεξεργασία βίντεο). To iOS 7 θα εμφανίσει σχετική προτροπή στον χρήστη για να τις κατεβάσει δωρεάν από το κατάστημα εφαρμογών της Apple, διευκρινίστηκε.
Πάντως, οι ανακοινώσεις της Apple άφησαν μάλλον ανάμεικτα συναισθήματα, με τους χρήστες να θεωρούν ότι το «οικονομικό» iPhone δεν είναι αρκετά φθηνό (τουλάχιστον χωρίς συμβόλαιο). Οι επενδυτές της Apple δεν φάνηκε να ενθουσιάζονται κατά την διάρκεια της εκδήλωσης, βάζοντας την τιμή της μετοχής σε περαιτέρω καθοδική πορεία (έχασε 3,17 δολάρια κατά την διάρκεια της δίωρης εκδήλωσης).
Επιπλέον, η Apple δεν φάνηκε να αντιδρά στις τελευταίες τεχνολογικές εξελίξεις στα αντίπαλα στρατόπεδα (Galaxy Gear, smartphone/tablet σε μέγεθος έως και 6+ ιντσών). Δεν μίλησε για γκάτζετ που φοριούνται (iWatch), ούτε για την τηλεόραση του μέλλοντος (νέα Apple TV).
To tech.in.gr παρακολούθησε την εκδήλωση και μετέδωσε τις ανακοινώσεις αλλά και τα πρώτα σχόλια και τις αντιδράσεις από εκατοντάδες χρήστες που μας έκαναν παρέα. Δείτε τα σχόλια και τις αποτελέσματα από τα πρώτα poll για το iPhone 5S και iPhone 5C.

In.gr Τεχνολογία

Sports in

«Τελικός» για Παρτιζάν και Ολυμπιακό στο Βελιγράδι

Ο Ολυμπιακός φιλοξενείται απόψε (28/3, 21:30) στο Βελιγράδι από την Παρτιζάν για την 32η αγωνιστική της Euroleague.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024