Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Επιτέλους, εκτυπωτές με μεγάλες δεξαμενές μελάνης για φθηνές εκτυπώσεις

Επιτέλους, εκτυπωτές με μεγάλες δεξαμενές μελάνης για φθηνές εκτυπώσεις

Το εξαιρετικά υψηλό κόστος των μελανιών για τους εκτυπωτές inkjet είναι ο λόγος που, εδώ και χρόνια, συνεχίζει να ανθεί η αγορά των «συμβατών» μελανιών. Σήμερα, οι inkjet είναι πάμφθηνοι, τα μελάνια τους όμως είναι το κόστος έκπληξη, αφού όταν αγοράζεις inkjet δεν φαντάζεσαι πόσο συχνά, και πόσο ακριβά θα είναι τα «μελανάκια».

Το εξαιρετικά υψηλό κόστος των μελανιών για τους εκτυπωτές inkjet -ανεξαρτήτως κατασκευαστή- είναι ο λόγος που, εδώ και χρόνια, συνεχίζει να ανθεί η αγορά των «συμβατών» μελανιών. Σήμερα, οι inkjet είναι πάμφθηνοι, τα μελάνια τους όμως είναι το «κόστος έκπληξη», αφού όταν αγοράζεις inkjet δεν φαντάζεσαι πόσο ακριβά θα είναι τα «μελανάκια» και πόσο συχνά θα πρέπει να τα αλλάζεις.

Κάθε φορά που το μαύρο, το κίτρινο, το κυανό ή η ματζέντα τελειώνει (ή μας ειδοποιεί νωρίς το σύστημα ότι τελείωσε), θυμόμαστε τις τιμές των μελανιών και το δίλημμα επανέρχεται: «Mήπως να αγοράσω καινούριο εκτυπωτή; Με τόσα που κοστίζουν τα μελάνια, θα αγόραζα καινούργιο!».

Τελικά, δεν αγοράζεις καινούργιο εκτυπωτή, όμως πηγαίνεις τα δοχείο για γέμισμα «αλλού», αποφεύγοντας τα πανάκριβα «αυθεντικά» και εύχεσαι να μην έχουν δίκιο οι κατασκευαστές που λένε ότι δεν πρέπει να χρησιμοποιείς συμβατά μελάνια. Έχουμε ακούσει ότι, «η ποιότητα εκτύπωσης θα είναι χάλια» και ότι «θα χαλάσει ο εκτυπωτής», όμως το θέμα είναι το κόστος εκτύπωσης και δύσκολα δικαιολογείς 16,90 ευρώ για κάθε χρωματιστό μελάνι και 23,90 ευρώ για το μαύρο. Εάν μάλιστα τυπώνεις πολύ στον inkjet -που ξέρεις κι εμπιστεύεσαι για τις έγχρωμες εκτυπώσεις σου- τότε το θέμα του γεμίσματος επανέρχεται εξαντλητικά συχνά.

Αυτή η κατάσταση οδήγησε σε πολύ ωραίες πατέντες από επιδέξιους ανθρώπους που έχουν το χάκινγκ στο αίμα τους. Η σκέψη ήταν πολύ απλή: Γιατί να μην αντικαταστήσουμε τις «κασέτες», με μπουκάλια που χωράνε πολύ φθηνή μελάνη (φθηνή δεν είναι μόνο η κινέζικη, μαθαίνουμε, υπάρχει και αμερικάνικη), τόση που δεν θα σταματάμε κάθε τόσο για γέμισμα;

Κάπως έτσι, πλημμύρισε το YouTube με βίντεο για την εγκατάσταση εξωτερικών δεξαμενών μελάνης, των λεγόμενων ink tank (που χρησιμοποιούν οι plotter, που τυπώνουν σε μεγάλες επιφάνειες και θέλουν σίγουρα πολύ μεγαλύτερες ποσότητες για να τις καλύψουν).

Οι δεξαμενές -γυάλινα μπουκάλια για μωρά με πιπίλες στα κατάλληλα χρώματα, ήταν ό,τι πρέπει :-)- ήταν τοποθετημένες εξωτερικά, δεμένες στο πλάι του εκτυπωτή, οποιουδήποτε εκτυπωτή, Canon, HP, Epson… Έπρεπε να προσέξεις τις ενώσεις, την αντλία αέρα και άλλα, μικροπράγματα, το σύστημα όμως θα δούλευε και μάλιστα πολύ οικονομικά…

Δείτε τι έκανε το 2009, πριν τέσσερα χρόνια, ο πολυμήχανος NightFlyer, παροτρύνοντας τους κατασκευαστές να εισακουστεί η πρότασή του (και να πάψει η μελάνη να είναι ακριβότερη από το… αίμα!):

Στην ουσία, τα σωληνάκια, αντί να συνδέονται με τα περιορισμένης χωρητικότητας πανάκριβα cartridge, συνδέονται σε ευμεγέθεις δεξαμενές μελάνης (στο YouTube θα βρείτε συχνά αναφορές στο σύστημα ως «σύστημα συνεχούς τροφοδοσίας μελάνης» ή CISS).

Δείτε πως τεκμηριώνει τον ισχυρισμό ότι το σύστημα δεξαμενών μελάνης μειώνει το κόστος της εκτύπωσης ένα βρετανικό κατάστημα που διαθέτει CISS και μελάνια σε μπουκάλια:

Φυσικά, η πατέντα ενέχει ρίσκο. Εάν ήθελες να αγοράσεις μόνο το ink tank και να το εγκαταστήσεις μόνος σου, το ρίσκο είναι μεγαλύτερο και το κόστος υπερδιπλασιάζεται. Μετά όμως, θα μπορείς να το τροφοδοτείς με μελάνη σε μπουκάλια και να κάνεις την δουλειά σου απερίσπαστα. Έτσι κι αλλιώς, το κόστος της μετατροπής σε έναν εκτυπωτή inkjet δεν είναι μεγάλο -εάν πάρεις μόνο το ink tank θα σου κοστίζει γύρω στα 50 ευρώ, με 120 ευρώ έχεις έτοιμο το σύστημα να δουλεύει, χωρίς να παιδεύεσαι.

Το φαινόμενο δεν πέρασε απαρατήρητο από έναν τουλάχιστον κατασκευαστή, που είδε ότι τέτοιες μετατροπές δεν ήταν ιδιαίτερα δύσκολες στους δικούς της εκτυπωτές και μάλιστα, απέδιδαν καλύτερα από άλλους που σχετικά γρήγορα ήθελαν αλλαγή… κεφαλής.

Η Epson αποφάσισε να κάνει το άλμα στους inkjet με σύστημα ink tank το 2013. Έφτιαξε έτσι τους πρώτους έξι εκτυπωτές ή/και πολυμηχανήματα με ενσωματωμένο σύστημα δοχείων μελάνης, το Ink Tank System. Το αποτέλεσμα ήταν σχετικά ακριβοί inkjet που τυπώνουν σημαντικά φθηνότερα. Ρωτήσαμε τους ανθρώπους της αγοράς και το επιβεβαιώνουν: όσοι τυπώνουν πολύ και επιλέξουν σύστημα με ενσωματωμένο ink tank θα κάνουν σημαντική οικονομία.

Ανανέωση: Η Epson ανέβασε στον δικτυακό της τόπο μια εφαρμογή με την οποία καλεί τους χρήστες ανταγωνιστικών εκτυπωτών να υπολογίσουν το κόστος των εκτυπώσεών τους (σε μελάνη και σε ενέργεια) σε αντιπαράθεση με αυτό των νέων εκτυπωτών της με δεξαμενές μελάνης.

  • Η Epson ρίχνει το γάντι στον ανταγωνισμό και καλεί τους χρήστες να κάνουν ένα συγκριτικό τεστ μεταξύ ενός εκτυπωτή Epson και ενός Canon/HP/Samsung για να δουν γιατί με έναν εκτυπωτή Ink Tank System, εξασφαλίζεται έως και 90% χαμηλότερο κόστος ανά σελίδα σε σχέση με τους εκτυπωτές του ανταγωνισμού και έως 95% χαμηλότερη κατανάλωση ισχύος σε σχέση με τους εκτυπωτές laser του ανταγωνισμού. Ο «Υπολογιστής Εξοικονόμησης Κόστους» βρίσκεται στην διεύθυνση www.epson.gr/its (στην καρτέλα Εξοικονόμηση Κόστους)
  • Ο Υπολογιστής ITS υποδεικνύει το συνολικό κόστος κτήσης βάσει του αρχικού κόστους αγοράς του υλικού συν το συνεχές κόστος μελανιού ή γραφίτη για μια μεταβαλλόμενη περίοδο. Τα μοντέλα ανταγωνιστών που περιλαμβάνονται στον υπολογιστή ITS είναι τα 20 πρώτα σε πωλήσεις μοντέλα σύμφωνα με το EMEA Hardcopy Peripherals Tracker της IDC (στοιχεία που συλλέχθηκαν κατά το 4ο τρίμηνο του 2012 και το 1ο τρίμηνο του 2013). Διαβάστε περισσότερες λεπτομέρειες για την σύγκριση στους όρους και τις προϋποθέσεις που συνοδεύουν τον υπολογιστή ITS.

Για παράδειγμα, ο L110 της Epson απευθύνεται σε φοιτητές και εργαζόμενους στο σπίτι και η Epson δίνει κόστος ανά σελίδα γύρω στα 0,005 € ανά σελίδα. Έχει τέσσερα φιαλίδια μελάνης 70 ml: κυανό, ματζέντα, κίτρινο και μαύρο. Κάθε σετ που συνοδεύει τον L110 αρκεί για έως 6.500 έγχρωμες σελίδες (για μονόχρωμη, μαύρο αναφέρονται 4.000 σελίδες) με 2,50 € ανά πακέτο χαρτί 500 φύλλων. Επιπλέον, η εταιρεία δίνει εγγύηση 12 μηνών (ή 15.000 σελίδων) με πλήρη τεχνική υποστήριξη. Ο L110 πωλείτα στα 150 € (με ΦΠΑ). Το κάθε φιαλίδιο μελάνης 70ml πωλείται 6 € (με ΦΠΑ).

Στον φωτογραφικό εκτυπωτή L800 με ενσωματωμένο σύστημα δοχείων μελάνης, κάθε σετ από τα μεγάλου όγκου φιαλίδια μελάνης μπορούν να εκτυπώσουν μέχρι και 1.800 φωτογραφίες διάστασης 10×15 cm για0,03 € ανά φωτογραφία (αναφέρεται σε «υψηλής ποιότητας φωτογραφίες χωρίς περιθώρια σε μέγεθος έως A4 και δυνατότητα εκτύπωσης απευθείας πάνω σε CD και DVD με αποτέλεσμα που διαρκεί»). Ο L800 διατίθεται στα 345 € και το κάθε φιαλίδιο μελάνης 70ml κοστίζει 10 € (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ).

Ο L300 είναι επίσης ένας εκτυπωτής με Ink Tank και συνοδεύεται από δύο έξτρα φιαλίδια μαύρης μελάνης στη συσκευασία του. Ο L300 κοστίζει 180 € . Το κάθε φιαλίδιο μελάνης 70ml κοστίζει 6 €.

Η μελάνη για τον φωτογραφικό L800 είναι ακριβότερη, αφού η Epson την προορίζει για εκτύπωση φωτογραφιών. Η μελάνη για τους L110 και L300 είναι φθηνότερη και δεν θα προκαλέσει προβλήματα στον L800 (αν και επισήμως, ο κατασκευαστής δεν συστήνει την πρακτική). Με την ίδια λογική, δηλαδή της διατήρησης του κόστους εκτύπωσης σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα και την ποιότητα υψηλά, έχει προσθέσει έξτρα μπουκάλια μελάνης για τους εκτυπωτές που, αν και έγχρωμοι, συνήθως χρησιμοποιούνται πολύ για εκτύπωση εγγράφων με κειμένο σε μαύρο.

Από το ρεπορτάζ προκύπτουν επίσης κάποιες σημαντικές πληροοφρίες για τα μελάνια της Epson σε φιαλίδια: δεν είναι τα ίδια με αυτά που έχουν τα cartridges σε προγενέστερους εκτυπωτές (DURABRite Ultra Ink των Stylus S/SX ή Claria Photographic Ink των Stylus Photo P/PX). H μελάνη για τους L800 φτιάχτηκε για εκτυπώσεις φωτογραφιών υψηλής ποιότητας και εγγράφων σε εξαιρετικά χαμηλό κόστος ανά σελίδα. H φόρμουλα στην μελάνη Claria Photographic Ink είναι για εκτυπώσεις premium από φωτογραφικούς εκτυπωτές της Epson.

  • Q: Is the ink a lower quality to that usually provided by Epson?
  • Epson: «The ink formulated for the L800, L200 and L100 is a different ink type. It has been designed for use within the ink tank system in order to deliver the highest possible quality at the lowest possible price. Although the ink is different, it is still manufactured using rigorous quality control and clean-room environment manufacturing techniques.»

«Οι εκτυπωτές είναι σχετικά ακριβοί, όμως είναι αλήθεια ότι η Epson θα μας στερήσει από ένα έσοδο -από τις μετατροπές και τα μελάνια. Είναι λογικό να επιλέξεις έτοιμο σύστημα από το εργοστάσιο και να αγοράζεις φιαλίδια 70ml από την ίδια την Epson με 6 ευρώ», μας είπαν οι πηγές μας. «Οι πιεζοηλεκτρικές κεφαλές της Epson και ο τρόπος που είναι φτιαγμένοι οι inkjet της έκαναν πιο εύκολες αλλά και αξιόπιστες τις μετατροπές για την προσθήκη εξωτερικού ink tank», μας μεταφέρει ο Γ.Γ. που αναλαμβάνει εγκαταστάσεις εξωτερικών συστημάτων με μπουκάλια για πλήθος εκτυπωτών.

Στην προσπάθειά μας να καλύψουμε το θέμα, βρήκαμε τον αντίλογο που υπογράφεται -σε μια δυσδιάκριτη υποσημείωση- από την HP. Τα αντεπιχειρήματα ήταν ότι πρόκειται για μια δουλειά που λερώνει κατά το γέμισμα των δοχείων, που ξοδεύει μελάνη αρκετή για εκατοντάδες εκτυπώσεις κάθε φορά που γεμίζουν τα δοχεία και γίνεται το λεγόμενο ink charging ή recharging, χωρίς ωστόσο να επιβεβαιώνονται οι ισχυρισμοί αυτοί από την πιάτσα, όχι μόνο για τους Epson, αλλά για τα συστήματα με ink tank γενικότερα.

Τέλος, ελέγξαμε τον ισχυρισμό ότι η μελάνη «λήγει γρήγορα» και επιβεβαιώσαμε την πληροφορία ότι τα μελάνια της Epson για τους εκτυπωτές της σειράς L με το Ink Tank System έχουν διάρκεια ζωής τρία χρόνια από την ημερομηνία παραγωγής και αφού ανοικτούν τα φιαλίδια, πρέπει να χρησιμοποιηθεί η μελάνη μέσα σε έξι μήνες (επίσης, προσέξαμε την επισήμανση ότι θα πρέπει να τοποθετούνται μακριά από το άμεσο ηλιακό φως και ακραίες θερμοκρασίας).

Μετά απ’όλα αυτά, δεν μπορούμε παρά να περιμένουμε και από τους άλλους κατασκευαστές να αναθεωρήσουν την στάση τους απέναντι στα συστήματα ink tank και να προτείνουν αξιόπιστα συστήματα με ενσωματωμένες δεξαμενές για όλους εμάς που τυπώνουμε πολύ -φοιτητές με πολλές εργασίες, μικρούς ιδιώτες επιχειρηματίες που τυπώνουν χιλιάδες τιμοκαταλόγους και μπροσούρες. Έτσι, θα αγοράζουμε και τα μελάνια τους, αφού όπως δείχνει το παράδειγμα της Epson, δεν έχουμε κανέναν λόγο να πειραματιστούμε με τα «συμβατά» μελάνια.

«Περιληπτικά, [στους εκτυπωτές Epson με Ink tank system] είναι αρκετά ακριβή η αγορά του εκτυπωτή. Αλλά το κόστος μετά την αγορά χαμηλό, ισοδύναμο με τις λύσεις της αναγόμωσης, των συμβατών μελανιών ή και τη χρήση αντίστοιχου συστήματος με μπουκάλια (αγορασμένο από άλλη πηγή φυσικά). Και πράγματι είναι μια σωστή κίνηση από την Epson», συμφωνούν οι άνθρωποι της αγοράς που μίλησαν στο tech.in.gr.

Ανθή Παναγιωτάκη
@anthi

In.gr Τεχνολογία

Sports in

Συγκλονιστικός Μασούρας: «Για το Ριαθόρ στο 90′, για τη Γιουβέντους, για τη Μέταλιστ, για τη Γουλβς»

Κάτι χρωστούσε στον Ολυμπιακό η τύχη και η μπάλα και του το έδωσε εχθές, σύμφωνα με όσα είπε ο Γιώργος Μασούρας

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024