Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
To TEDxNTUA ανακοίνωσε τον καθηγητή Θεοδόση Τάσιο ως ομιλητή του φετινού συνεδρίου

To TEDxNTUA ανακοίνωσε τον καθηγητή Θεοδόση Τάσιο ως ομιλητή του φετινού συνεδρίου

Στο χώρο του Hub events, στα Πετράλωνα, θα διεξαχθεί για πρώτη φορά στις 17 Ιανουαρίου 2015 το TEDx του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. To TEDxNTUA με υπερηφάνεια ανακοινώνει τον Θεοδόση Τάσιο ως ομιλητή του φετινού συνεδρίου.

Στο χώρο του Hub events, στα Πετράλωνα, θα διεξαχθεί για πρώτη φορά στις 17 Ιανουαρίου 2015 το TEDx του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. To TEDxNTUA με υπερηφάνεια ανακοινώνει τον Θεοδόση Τάσιο ως ομιλητή του φετινού συνεδρίου.

Ο καθηγητής Θεοδόσης Τάσιος γεννήθηκε στην Καστοριά. Πήρε το δίπλωμα του Πολιτικού Μηχανικού από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (1953) και συνέχισε τις σπουδές του στο Centre d Etudes Superieures ITBTB, στο Παρίσι, για ένα χρόνο. Αναγορεύθηκε διδάκτωρ του Ε.Μ.Π. το 1958. Εξελέγη Επιμελητής του Ε.Μ.Π. (1958) και στη συνέχεια Έκτακτος Μόνιμος Καθηγητής (1964) και Τακτικός Καθηγητής (1969). Ίδρυσε το Εργαστήριο Οπλισμένου Σκυροδέματος του Ε.Μ.Π. και το διεύθυνε μέχρι την αποχώρησή του (1997). Δίδαξε ακόμα στα Πανεπιστήμια της Βαγδάτης (1979), της Σαγκάης (1982), της Νανκίν (1985), της Παβίας (1986) και στο College International des Sciences de Construction Paris (1979-1989).

Εξέχουσα μορφή στην επιστημονική και επαγγελματική ζωή της χώρας, υπήρξε δάσκαλος χιλιάδων μηχανικών, δημοσίευσε εκατοντάδες επιστημονικές εργασίες στις περιοχές της Εδαφομηχανικής, της Τεχνολογίας του Σκυροδέματος και της Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας, ενώ ασχολήθηκε με μια ευρύτατη περιοχή επιστημονικών, τεχνολογικών και εκπαιδευτικών θεμάτων (ευρωπαϊκοί και εθνικοί κανονισμοί, αντισεισμική προστασία, προστασία μνημείων, δημόσια έργα) αλλά και με θέματα Φιλοσοφίας, Παιδείας, Γλώσσας, Ορολογίας, καθώς και με κοινωνικά θέματα ως συντάκτης Επιφυλλίδων στον ημερήσιο και εβδομαδιαίο Τύπο.

Απέσπασε πολλές τιμητικές διακρίσεις, ανάμεσα στις οποίες αυτές του Επίτιμου Καθηγητή του Πανεπιστημίου της Νανκίν, Επίτιμου Διδάκτορος του Πανεπιστημίου της Λιέγης, Fellow του American Concrete Institute, Επίτιμου Προέδρου της CEB, Επίτιμου Μέλους της RILEM, της CIAS, του Επιστημονικού Τεχνικού Επιμελητηρίου Κύπρου, της CICOP, Επίτιμου Διδάκτορος του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου, Μέλους της Ακαδημίας Επιστημών του Τορίνο, Επίτιμου Προέδρου της Ελληνικής Φιλοσοφικής Εταιρείας και Επίτιμο Μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Ορολογίας. Τιμήθηκε, επίσης, με το Μετάλλιο της Πόλεως των Παρισίων ενώ πριν λίγες ημέρες αναγορεύτηκε επίτιμος διδάκτορας του Τμήματος Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Το βιογραφικό του κ. Τάσιου δεν χωρά σε μερικές παραγράφους. Αυτό όμως που αξίζει να σημειωθεί γιατί εντυπωσιάζει είναι ότι ο Θεοδόσης Τάσιος δεν έμεινε προσκολλημένος στο αντικείμενο του μηχανικού αλλά διεύρυνε τη σκέψη του εξερευνώντας τους χώρους, της φιλοσοφίας, της τέχνης και της παιδείας. Χωρίς καμία δόση υπερβολής θα λέγαμε ότι ο κ. Τάσιος ενσαρκώνει το ιδεώδες του σύγχρονου homo universalis.

Η στάση ζωής του Θεοδόση Τάσιου συνοψίζεται στη φράση: «Aς αναστοχαστούμε εαυτούς και αλλήλους», εκφράζοντας απόλυτα το στόχο του πρώτου TEDxNTUA, που είναι να επαναπροσδιορίσουμε τη θέση μας στο κοινωνικό σύνολο και να αποτελέσουμε ενεργό κομμάτι της πολυπόθητης αλλαγής. Η παρουσία του στο συνέδριο αποτελεί γεγονός όχι μόνο για την Πολυτεχνειακή κοινότητα αλλά για όλους τους σκεπτόμενους ανθρώπους.

in.gr

Sports in

Παρτιζάν – Ολυμπιακός 69-74: Τεράστια νίκη στο Βελιγράδι και βήμα τετράδας!

Ο Ολυμπιακός βρέθηκε ακόμα και στο -13, αλλά με αντεπίθεση διαρκείας γύρισε τούμπα το παιχνίδι και πέτυχε μια σπουδαία νίκη στη μάχη για την τετράδα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024