Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Γεια σας, είμαι ο Φάνης, είμαι 20 ετών και μόλις έφτιαξα ένα Android app

Γεια σας, είμαι ο Φάνης, είμαι 20 ετών και μόλις έφτιαξα ένα Android app

Οι ζωές των ανθρώπων που χάνονται στον πόλεμο υψώνονται στον ουρανό και ζητούν τη βοήθειά σας για να φτάσουν στον παράδεισο -αποφεύγοντας όλες τις φρικτές ενέργειες του πολέμου. "Make Love Not War", είναι το μήνυμα που θέλησε να μας μεταφέρει ο νεαρός προγραμματιστής. Ο Φάνης Φλαμουρτζόγλου άρχισε να ανακαλύπτει τι υπάρχει πίσω από τις ιστοσελίδες και τις εφαρμογές, από ανάγκη.

Οι ζωές των ανθρώπων που χάνονται στον πόλεμο υψώνονται στον ουρανό και ζητούν τη βοήθειά σας για να φτάσουν στον παράδεισο -πρέπει να αποφύγετε όλες τις φρικτές ενέργειες του πολέμου.

«Make Love Not War», είναι το μήνυμα που θέλησε να μας μεταφέρει ο 20χρονος Φάνης Φλαμουρτζόγλου με έναν, μάλλον ασυνήθιστο, τρόπο: παίζοντας με το Flying Balloon, ένα app που ανέπτυξε μαθαίνοντας προγραμματισμό από tutorial στο YouTube.

  • Make Love not War, εν καιρώ ειρήνης; «Τα τελευταία γεγονότα στον κόσμο, μόνο ειρηνικά δεν είναι. Σε έναν πλανήτη που, χιλιάδες χρόνια μετά την εμφάνιση του πρώτου ανθρώπου, ακόμη λύνουμε τις διαφορές μας με όπλα όπου δεν υπάρχει διπλωματία. Δεν βρισκόμαστε εν καιρώ ειρήνης -απλά ο σύγχρονος πόλεμος είναι αθόρυβος στις ανεπτυγμένες χώρες. Εν έτη 2016, ακόμα βλέπουμε πράξεις πολέμου και αμέτρητα θύματα»…

Το Flying Balloon είναι ένα παιχνιδιάρικο app, ένα δείγμα της προσπάθειάς του να αναπτύξει, μόνος, τις δεξιότητές του στην συγγραφή κώδικα για εφαρμογές σε περιβάλλον Android και ως τέτοιο είναι θαυμάσιο. Προσπαθείς να βοηθήσεις ένα (χαμογελαστό) μπαλόνι να αποφύγει τους αλλεπάλληλους βομβαρδισμούς, μετακινώντας το αριστερά-δεξιά με ένα ταπ.

Μπορεί να σας φαίνεται απλό, όμως εάν κατορθώνατε να γράψετε τον κώδικά του, χωρίς το απαραίτητο γνωστικό υπόβαθρο, θα αισθανόσαστε την ίδια υπερηφάνεια που διακρίναμε κι εμείς στον Φάνη.

Βουτιά στον κόσμο των bugs

Εξάλλου, το app μπορεί να βελτιωθεί, να εξελιχθεί και να διορθωθεί μέσω των updates, μας εξηγεί ο επίδοξος developer, ο οποίος είναι φανερό ότι έχει πλέον μυηθεί τουλάχιστον στην πρόκληση του προγραμματισμού: γνωρίζει ήδη για το μηχανισμό των ενημερώσεων σε έναν κόσμο με εφαρμογές που παραμένουν διαρκώς σε beta, για τα bugs και την σημασία της εμπειρίας του χρήστη.

«Τα προβλήματα στον προγραμματισμό (τα bugs, όπως είναι γνωστά στον χώρο), πιστέψτε με, είναι ένα μεγάλο κομμάτι στη ζωή κάθε μικρού ή μεγάλου προγραμματιστή και πολλές φορές μας διαφεύγουν καθώς ακόμη και ένα μικρό λάθος, ένα κουμπί που δεν πατήθηκε σωστά ή, ένας λάθος υπολογισμός μπορεί να προκαλέσει λειτουργικά προβλήματα και να χαλάσει την εμπειρία.

Θεωρώ πως ως δημιουργός μιας τέτοιας προσπάθειας είμαι υπεύθυνος να κάνω ό,τι καλύτερο μπορώ για την συνεχή βελτίωση και ανάπτυξή της και στον μικρότερο δυνατό χρόνο. H εμπειρία του χρήστη είναι σημαντικός παράγοντας για εμένα και προσπαθώ καθημερινά να βελτιώνομαι και να βελτιώνω και την δουλειά μου».

Πηγή γνώσης, το Ίντερνετ

Ο Φάνης άρχισε να ανακαλύπτει πριν χρόνια τι υπάρχει πίσω από τις ιστοσελίδες και τις εφαρμογές, από ανάγκη: Δεν ήταν ικανοποιημένος με το background της σελίδας που φιλοξενούσε το μπλογκ με post για την αγαπημένη του μουσική. Κι έτσι, σε ηλικία 11 ετών έκανε το πρώτο view-source για να αλλάξει τη διακόσμηση. Θα μάθαινε HTML, τη lingua franca στο Διαδίκτυο.

  • «Τις γνώσεις πάνω στον προγραμματισμό Android άρχισα να τις αποκτώ στα τέλη του 2015 μέσω του YouTube. Υπάρχουν απίστευτα μαθήματα εκεί και μπορείς να μάθεις πολλά από το διαδίκτυο αν το χρησιμοποιείς σωστά.»

Με γονείς δασκάλους αγγλικής φιλολογίας και ως βοηθός στο μάθημα Πληροφορικής στο Λύκειο, ο μαθητής Φλαμουρτζόγλου ανέτρεξε στο Διαδίκτυο για να βρει τα απαραίτητα εργαλεία και τις υποδείξεις, και συγκεκριμένα στο YouTube:

«Ξεκίνησα με το TheNewBoston, ένα κανάλι που το έχει ένας Αμερικανός που λέγεται Bucky Roberts. Έχει βίντεο μικρής διάρκειας και προσπαθεί να εξηγεί πολύπλοκα concept του προγραμματισμού με όσο πιο απλά λόγια γίνεται και ποτέ δεν λείπει το χιούμορ από τα βίντεο του. Εκεί έμαθα τα βασικά διάφορων γλωσσών προγραμματισμού.

Μετά είναι ο Brent Aureli που διδάσκει προγραμματισμό εφαρμογών. Από αυτόν έμαθα τις περισσότερες γνώσεις που έχω πάνω στον προγραμματισμό Android.

Tέλος, το codeacademy.com είναι μία από τις λίγες ιστοσελίδες που μπορούν να σου διδάξουν τόσα πολλά με τόσες λεπτομέρειες και έναν μεγάλο αριθμό ασκήσεων και παραδειγμάτων.»

«Πίστευα ότι είμαι μικρός για προγραμματιστής»

Μου αρέσει που μπόρεσα να δημιουργήσω τις δικές μου εφαρμογές για Αndroid, γιατί δεν περίμενα ότι θα μπορέσω, τουλάχιστον όχι σε τέτοια ηλικία, λέει μιλώντας στο tech.in.gr o κύριος Φλαμουρτζόγλου.

«Είμαι αρκετά ικανοποιημένος από τον εαυτό μου αλλά ποτέ δεν επαναπαύομαι. Θεωρώ πως ακόμη υπάρχουν πολλά πράγματα να μάθω και θέλω να εξελίξω τις γνώσεις μου όσο περισσότερο γίνεται. Ο κόσμος της τεχνολογίας και του προγραμματισμού δεν έχει όρια αλλά θέλω να εξερευνήσω όσο μεγαλύτερο κομμάτι του είναι δυνατόν.

Αρχικά θα ασχοληθώ πιο σοβαρά με τις εφαρμογές μου και ίσως κάποια στιγμή να γίνει επιχείρηση.

Είναι κάτι που αγαπάω να κάνω και θα ήθελα να αποδείξω πως, ακόμη και σε εποχές οικονομικής κρίσης, χρειάζεται δημιουργικότητα, όραμα και καλές ιδέες για να επιτευχθεί κάθε στόχος. Ότι, δεν χρειάζεται οι άνθρωποι να απελπίζονται και να ζουν με αρνητικά συναισθήματα, παρά το άγχος και την πίεση της κοινωνίας.»

Σήμερα, ο Φάνης Φλαμουρτζόγλου σπουδάζει Πληροφορική στο Τ.Ε.Ι. Σερρών, χωρίς να εγκαταλείπει την τέχνη, ένα ακόμα πάθος του. «Έχω παρακολουθήσει 10 χρόνια μαθήματα ζωγραφικής, λατρεύω τους υπολογιστές και πολλές από τις δημιουργικές δυνατότητες που παρέχουν και πιστεύω πως η ένωση της τέχνης και της τεχνολογίας είναι μια μαγική διαδικασία», μας λέει.

«Δεν είμαι σίγουρος αν έχω βρει τον δρόμο μου αλλά σίγουρα έχω βρει τα πάθη μου (όπως η τεχνολογία) και θέλω μέσα στα επόμενα χρόνια να τα κυνηγήσω όσο περισσότερο γίνεται, μιας και είναι κάτι που θα με ενδιέφερε επαγγελματικά».

Καλή επιτυχία Φάνη!

Ανθή Παναγιωτάκη, @anthi

tech.in.gr

Sports in

«Τρέλα»: Οι πανηγυρισμοί των Ερυθρόλευκων για την ιστορική πρόκριση (pics+vids)

Οι Ερυθρόλευκοι προκρίθηκαν στον τελικό του UEFA Youth League, με τους παίκτες της πειραϊκής ομάδας να πανηγυρίζουν με την ψυχή τους την θρυλική πρόκριση.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024