Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Internet Slowdown Day η 10η Σεπτεμβρίου για τη σωτηρία της Ουδετερότητας

Internet Slowdown Day η 10η Σεπτεμβρίου για τη σωτηρία της Ουδετερότητας

Η διαμάχη για την περίφημη ουδετερότητα του δικτύου (Net Neutrality) επανέρχεται στο προσκήνιο, με αφορμή την επικείμενη ψήφιση των προτάσεων της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Επικοινωνιών των ΗΠΑ. Οι πολέμιοι της ρύθμισης φωνάζουν πως οι προτάσεις της FCC ευνοούν την δημιουργία λωρίδων ταχείας κυκλοφορίας στο Ίντερνετ, καταδικάζοντας όσους δεν έχουν να πληρώσουν τα διόδια στην αφάνεια του αχανούς Διαδικτύου, και κλείνοντας το δρόμο σε όσους φιλόδοξους νέους προσπαθήσουν να αναδειχθούν επί ίσοις όροις χωρίς γενναία χρηματοδότηση από ισχυρούς incubators.

Η διαμάχη για την περίφημη ουδετερότητα του δικτύου (Net Neutrality) επανέρχεται στο προσκήνιο, με αφορμή την επικείμενη ψήφιση των αμφιλεγόμενων προτάσεων της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Επικοινωνιών των ΗΠΑ.

Οι πολέμιοι της ρύθμισης φωνάζουν πως οι προτάσεις της FCC ευνοούν την δημιουργία λωρίδων ταχείας κυκλοφορίας στο Ίντερνετ. Κάτι τέτοιο λένε, δεν εξυπηρετεί κανέναν πλην των εταιρειών που θα πληρώνονται για την προνομιακή αυτή μεταχείριση των πακέτων που προέρχονται από τους μεγάλους πελάτες. Είναι σαν να αποφασίζει το δίκτυο που παρέχει την πρόσβαση, ποιον θα μπορώ να επισκεφτώ online. Γιατί αν τα πακέτα του κινούνται στην αργή λωρίδα, ίσως να μην φτάνουν ποτέ στον προορισμό τους αν και ζητήθηκαν, εγείροντας έτσι θέμα ελευθερίας του λόγου. Ούτε η Netflix δεν συντάσσεται υπέρ της πρότασης της FCC, η οποία απαντά στα αμερικανικά δίκτυα, με μια γραφική αναπαράσταση του ιστορικού μέσης επίδοσης της υπηρεσίας της μεταξύ ISP (best prime time Netflix streaming experience). Σε ανάλογη αναμέτρηση στο YouTube κάλεσε τους ISP και η Google. Μοιάζει έτσι να λένε στα δίκτυα πως, σε εμάς οφείλετε την ανάπτυξή σας και η υπηρεσία μας έχει τη δύναμη να πείσει τους συνδρομητές σας να μετακινηθούν.

Επιπλέον, η δημιουργία του Ίντερνετ δύο ταχυτήτων θα καταδίκαζε όσους δεν έχουν να πληρώσουν τα διόδια στην αφάνεια του αχανούς Διαδικτύου. Έτσι, θα ήταν κλειστός ο δρόμος σε όσους φιλόδοξους νέους προσπαθήσουν να αναδειχθούν στο Ίντερνετ, ανταγωνιζόμενοι επί ίσοις όροις και χωρίς γενναία χρηματοδότηση από ισχυρά «εκκολαπτήρια επιχειρήσεων». Έχει εξάλλου, πολλάκις αποδειχτεί πως κανείς δεν περιμένει μια σελίδα να φορτώσει περισσότερο από μερικά δευτερόλεπτα. Το Facebook συντάσσεται υπέρ της ουδετερότητας του Διαδικτύου.

Από την άλλη, οι υπέρμαχοι της ρύθμισης απαντούν πως η μεταφορά δεν είναι ακριβής: το Ίντερνετ θα έχει δύο ταχύτητες, καμία όμως δεν θα είναι αργή, αφού οι προτάσεις της FCC έχουν ήδη προλάβει το κακό. Επιπλέον, τα δίκτυα έχουν πολλές φορές κάνει σαφές πως κουράστηκαν να πληρώνουν για την συντήρηση και την αναβάθμιση των υποδομών τους, όταν η πλειονότητα των κερδών από την βελτίωση αυτή μπαίνει στα ταμεία της Netflix, της Google και του Facebook, οι οποίοι φυσικά συντάσσονται υπέρ αυτής της, δωρεάν, ουδετερότητας του δικτύου. Χωρίς τους κανόνες περί ουδετερότητας του δικτύου, οι πάροχοι περιεχομένου και υπηρεσιών θα συμβάλλουν στην ανάπτυξη της υποδομής των δικτύων προς όφελος όλων, πληρώνοντας για την παροχή συνδρομητικών υπηρεσιών που απαιτούν μεγάλο εύρος ζώνης, το οποίο τώρα καταναλώνουν αχόρταγα εις βάρος της κίνησης των άλλων, καταήγει η επιχειρηματολογία όσων θέλουν να γίνουν οι ρυθμίσεις που θα αποζημιώνουν τα δίκτυα επικοινωνιών.

Στην Ευρώπη, η επικεφαλής για το ψηφιακό θεματολόγιο Nίλι Κρους σε ομιλία της στις 24 Σεπτεμβρίου 2013 έχει εκφραστεί υπέρ της ουδετερότητας μεν, διευκρινίζοντας δε πως, «εξειδικευμένες υπηρεσίες» που θα έχουν προτεραιότητα στο Ίντερνετ (αναφέροντας ενδεικτικά υπηρεσίες IPTV, e-Health ή εντατικού cloud computing) δεν θα πρέπει να επιβραδύνουν το Ίντερνετ για κανέναν άλλο. Αργότερα, τον Μάρτιο του 2014, η Επίτροπος επικαλέστηκε τα λόγια του Τιμ Μπέρνερς Λι, γνωστό και ως «πατέρα του WWW», ο οποίος είπε πως είναι αναγκαία η διαχείριση της κυκλοφορίας, θα πρέπει όμως να γίνεται χωρίς διακρίσεις και με φανερούς όρους.

Από τις 9 Σεπτεμβρίου 2015 όσοι υποστηρίζουν την Ουδετερότητα στο Διαδίκτυο χωρίς περιστροφές καλούν τους Αμερικανούς να αναλάβουν δράση συνυπογράφοντας την αντίθεσή τους στα μέτρα της FCC. Βάπτισαν μάλιστα την 10η Σεπτεμβρίου ως «Ημέρα που το Ίντερνετ επιβραδύνθηκε», ή Internet Slowdown Day, χωρίς ωστόσο να παρατηρείται ή να επιχειρείται κάτι τέτοιο. Η επιλογή της ονομασίας της ημέρας είναι προφανώς συμβολική και έγινε για να δείξει τον μεγαλύτερο φόβο από την ρύθμιση της κίνησης στο Ίντερνετ με οικονομικά κριτήρια και συνακόλουθα τους κινδύνους που κρύβει για την ελευθερία του λόγου, την ύπαρξη επιλογών και τις ευκαιρίες ανάδειξης νέων υπηρεσιών.

Ανθή Παναγιωτάκη, @anthi

In.gr Τεχνολογία

Sports in

LIVE: Τενερίφη – Περιστέρι

Παρακολουθήστε live στις 19:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Τενερίφη – Περιστέρι για τον ημιτελικό του Final Four του Basketball Champions League. Tηλεοπτικά από Cosmote Sports 4.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024