Παρασκευή 03 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Τα ψευδο-antivirus διακρίνει ο ανανεωμένος Google Chrome

Τα ψευδο-antivirus διακρίνει ο ανανεωμένος Google Chrome

Μια ημέρα μετά την εμφάνιση του Google Chrome for Android beta στα ράγια του Android Market, η Google αναβαθμίζει τον Chrome στο desktop. Στην τελευταία «σταθερή» έκδοση (17.0.963.46), o Chrome ξεκινά να φορτώνει μερικές ιστοσελίδες πριν καλά καλά ο χρήστης πληκτρολογήσει την διεύθυνσή του, όπως ο καλός μπάρμαν φτιάχνει τον ποτό της προτίμησής σας με το που σας βλέπει.

Μια ημέρα μετά την εμφάνιση του Google Chrome for Android beta στα ράφια του Android Market, η Google αναβαθμίζει τον Chrome στο desktop. Στην τελευταία «σταθερή» έκδοση (17.0.963.46), o Chrome ξεκινά να φορτώνει «μερικές ιστοσελίδες» πριν καλά καλά ο χρήστης πληκτρολογήσει την διεύθυνση του προορισμού του, όπως ο καλός μπάρμαν προετοιμάζει το ποτό της προτίμησής σας με το που σας βλέπει.

Όπως εξηγεί η ομάδα ανάπτυξης, ο νεότερος Chrome θα αρχίσει να φορτώνει «μερικές ιστοσελίδες», πριν ο χρήστης ολοκληρώσει την πληκτρολόγηση του URL στο επονομαζόμενο omnibox (την μπάρα εισαγωγής διευθύνσεων, URL). Εάν μάλιστα υπάρχουν προτάσεις για την αυτόματη συμπλήρωση της διεύθυνσης (URL auto-complete), ο Chrome θα κάνει το λεγόμενο Chrome prerendering της σελίδας που θεωρεί ότι είναι πολύ πιθανό να ζητάει ο χρήστης, με ορατό το αποτέλεσμα στο χρόνο φόρτωσης των ιστοσελίδων (από τη στιγμή που ο χρήστης πατάει Enter μέχρι τη στιγμή που βλέπει τελικά την ιστοσελίδα που ζήτησε).

Αλλαγές έχουν γίνει επίσης στον τρόπο με τον οποίο ο browser επιχειρεί να θωρακίσει την πλοήγηση στον παγκόσμιο ιστό. Με την ενημέρωση της 9ης Φεβρουαρίου 2012, ο browser εξετάζει την ύπαρξη κακόβουλου λογισμικού και σε εκτελέσιμα αρχεία.

Ως τώρα, ο Chrome επιχειρούσε να προσφέρει ασφάλεια απέναντι σε απειλές από δικτυακούς τόπους που δεν απαιτούν καμία ενέργεια από τον χρήστη. Η Google όμως διαπιστώνει ότι, αυξάνονται οι «κακόβουλοι» δικτυακοί τόποι που προσπαθούν να πείσουν τον χρήστη να κατεβάσει και να τρέξει ένα αρχείο, που τελικά θα βλάψει εν αγνοία του τον υπολογιστή του. Συχνά δε, εμφανίζονται ως ψευδο-antivirus που τρομοκρατούν τον χρήστη εμφανίζοντας αλλεπάλληλα μηνύματα ότι ο υπολογιστής τους κινδυνεύει («Your PC is at risk») και ότι θα πρέπει να κατεβάσουν την πλήρη έκδοση ενός υποτιθέμενου προγράμματος προστασίας (antivirus, Internet Security), «ψαρεύοντας» από εκεί τα στοιχεία των θυμάτων τους (ακόμα και πιστωτικών καρτών) και πολλά, πολλά, μικρά ποσά.

Έτσι, ο Chrome της 9ης Φεβρουαρίου αναλύει εκτελέσιμα αρχεία, όπως .exe και .msi, τα οποία κατεβάζει ο χρήστης. Εάν το download είναι ήδη χαρακτηρισμένο ως «κακό» ή φιλοξενείται «σε έναν δικτυακό τόπο στον οποίο ένα μεγάλο ποσοστό των φιλοξενούμενων αρχείων είναι κακόβουλα», ο Chrome θα προειδοποιεί τον χρήστη ότι το αρχείο φαίνεται να είναι κακόβουλο και θα πρέπει να το παρακάμψει.

Η ομάδα ανάπτυξης υπόσχεται τους επόμενους μήνες ακόμα μεγαλύτερη προστασία από τα λεγόμενα malicious files αλλά επισημαίνει ότι δεν έχει βρεθεί ακόμα ο μηχανισμός που μπορεί να προστατέψει πλήρως τον χρήση από το κατέβασμα αρχείων που μπορεί να βλάψουν το σύστημά του.

Προτείνει, να παραμένουμε επιλεκτικοί στο τι κατεβάζουμε και να συνυπολογίζουμε την φήμη της πηγής κάθε αρχείου πριν το download.

  • Για να αναβθμίσετε στην τελευταία έκδοση του Chrome, μεταβείτε στις ρυθμίσεις, Σχετικά με τον Google Chrome για να λάβετε την τελευταία ενημέρωση.
  • Εάν δεν χρησιμοποιείτε τον Google Chrome, μπορείτε να κατεβάσετε την τρέχουσα έκδοσή του στη διεύθυνση https://www.google.com/chrome

Διαβάστε ακόμη στο tech.in.gr

  • Καλή ή, κακή ιδέα η προσθήκη antivirus της Microsoft «πακέτο» με τα Windows 8;

    Εκτενείς συζητήσεις στο Διαδίκτυο προκαλεί η γνωστοποίηση των προθέσεων της Microsoft να προσφέρει εγγενώς στην επόμενη έκδοση των Windows λογισμικό προστασίας από ιούς και άλλες απειλές. Η ιστορία δεν είναι νέα: το 2006 είχε προκαλέσει την έντονη αντίδραση των McAfee και Symantec με αφορμή, τότε, τη διάθεση των «ασφαλών» Windows Vista. Σχόλια(19) Ανοιχτό προς σχολιασμό

  • Τα νέα εργαλεία κυβερνο-εγκλήματος και πώς να προστατευτείτε

    Ξέρατε ότι ένα κλικ σε ένα συντετμημένο URL αρκεί για να μολύνει τον υπολογιστή σας με κακόβουλο λογισμικό, ότι η αναζήτηση για καυτά θέματα της επικαιρότητας σε μηχανές αναζήτησης μπορεί να σας οδηγήσει σε παγίδες ή ότι μπορείτε να ακολουθείτε δικτυακούς τόπους με βάση τη καλή τους φήμη;

  • Πώς θα απαλλαγείτε από το ψευδο-antivirus MAC Defender

    Η Apple αναγνώρισε την απειλή από το ψευδο-antivirus για Mac OS X, γνωστό ως MAC Defender, και δημοσίευσε οδηγίες για τον εντοπισμό και την απεγκατάστασή του. H Apple υπόσχεται σύντομα software update για το malware και τις γνωστές παραλλαγές του.

  • Πώς θα απαλλαγείτε από τα ψευδο-antivirus

    Η γερμανική εταιρεία ανάπτυξης antivirus GData επισημαίνει τον κίνδυνο από τα ψευδο-antivirus και μας αποκαλύπτει βήμα προς βήμα πως επιτυγχάνεται η μόλυνση του συστήματός μας. Παράλληλα, προσφέρει ένα δωρεάν εργαλείο εντοπισμού και αφαίρεσης του κακόβουλου λογισμικού System Tool που θριαμβεύει τον τελευταίο καιρό στο Διαδίκτυο.

In.gr Τεχνολογία

Sports in

Μεντιλίμπαρ: «Δεν έχει τελειώσει τίποτα, έχει γίνει η μισή δουλειά»

Απόλυτα ψύχραιμος ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ μετά τον θρίαμβο του Ολυμπιακού επί της Άστον Βίλα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 03 Μαϊου 2024