Πέμπτη 02 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
H Microsoft παρακαλεί την Google «να μην σκοτώσει το βίντεο στο Web»

H Microsoft παρακαλεί την Google «να μην σκοτώσει το βίντεο στο Web»

Στην Επιτροπή Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης μετατίθεται η μάχη ανάμεσα στην Microsoft και την Motorola (και την Google). Η Microsoft υπέβαλλε επίσημα τη διαμαρτυρία της, σύμφωνα με την οποία η Motorola επιχειρεί να μπλοκάρει τις πωλήσεις PC με Windows, της κονσόλας Xbox και άλλων προϊόντων της. Το «παράλογο» επιχείρημα της Motorola λέει ότι είναι πως η Microsoft δεν έχει την άδειά της για τη χρήση κατοχυρωμένων τεχνολογιών για την αναπαραγωγή βίντεο με τεχνολογία ροής και το Wi-Fi.

Στην Επιτροπή Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης μετατίθεται η μάχη ανάμεσα στην Microsoft και την Motorola (και την Google). Η Microsoft υπέβαλλε επίσημα τη διαμαρτυρία της, σύμφωνα με την οποία η Motorola επιχειρεί να μπλοκάρει τις πωλήσεις PC με Windows, της κονσόλας Xbox και άλλων προϊόντων της. Το «παράλογο» επιχείρημα της Motorola λέει ότι είναι πως η Microsoft δεν έχει την άδειά της για τη χρήση κατοχυρωμένων τεχνολογιών για την αναπαραγωγή βίντεο με τεχνολογία ροής και την ασύρματη σύνδεση στο Διαδίκτυο μέσω Wi-Fi.

Έτσι, η ευρωπαϊκή επιτροπή αρμόδια για την διατήρηση των συνθηκών υγιούς ανταγωνισμού στην Ε.Ε., καλείται να εξετάσει εάν η Motorola διαθέτει τις πατέντες της, που αφορούν σε πρότυπα της βιομηχανίας, σε όλους, με δίκαιους και λογικούς όρους και χωρίς διακρίσεις.

Σε σχετικό post σε μπλογκ της Microsoft (με τον χαρακτηριστιικό τίτλο «Google: Please Don’t Kill Video on the Web»), ο επικεφαλής του νομικού τμήματος της Microsoft, Dave Heiner, υποστηρίζει ότι οι πατέντες αφορούν σε βασικά πλέον πρότυπα, για τα οποία η Motorola χρεώνει υπέρογκα υψηλά ποσά. Όπως εξηγεί, τα ποσά που ζητά η Motorola αντικατοπτρίζουν το 22,5% της τιμής κάθε προϊόντων. Έτσι, για ένα λάπτοπ με Windows των 1000 δολαρίων, η Microsoft καλείται να πληρώσει 22,5 δολάρια μόνο για 50 πατέντες της Motorola για το βίντεο με κωδικοποίηση H.264, όταν πληρώνει μόλις 2 σεντς για 2.300 άλλες πατέντες σχετικές με αυτό το στάνταρτ. «Εάν κάθε επιχείρηση χρέωνε τις στοιχειώδεις πατέντες όπως η Motorola, το κόστος τους θα ήταν μεγαλύτερο από όλα τα άλλα κόστη για την κατασκευή υπολογιστών, tablet, smartphone και άλλων συσκευών, συμπαρασύροντας προς τα πάνω το κόστος των συσκευών αυτών για τον τελικό καταναλωτή», υποστηρίζει η Microsoft.

H Google έχει εξαγοράσει την Motorola Mobility έναντι 12,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, εξαγορά που θεωρείται η μεγαλύτερη στην ιστορία της Google. Μάλιστα, η εξαγορά πέρασε πρόσφατα τους ελέγχους των αρμόδιων αρχών ανταγωνισμού σε Ευρώπη και ΗΠΑ και σύντομα θα αποτελεί πραγματικότητα. Πάντως, αμφότερες έχουν εκφράσει επιφυλάξεις για την «επιθετική» όπως χαρακτηρίζεται επιβολή των δικαιωμάτων τους πάνω σε πατέντες που αφορούν στάνταρτ στην βιομηχανία.

Η Microsoft υποστηρίζει ότι η Motorola έχει βάλει σκοπό να «σκοτώσει το βίντεο στο Web» και η Google, στα χέρια της οποίας περνάει πλέον, δεν φαίνεται πρόθυμη να αλλάξει αυτή τη στάση.

Στο blog post της Microsoft που είναι ανοικτό προς σχολιασμό, οι επισκέπτες στρέφουν την προσοχή στις χρεώσεις που επιβάλλει η Microsoft στους κατασκευαστές Android για τις δικές της πατέντες και αναφέρονται στην υπόθεση Barnes & Noble εναντίον Microsoft, στην οποία η Microsoft φέρεται να ζητά 11-12 δολάρια ανά συσκευή για πέντε ή έξι δικές της πατέντες.

Πάντως, ανάλογο αίτημα για διερεύνηση της πολιτικής που ακολουθεί η Motorola έχει υποβάλλει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού και η Apple.

Διαβάστε επίσης:

Την ίδια στιγμή που η Samsung ανακοινώνει ρεκόρ εσόδων, μεταξύ άλλων χάρη στην αλματώδη αύξηση των πωλήσεων Samsung Galaxy S II και Samsung Galaxy Note το 2011, σημειώνει «μια μικρή» ήττα στην ατέρμονη μάχη της απέναντι στην Apple. Το τελευταίο όμως χτύπημα, έκανε μάλλον μεγαλύτερο κρότο. Η Κομισιόν ανακοίνωσε ότι ξεκινά επίσημη πλέον έρευνα για αθέμιτες πρακτικές ανταγωνισμού από τον νοτιοκορεάτικο κολοσσό της βιομηχανίας των ηλεκτρονικών.

Οι περισσότεροι κατασκευαστές συσκευών Android σε όλο τον κόσμο πληρώνουν πλέον αποζημιώσεις στη Microsoft για τη χρήση των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας της. Μέχρι σήμερα η Microsoft δεν είχε στραφεί κατά της ίδιας της Google, αυτό όμως δεν αποκλείεται να αλλάξει μετά την εξαγορά της Motorola Mobility.

Ανθή Παναγιωτάκη
Ακολουθήστε το @techingr στο Twitter
Κάντε Like στη σελίδα μας στο Facebook

Associated Press,In.gr Τεχνολογία

Sports in

Μπροστά του μόνο τελικοί

Ο Ολυμπιακός έφυγε από τον Καρβαλιάλ, πήγε στον Μεντιλίμπαρ και τα αποτελέσματα δείχνουν απολύτως ορατά.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 02 Μαϊου 2024