Τετάρτη 01 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Αρχίστε να προγραμματίζετε πλακέτες Arduino από το σύννεφο με το codebender.cc

Αρχίστε να προγραμματίζετε πλακέτες Arduino από το σύννεφο με το codebender.cc

Το Arduino είναι μια βραβευμένη για την καινοτομία της προγραμματιζόμενη πλακέτα εξαιρετικά χαμηλού κόστους (25 ευρώ) η οποία δέχεται σήματα από διακόπτες και αισθητήρες κάθε λογής και εκτελεί τις επιθυμητές ενέργειες, αρκεί ο χρήστης να ξέρει κάτι από προγραμματισμό και ηλεκτρονικά. Μια ομάδα πέντε Ελλήνων φοιτητών επιχειρεί να κάνει πιο εύκολο τον προγραμματισμό του Arduino, ενώ ταυτόχρονα μεταφέρει τον έλεγχο της πλακέτας στο σύννεφο. Ο λόγος για το codebender.cc, μια καινοτόμα διαδικτυακή πλατφόρμα προγραμματισμού ανοιχτού κώδικα.

Το Arduino είναι μια βραβευμένη για την καινοτομία της προγραμματιζόμενη πλακέτα εξαιρετικά χαμηλού κόστους (25 ευρώ) η οποία δέχεται σήματα από διακόπτες και αισθητήρες κάθε λογής και εκτελεί τις επιθυμητές ενέργειες, αρκεί ο χρήστης να ξέρει κάτι από προγραμματισμό και ηλεκτρονικά.

Μια ομάδα πέντε Ελλήνων φοιτητών επιχειρεί να κάνει πιο εύκολο τον προγραμματισμό του Arduino, ενώ ταυτόχρονα μεταφέρει τον έλεγχο της πλακέτας στο σύννεφο. Ο λόγος για το codebender.cc, μια καινοτόμα διαδικτυακή πλατφόρμα προγραμματισμού (IDE) ανοιχτού κώδικα.

  • Με το codebender.cc (και τον ανοικτό TFTP bootloader για Arduino Ethernet και Arduino με Ethernet Shield), μπορεί κανείς να ανεβάσει το πρότζεκτ του στις πλακέτες Arduino που είναι συνδεδεμένες στο Ίντερνετ (θυμάστε το Ίντερνετ των πραγμάτων;)
  • Μπορείτε να ανεβάσετε και να έχετε διαθέσιμα όλα τα πρότζεκτ σας στο cloud
  • Όλο το software και κάποιες libraries για τον προγραμματισμό των Arduino υπάρχουν στους server του codebender, οπότε πλέον δεν απαιτείται εγκατάσταση στον υπολογιστή τοπικά. Με την ευκολία αυτή, ιδιαίτερα οι αρχάριοι, δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα στις ρυθμίσεις του πλατφόρμας προγραμματισμού (IDE) και στις βιβλιοθήκες ή κατά την επιτυχή ενημέρωσή της (με την διάθεση σχετικών update χωρίς να «σπάσουν» όλα τα υπόλοιπα).
  • Η πλατφόρμα είναι open source και ως εκ τούτου, είναι ανοικτή σε συνδρομές κώδικα όσων θέλουν να συμμετέχουν στην ανάπτυξή της.

Μάθετε να προγραμματίζετε Arduino γρήγορα με το codebender.cc

Ο Μάρκελλος Ορφανός, ο Βασίλης Γεωργιτζίκης, η Μαρία Κούστα, ο Στέλιος Τσαμπάς και ο Δημήτρης Αμαξιλάτης επιχειρούν να φέρουν περισσότερους σε επαφή με την τεχνολογία και τους υπολογιστές και να δώσουν τη δυνατότητα σε άτομα που δεν έχουν γνώση από ηλεκτρονικά και προγραμματισμό να αντιληφθούν βασικές έννοιες σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα δημιουργώντας τα δικά τους projects, όπως δηλώνει εκ μέρους τους ο Μάρκελλος στο tech.in.gr.

Δείτε ένα βίντεο για τις δυνατότητες του codebender.cc

«Χρησιμοποιώντας το codebender, μπορούν να προγραμματίσουν μια ελεγχόμενη συσκευή χωρίς την ανάγκη εγκατάστασης περίπλοκου λογισμικού. Η αποδοχή του codebender.cc ήταν εκπληκτική, με 6.000 επισκέπτες τις δυο πρώτες μέρες», μας είπε.

Το Arduino είναι εξαιρετικά δημοφιλής επιλογή για κατασκευές, αυτοματισμούς και εφευρέσεις, στόχος της όμως είναι η μετάδοση της τεχνολογίας σε περισσότερους ανθρώπους και νέες ηλικίες. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο Μάρκελλος, ένας 14χρονος στην Χιλή σχεδίασε ένα σύστημα πρόβλεψης σεισμών πάνω στο Arduino, το οποίο ολοκληρώθηκε 1 χρόνο πριν από αντίστοιχο σύστημα που ανέπτυσσε ήδη η κυβέρνηση της Χιλής. «Σύντομα, με την βοήθεια και του codebender, θα εκτοξευθούν δορυφόροι που περιέχουν Arduino, με σκοπό να δοθεί πρόσβαση σε διαστημικά όργανα όχι μόνο σε επιστήμονες, αλλά και σε μαθητές, φοιτητές!», μας γράφει.

Το codebender δεν διευκολύνει μόνο την χρήση του Arduino, αλλά κάνει εφικτή την χρήση του σε σχολεία και τάξεις. Η πλατφόρμα διευκολύνει τους δασκάλους στην οργάνωση των μαθημάτων, αλλά και τους μαθητές ώστε να επικεντρωθούν στον προγραμματισμό, και όχι στην εγκατάσταση λογισμικού και την επίλυση των προβλημάτων που προκύπτουν. Με τα συνεργατικά εργαλεία που διαθέτει, το codebender.cc προωθεί τον διαμοιρασμό της γνώσης και δημιουργεί ήδη μία κοινότητα ατόμων που ανταλλάσουν ιδέες και κώδικα με απώτερο σκοπό την διάδοση γνώσης.

Βοηθήστε να βγει από την beta το codebender.cc

H ομάδα δηλώνει πιστή στην «κοινωνική επιχειρηματικότητα» και τα μέλη της αποφασισμένα να κρατήσουν την πλατφόρμα τους ελεύθερη και δωρεάν για όλους (ας μην ξεχνάμε ότι το Arduino είναι ένα έργο open source, που μας εισάγει και στον πολύ ενδιαφέροντα κόσμο του open hardware).

Για αυτό, για να καλύψουν τα έξοδα για την ανάπτυξη και την συντήρηση της πλατφόρμας codebender.cc χρησιμοποιούν την, πρωτοποριακή για τα ελληνικά δεδομένα, τεχνική του crowd funding. Έχουν ήδη δημιουργήσει μια καμπάνια για το codebender.cc στο indiegogo για να συγκεντρώσουν τα έξοδά τους από τις δωρεές χρηστών, οι οποίοι ανταμείβονται με κάποια ιδιαίτερα προνόμια.

Απομένουν 17 ημέρες (τρέχει μέχρι τις 29 Ιουλίου 2012) για να κριθεί η επιτυχία του εγχειρήματος στο indiegogo, δηλαδή να συγκεντρωθούν 5.000 δολάρια. Ως τώρα έχουν συγκεντρωθεί $3.229.

Οι αντιδράσεις μέχρι τώρα είναι πολυ θετικές. Ενδεικτικά σχόλια για το codebender από χρήστες του:

  • Finally good news from Greece: Awesome Codebender project to create cloud-based Arduino IDE.

  • Super initiative to accelerate the coming of the internet of things!http://codebender.cc/ bring Arduino on the cloud

  • codebender: Great project! Every Arduino user should back this to get usable IDE.

  • codebender: Arduino IDE in the cloud. AWESOME project from Greece.

  • codebender: An online arduino IDE, yes you can program your board remotely!


Καλή Επιτυχία!
Ανθή Παναγιωτάκη
@techingr

{{{related}}}

In.gr Τεχνολογία

Sports in

Άιρτον Σένα: Τριάντα χρόνια χωρίς τον θρύλο

Έχουν περάσει τρεις δεκαετίες από τότε που ο «θεός» των γκραν πρι μετακόμισε σε άλλες πίστες, αφού φρόντισε να φτιάξει τις επίγειες...

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 01 Μαϊου 2024