Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τι απαντά στον ΟΤΕ για το VDSL η εθνική ρυθμιστική Αρχή για τις επικοινωνίες

Τι απαντά στον ΟΤΕ για το VDSL η εθνική ρυθμιστική Αρχή για τις επικοινωνίες

Η Εθνική Επιτροπή Επικοινωνιών και Ταχυδρομείων απάντησε σε επιστολή-τελεσίγραφο για το VDSL που της απευθύνει ο ΟΤΕ δια του Τύπου. Σχετικά με το «ενδεχόμενο μέχρι και απόσυρσης της πρότασης για VDSL σε χονδρική και λιανική» που δηλώνει έτοιμος να εξετάσει ο ΟΤΕ, η ΕΕΤΤ απαντά πως «εάν επιθυμεί να υπαναχωρήσει με δική του υπαιτιότητα».

Μετά την τελευταία απόφαση της ΕΕΤΤ σχετικά με την εμπορική διάθεση υπηρεσιών VDSL λιανικής, συνδυαστικών προγραμμάτων με υπηρεσίες VDSL και παροχή χονδρικής υπηρεσίας, ο ΟΤΕ έστειλε δια του Τύπου επιστολή-τελεσίγραφο με την οποία ζητάει από την Επιτροπή να εγκρίνει έως την Πέμπτη 11 Οκτωβρίου, χωρίς περαιτέρω όρους τα οικονομικά του προγράμματα.

Μπορείτε να διαβάσετε την επιστολή του ΟΤΕ στο tech.in.gr, η οποία καταλήγει με τη δήλωση ότι η επιχείρηση θα εξετάσει ακόμα και το ενδεχόμενο να αποσύρει την πρότασή της για το VDSL σε εναλλακτικούς και τελικούς χρήστες, αποδίδοντας την ευθύνη στην ρυθμιστική Αρχή.

Στην επίμαχη απόφαση (αρχείο PDF), η Επιτροπή αποδέχεται τις προτάσεις του ΟΤΕ. Θέτει όμως τεκμηριωμένους όρους και προϋποθέσεις με τις οποίες φαίνεται ότι επιχειρεί να διασφαλίσει, μεταξύ άλλων, ότι οι εναλλακτικοί πάροχοι θα μπορούν να προσφέρουν την ίδια υπηρεσία σε όλους τους πελάτες τους -παλιούς αλλά και νέους συνδρομητές- στον ίδιο χρόνο με τον ΟΤΕ.

Από το αιτιολογικό της απόφασης της 18ης Σεπτεμβρίου φαίνεται επίσης ότι, οι εναλλακτικοί πάροχοι εναποθέτουν τις ελπίδες τους στην ρυθμιστική Αρχή και για το θέμα της «εξασφάλισης ποιότητας υπηρεσίας» (QoS), που θα τους επιτρέψει να παρέχουν VoIP και IPTV χωρίς προβλήματα.

Η Επιτροπή διατηρεί ακόμα επιφυλάξεις για τα περί κοστοστρέφειας των τιμών, που αποτελεί υποχρέωση του ΟΤΕ στην ρυθμιζόμενη αγορά, αν και δέχτηκε ότι οι εναλλακτικοί θα μπορέσουν να «επαναλάβουν» τις προσφορές λιανικής του ΟΤΕ προς όφελος του καταναλωτή. Όμως, επισημαίνει ότι καθώς η αγορά βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο, δεν διαθέτει επαρκή στοιχεία για ελέγξει την κοστοστρέφεια των τιμών χονδρικής. Έτσι, ορίζει ως υποχρέωση του ΟΤΕ να προσκομίσει μέσα σε δύο μήνες στοιχεία που να τεκμηριώνουν τον ισχυρισμό του ότι οι τιμές χονδρικής είναι προσανατολισμένες στο κόστος και ότι οι εναλλακτικοί μπορούν να επαναλάβουν τις προσφορές του.

Τι απαντά η ΕΕΤΤ στον ΟΤΕ

Ζητήσαμε από την Επιτροπή να σχολιάσει την επιστολή που χαρακτηρίσαμε «τελεσίγραφο» του ΟΤΕ και η απάντηση που λάβαμε είναι:

«Η ΕΕΤΤ έχει λάβει μια ιστορική απόφαση για την προώθηση των επενδύσεων στο VDSL επιτρέποντας την παροχή των υπηρεσιών για έξι μήνες και έλεγχο της συμπίεσης του περιθωρίου κέρδους (price squeeze), στο εξάμηνο.

Η ρυθμιστική Αρχή θέτει τους όρους και όχι ο ρυθμιζόμενος.

Κάθε επένδυση πρέπει να πληροί τους όρους της νομιμότητας.

Η ΕΕΤΤ έχει δεχτεί τις προτάσεις του ΟΤΕ, από τις οποίες είναι στην κρίση του ΟΤΕ εάν επιθυμεί να υπαναχωρήσει με δική του υπαιτιότητα», απαντά η Επιτροπή.

Σχετικά με τον έλεγχο της συμπίεσης περιθωρίου κέρδους, η απόφαση της ΕΕΤΤ προβλέπει ότι το αργότερο μετά από έξι μήνες από την ημερομηνία έναρξης παροχής λιανικών υπηρεσιών VDSL, θα εξετάσει την ύπαρξη ή μη πρακτικών συμπίεσης περιθωρίου κέρδους, επιφυλασσόμενη να ασκήσει, κατά την κρίση της, τις αρμοδιότητές της για τον ex post έλεγχο της τήρησης της νομοθεσίας περί ελεύθερου ανταγωνισμού.

Τα προγράμματα προς «επανάληψη»

Τα επίμαχα προγράμματα είναι δύο προσφορές VDSL λιανικής:

  • 30Mbps, στην τιμή των 19,90 ευρώ με ΦΠΑ
  • 50Mbps, στην τιμή των 29,90 ευρώ με ΦΠΑ

καθώς και τέσσερα συνδυαστικά οικονομικά προγράμματα, που ο ΟΤΕ προτίθεται να διαθέσει από τον τρέχοντα μήνα Οκτώβριο 2012, με έκπτωση 5 ευρώ το μήνα για έξι μήνες, με δέσμευση με ετήσιο συμβόλαιο.

OTE DOUBLE PLAY 30 GR και OTE DOUBLE PLAY 50 GR

Στην τιμή του κάθε προγράμματος περιλαμβάνονται το βασικό μηνιαίο τέλος τηλεφωνικής σύνδεσης PSTN ή ISDN Bra, ευρυζωνική πρόσβαση στο διαδίκτυο ταχύτητας 30 ή 50 Mbps, απεριόριστες αστικο-υπεραστικές κλήσεις εντός και εκτός δικτύου ΟΤΕ. Οι κλήσεις προς κινητά θα χρεώνονται με 0,0984€/λεπτό με ΦΠΑ (0,080€/λεπτό χωρίς ΦΠΑ) και βήμα χρέωσης το λεπτό, ενώ τυχόν κλάσμα του λεπτού, σε κάθε κλήση, θα υπολογίζεται ως ακέραιο λεπτό.

OTE DOUBLE PLAY 30 GR

  • Αρχικοί 6 μήνες μειωμένη τιμή με ΦΠΑ 36,90 ευρώ
  • Υπόλοιποι 6 μήνες κανονική τιμή με ΦΠΑ 41,90 ευρώ

OTE DOUBLE PLAY 50 GR

  • Αρχικοί 6 μήνες μειωμένη τιμή με ΦΠΑ 46,90 ευρώ
  • Υπόλοιποι 6 μήνες κανονική τιμή με ΦΠΑ 51,90

Οι τιμές αφορούν συνδέσεις PSTN. Η τιμή για ISDN Bra θα αυξάνεται κατά τη διαφορά των δύο βασικών μηνιαίων τελών σύνδεσης.

Η ελάχιστη περίοδος παραμονής του πελάτη από την εγγραφή του στο κάθε πρόγραμμα είναι 12 μήνες. Σε περίπτωση επιθυμίας του πελάτη για διακοπή του προγράμματος νωρίτερα από τους 12 μήνες θα εφαρμόζεται τέλος αποδέσμευσης 110€ με ΦΠΑ (ή 89,43€ χωρίς ΦΠΑ).Η διάρκεια διάθεσης του κάθε προγράμματος είναι έξι (6) μήνες. Επιθυμητή έναρξη διάθεσης του κάθε προγράμματος είναι ο Οκτώβριος του 2012.

OTE DOUBLE PLAY 30 PLUS και OTE DOUBLE PLAY 50 PLUS

Στην τιμή του κάθε προγράμματος περιλαμβάνονται το βασικό μηνιαίο τέλος τηλεφωνικής σύνδεσης PSTN ή ISDN Bra, ευρυζωνική πρόσβαση στο διαδίκτυο ταχύτητας 30 ή 50 Mbps, απεριόριστες αστικο-υπεραστικές κλήσεις εντός και εκτός δικτύου ΟΤΕ, 60 λεπτά κλήσεων προς εθνικά κινητά όλων των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας. Μετά την εξάντληση του προπληρωμένου χρόνου, όλες οι κλήσεις προς εθνικά κινητά θα χρεώνονται με ενιαία τιμή 0,080€/min χωρίς ΦΠΑ – 0,0984€/min με ΦΠΑ 23%. To βήμα χρέωσης για την κίνηση εντός και εκτός του κάθε προγράμματος θα είναι το λεπτό, ενώ τυχόν κλάσμα λεπτού, σε κάθε κλήση, θα υπολογίζεται ως ακέραιο λεπτό.

OTE DOUBLE PLAY 30 PLUS

  • Αρχικοί 6 μήνες μειωμένη τιμή με ΦΠΑ 40,90 ευρώ
  • Υπόλοιποι 6 μήνες κανονική τιμή με ΦΠΑ 45,90 ευρώ

OTE DOUBLE PLAY 50 PLUS

  • Αρχικοί 6 μήνες μειωμένη τιμή με ΦΠΑ 50,90 ευρώ
  • Υπόλοιποι 6 μήνες κανονική τιμή με ΦΠΑ 55,90 ευρώ

Η ελάχιστη περίοδος παραμονής του πελάτη από την εγγραφή του στο κάθε πρόγραμμα είναι 12 μήνες. Σε περίπτωση επιθυμίας του πελάτη για διακοπή του προγράμματος νωρίτερα από τους 12 μήνες θα εφαρμόζεται τέλος αποδέσμευσης 110€ με ΦΠΑ (ή 89,43€ χωρίς ΦΠΑ). Η διάρκεια διάθεσης του κάθε προγράμματος είναι έξι (6) μήνες. Επιθυμητή έναρξη διάθεσης του κάθε προγράμματος είναι ο Οκτώβριος του 2012.

Στην περίπτωση αυτή, αγκάθι αποτελεί και το προβλεπόμενο σε αυτά τέλος παρακράτησης για κλήσεις από συνδρομητές ΟΤΕ προς συνδρομητές παρόχων δικτύων κινητής τηλεφωνίας. Με προηγούμενη απόφαση της Επιτροπής έχει καθοριστεί ανώτατο όριο τιμής για κλήσεις από σταθερό τηλέφωνο ΟΤΕ προς κινητά. Πλην όμως, στα εκπτωτικά προγράμματα του ΟΤΕ το τέλος παρακράτησης υπερβαίνει το ανώτατο όριο τιμής και ως εκ τούτου, η ΕΕΤΤ καλεί τον ΟΤΕ να τα υποβάλει εκ νέου αναπροσαρμόζοντάς τα.

Ανθή Παναγιωτάκη
Ακολουθήστε το @techingr στο Twitter

{{{related}}}

In.gr Τεχνολογία

Sports in

Σπανούλης: H ζημιά από έναν πρώην συμπαίκτη του (vid)

Ο Σπανούλης ήταν αδύνατο να του βάλει φρένο και ο Σερμαντίνι με αυτό το περίεργο στυλ έφτασε τους 21 πόντους, έχοντας 7/8 δίποντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024