Τετάρτη 01 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Η Mega επιστροφή του κυρίου DotCom

Η Mega επιστροφή του κυρίου DotCom

Με μια αναπαράσταση από την επιδρομή των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας στην έπαυλή του πριν από έναν χρόνο, ο Κιμ "Dotcom" έκανε τα εγκαίνια του Mega.co.nz. Αφού σταμάτησε «αυτή η τρέλα» και ο χορός συνεχιζόταν με φρουρούς ντυμένους με μίνι φούστες, ο αριθμός των χρηστών της εταιρείας που ειδικεύεται σε θέματα απορρήτου ξεπερνούσε το 1 εκατομμύριο.

Με μια αναπαράσταση από την κινηματογραφική επιδρομή ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας από αέρος στην έπαυλή του πριν από έναν χρόνο, ο Κιμ «Dotcom» έκανε τα εγκαίνια του Mega.co.nz, του διαδόχου του MegaUpload. Ο Γερμανός που βρήκε καταφύγιο στην Νέα Ζηλανδία, έδωσε εντολή «να σταματήσει αυτή η τρέλα», έβαλε γυναίκες φρουρούς να χορεύουν με μίνι φούστες και παρακολουθούσε με ενθουσιασμό τον αριθμό των χρηστών του νεοσύστατου Mega να ξεπερνάει το 1 εκατομμύριο μέσα στο πρώτο 24ωρο.

Μπορείτε να δείτε φωτογραφίες από το πολυτελές gala που διοργάνωσε ο Κιμ Dotcom στην έπαυλή του στο Ώκλαντ της Νέας Ζηλανδίας.

Το «θετό τέκνο» του MegaUpload, το Mega.co.nz άρχισε να δέχεται αρχεία από την Κυριακή 20 Ιανουαρίου. Το MegaUpload.com αποτελούσε έναν από τους δημοφιλέστερους προορισμούς στον Παγκόσμιο Ιστό από το 2005 έως το Ιανουάριο του 2012, όταν οι αμερικανικές Αρχές το «έκλεισαν». Ο Κιμ Σμιτς κατηγορείται ότι αποκόμισε δεκάδες εκατομμύρια δολάρια από την «πειρατεία». Θεωρήθηκε πως με την συνδρομή των υπηρεσιών του διακινούνταν αντίγραφα ταινιών και μουσικής, τα οποία, υποστηρίζουν οι κατήγοροί του -MPAA και RΙΑA-, ισοδυναμούσαν με απώλειες μεγαλύτερες των 500 εκατομμυρίων δολαρίων για τις βιομηχανίες του κινηματογράφου και της μουσικής.

Αυτή τη φορά, ο Σμιτς, που άλλαξε το όνομά του σε «Dotcom», αισθάνεται ασφαλής και αποκαλεί την νέα εταιρεία «The Privacy Company». Αντλεί την σιγουριά του, από μια βασική διαφορά του Mega με το MegaUpload: η εταιρεία που παρέχει την υπηρεσία δεν μπορεί να θεωρηθεί συνυπεύθυνη με τους χρήστες για ό,τι ανεβάζουν ή κατεβάζουν από τους διακομιστές φιλοξενίας αρχείων στο cloud. Πρόκειται για μια νόμιμη επιχείρηση, λέει ο Dotcom. Οι χρήστες ανεβάζουν αρχεία στους διακομιστές της, όπως συμβαίνει στο Dropbox και αλλού. Η διαφορά είναι ότι, τα αρχεία που γίνονται upload κρυπτογραφούνται, το κλειδί για την αποκρυπτογράφησή τους το κατέχει μόνο ο χρήστης που τα ανέβασε, ο οποίος διατηρεί το δικαίωμα να τα παραχωρεί σε όποιον επιθυμεί για να τα κατεβάσει και να τα ξεκλειδώσει. Ο Dotcom δεν θα ξέρει τίποτα. «Είναι κάτι ανάλογο με το ταχυδρομείο», είπε. «Εάν κάποιος κλείσει κάτι παράνομο σε έναν φάκελο και το ταχυδρομήσει, δεν κλείνεις το ταχυδρομείο». Το επιχείρημα είναι καλό, λένε οι ειδικοί επί των θεμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας, παραμένει όμως άγνωστο εάν θα αποδειχτεί αρκετό.

Ο Dotcom, ελεύθερος με εγγύηση στην Νέα Ζηλανδία, επιχειρεί να αποφύγει την έκδοσή του στις ΗΠΑ, όπου τα αδικήματα για τα οποία κατηγορείται επισείουν ποινή φυλάκισης. Στους όρους της απελευθέρωσής του, περιλαμβάνεται η υποχρέωση να μην ξεκινήσει επιχείρηση ανάλογη με το MegaUpload.

Το Mega είναι ανοικτό σε όλους δωρεάν με περιορισμένο χώρο αποθήκευσης. Οι επιλογές με συνδρομή ξεκινούν από τα 10 ευρώ το μήνα (ή 100 ευρώ το χρόνο) για 500GB και 1TB εύρος ζώνης για την ταχεία μεταφορά αρχείων. Με 20 ευρώ το μήνα (ή 200 ευρώ το χρόνο), το Mega δίνει 2TB χώρο και 4GB bandwidth και με 30 ευρώ (ή 300 ευρώ το χρόνο) 4TB χώρο και 8TB εύρος ζώνης.

Η κωδικοποίηση γίνεται μέσω του browser (στο μηχάνημα του χρήστη) και το Mega συνιστά Google Chrome για την άριστη υλοποίηση της HTML5 και άλλων τεχνολογιών.

Το μοίρασμα των αρχείων γίνεται με πρόσκληση μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Ο παραλήπτης που δεν έχει εγγραφεί στο Mega, λαμβάνει ένα link με το οποίο παραπέμπεται στην σελίδα της εγγραφής. Όμως, ο χρήστης μπορεί να μοιραστεί ολόκληρους φακέλους από τα αρχεία που έχει ανεβάσει στο Mega και να δημοσιοποιήσει με δική του ευθύνη το κλειδί αποκρυπτογράφησης, χωρίς οι παραλήπτες να χρειαστεί να ανοίξουν λογαριασμό στο Mega.

Περισσότερα για την ασφάλεια και την κρυπτογράφηση των αρχείων αναφέρονται στο https://mega.co.nz/#help_security

Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα για την υπόθεση του MegaUpload στο tech.in.gr

Associated Press,In.gr Τεχνολογία

Sports in

Άιρτον Σένα: Τριάντα χρόνια χωρίς τον θρύλο

Έχουν περάσει τρεις δεκαετίες από τότε που ο «θεός» των γκραν πρι μετακόμισε σε άλλες πίστες, αφού φρόντισε να φτιάξει τις επίγειες...

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 01 Μαϊου 2024