Πέμπτη 02 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Δεν έχει άμεση πρόσβαση στους σέρβερ μας η NSA, λέει η Microsoft για το PRISM

Δεν έχει άμεση πρόσβαση στους σέρβερ μας η NSA, λέει η Microsoft για το PRISM

Σε «εσφαλμένη εντύπωση» αποδίδει η Microsoft την πληροφορία που την φέρει να προσφέρει στην αμερικανική κυβέρνηση άμεση πρόσβαση στους διακομιστές και τα δίκτυά της μέσω του διαβόητου πλέον προγράμματος παρακολούθησης της NSA. Mετά την Google, ζητά επισήμως από το αρμόδιο δικαστήριο να της επιτραπεί να μεταφέρει στους άκρως επιφυλακτικούς χρήστες της πόσα ήταν τα αιτήματα που δέχτηκε για πληροφορίες χρηστών της με την επίκληση της εθνικής ασφάλειας.

Σε εσφαλμένη εντύπωση που δημιούργησαν τα ΜΜΕ αποδίδει η Microsoft την πληροφορία που την φέρει, μαζί με οκτώ ακόμα παρόχους, να προσφέρει στην αμερικανική κυβέρνηση άμεση πρόσβαση στους διακομιστές και τα δίκτυά της μέσω του διαβόητου πλέον προγράμματος παρακολούθησης της NSA. Mετά την Google, ζητά επισήμως από το αρμόδιο δικαστήριο να της επιτραπεί να μεταφέρει στους άκρως επιφυλακτικούς χρήστες της πόσα ήταν τα αιτήματα που δέχτηκε από την NSA για πληροφορίες χρηστών της με την επίκληση της εθνικής ασφάλειας.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της 6ης Ιουνίου 2013 στην εφημερίδα Washington Post, η Microsoft ήταν η πρώτη που συμφώνησε να συμμετέχει στο πρόγραμμα παρακολουθήσεων και να παρέχει στοιχεία, από τις 11 Σεπτεμβρίου 2007.

Επίσης, στο δημοσίευμα γίνεται σαφής αναφορά σε «κοριούς» απευθείας στους κεντρικούς διακομιστές εννέα αμερικανικών ιντερνετικών επιχειρήσεων, που υποκλέπτουν ηχητικές συνομιλίες και με βίντεο, φωτογραφίες, e-mail, έγγραφα και πληροφορίες για τις συνόδους πρόσβασης στο Ίντερνετ (log), όπως προκύπτει από άκρως απόρρητο έγγραφο που έχει στα χέρια της η εφημερίδα.

Μετά την Google, η Microsoft ζήτησε επίσης άδεια στις ΗΠΑ για να δημοσιοποιήσει περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα αιτήματα από τις υπηρεσίες πληροφοριών που αφορούν τους χρήστες της, μετά τις αποκαλύψεις από τον πρώην σύμβουλο της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (NSA) Έντουαρντ Σνόουντεν για την παρακολούθηση του Ίντερνετ σ’ όλο τον κόσμο από τις αμερικανικές υπηρεσίες, ανακοίνωσε η αμερικανική δικαιοσύνη.

Ένα αίτημα της Microsoft προς το ειδικό αμερικανικό δικαστήριο που είναι αρμόδιο για υποθέσεις εθνικής ασφάλειας (Foreign Intelligence Surveillance Court, FISA), κατατέθηκε στις 19 Ιουνίου, την επομένη ενός παρόμοιου διαβήματος από την Google, η οποία επιθυμούσε να δημοσιοποιήσει τον αριθμό των αιτημάτων για πληροφορίες σχετικά με τους χρήστες της που έχει δεχθεί από τις διάφορες αμερικανικές υπηρεσίες ερευνών, ανακοίνωσε χθες το βράδυ το FISA.

Οι δύο αμερικανοί γίγαντες της πληροφορικής υποστηρίζουν ότι επιθυμούν να καθησυχάσουν τους χρήστες και τους πελάτες τους μετά τις αποκαλύψεις του πρώην συμβούλου της NSA Έντουαρντ Σνόουντεν σχετικά με τις μαζικές παρακολουθήσεις από τις αμερικανικές αρχές των τηλεφωνικών επικοινωνιών και των επικοινωνιών μέσω Ίντερνετ σ’ ολόκληρο τον κόσμο.

«Τα μέσα ενημέρωσης ανέφεραν εσφαλμένα πως το επίμαχο πρόγραμμα με την ονομασία Prism επέτρεπε στην αμερικανική κυβέρνηση ‘να κατασκοπεύει απ’ ευθείας τους κεντρικούς σέρβερ’ της Microsoft και άλλων παρόχων ηλεκτρονικών επικοινωνιών», σύμφωνα με το αίτημα της Microsoft, το οποίο επικαλείται το FISA.

«Η Microsoft προσπάθησε και συνεχίζει να προσπαθεί να διορθώσει αυτή την εσφαλμένη εντύπωση(…) που αφήνει να εννοηθεί ότι προσφέρει στην αμερικανική κυβέρνηση άμεση πρόσβαση στους σέρβερ και τα δίκτυά της».

Η Microsoft ζήτησε από το FISA να της επιτρέψει να αποκαλύψει τον αριθμό των αιτημάτων που της απηύθυναν οι αρχές και τα οποία θεωρούνται απόρρητα.

Η Google είχε ήδη ζητήσει από την κυβέρνηση την άδεια να δημοσιοποιήσει πληροφορίες για τα αιτήματα αυτά που της υποβλήθηκαν στο όνομα της εθνικής ασφάλειας, λέγοντας ότι δεν έχει «τίποτε να κρύψει».

«Μεγαλύτερη διαφάνεια είναι απαραίτητη», υπογράμμισε ένας εκπρόσωπος της Google την ώρα που κατέθετε το αίτημα.

Η Google διευκρίνισε πως επιδιώκει να πετύχει μια δικαστική απόφαση η οποία θα της επιτρέψει να δημοσιοποιήσει «περιορισμένες παγκόσμιες στατιστικές» σχετικά με τις εντολές που έχει λάβει για να διαβιβάσει δεδομένα.

Οι δικηγόροι της Google και της Microsoft υποστηρίζουν πως οι εταιρείες τους έχουν το δικαίωμα, βάσει της Πρώτης Τροπολογίας του αμερικανικού Συντάγματος, να υπερασπίζονται τα συμφέροντά τους απέναντι σε προγράμματα κατασκοπείας.

Οι Google, Facebook και άλλες επιχειρήσεις τεχνολογίας έχουν αρνηθεί κατηγορηματικά ότι συμμετείχαν εν γνώσει τους στο μυστικό πρόγραμμα Prism, που επιτρέπει στην NSA και το FBI να ψάχνει διακριτικά στους σέρβερ τους.

Το πρόγραμμα φέρεται ότι άρχισε να λειτουργεί το 2007 και έκτοτε αναπτύχθηκε μέχρι του σημείου να συμβάλλει βασικά στην άκρως απόρρητη καθημερινή ενημέρωση του Μπαράκ Ομπάμα από τις υπηρεσίες πληροφοριών.

ΑΠΕ-ΜΠΕ,In.gr Τεχνολογία

Sports in

Ελ Αραμπί: «Είμαστε γεμάτοι προσδοκίες»

Ο Μαροκινός επιθετικός εκπροσώπησε τους παίκτες του Ολυμπιακού στη συνέντευξη Τύπου για την αναμέτρηση με την Άστον Βίλα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 02 Μαϊου 2024