Σάββατο 04 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Οι πρώτες αντιδράσεις για το «φθηνό» iPhone 5C των 600 ευρώ

Οι πρώτες αντιδράσεις για το «φθηνό» iPhone 5C των 600 ευρώ

H Apple επανέλαβε στο Πεκίνο την παρουσίαση των iPhone 5C και iPhone 5S που είχε κάνει δύο ώρες νωρίτερα στην Καλιφόρνια των Ηνωμένων Πολιτειών. H μεγαλύτερη αγορά smartphone στον κόσμο που φιλοδοξεί να κατακτήσει η Apple δεν ενθουσιάστηκε από την τιμή του οικονομικού iPhone, αφού 4.488 yuan -δηλαδή 733 δολάρια ή 552 ευρώ- δεν θεωρείται χαμηλή τιμή στην Κίνα.

H Apple επανέλαβε στο Πεκίνο την παρουσίαση των iPhone 5C και iPhone 5S που είχε κάνει δύο ώρες νωρίτερα στην Καλιφόρνια των Ηνωμένων Πολιτειών. H μεγαλύτερη αγορά smartphone στον κόσμο που φιλοδοξεί να κατακτήσει η Apple δεν ενθουσιάστηκε από την τιμή του οικονομικού iPhone, αφού 4.488 yuan -δηλαδή 733 δολάρια ή 552 ευρώ- δεν θεωρείται χαμηλή τιμή στην Κίνα.

Επιπλέον, το iPhone 5S κοστίζει 800 yuan περισσότερο (λιγότερο από 100 ευρώ διαφορά). «Το iPhone 5C είναι πολύ ακριβό. Γιατί; Δεν είναι ένα iPhone 5 σε πλαστικό σασί;» επισημαίνουν στο πρακτορείο Reuters οι πρώτοι Κινέζοι.

Στις ΗΠΑ, η Apple έχει ήδη συνεργασία με τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας, οι οποίοι συμφώνησαν να διαθέτουν από τις 20 Σεπτεμβρίου το 5C αντί 99 και 199 δολαρίων αντίστοιχα με διετές συμβόλαιο. Ανάλογη συμφωνία υπάρχει και με το μεγάλο δίκτυο κινητής τηλεφωνίας στην Κίνα, την NTT DoCoMo, εντούτοις τα συμβόλαια αυτά είναι τις περισσότερες φορές αυτά με την μεγαλύτερη διάρκεια (δύο χρόνια δέσμευση), αλλά και σημαντικά υψηλότερο από το μέσο, πάγιο τέλος.

Από την άλλη, η μάχη θα ήταν ιδιαίτερη σκληρή στο χαμηλότερο τμήμα της αγοράς των 1,4 δισ. ανθρώπων, εκεί όπου κονταροχτυπιούνται οι κατασκευαστές με τα φθηνότερα smartphone. Τα μισά από τα smartphone που πωλούνται στην Κίνα κοστίζουν από 700 έως 1.500 yuan, όπου τα περιθώρια κέρδους μάλλον δεν είναι ελκυστικά για τον αμερικανικό κολοσσό.

Η Apple είναι η εταιρεία με την μεγαλύτερη χρηματιστηριακή αξία στον κόσμο και αποτιμάται στα 449 δισεκατομμύρια δολάρια. Στην Κίνα όμως, η Apple περιορίζεται -το δεύτερο τρίμηνο του ’13- στο 5% (σε μια τεράστια αγορά), πίσω από την Samsung αλλά και εγχώριους κατασκευαστές όπως την Lenovo, την ZTE, την Huawei και την Xiaomi (του λεγόμενου και «Στηβ Τζομπς της Κίνας»).

Η Samsung από την Ν.Κορέα διατηρεί μερίδιο 19% στην αγορά των 80 δισ. δολαρίων της Κίνας, μια αγορά που εκτιμάται ότι θα μεγεθυνθεί στα 117 δισ. ως το 2017 (IDC). Έτσι, αφήνει 10 μονάδες πίσω της την Apple (στην πέμπτη θέση της αγοράς της Κίνας). Διαβάστε περισσότερα σχετικά με τα μερίδια των κατασκευαστών smartphone το 2ο τρίμηνο του 2013 από την IDC.

Το iPhone 5C και το iPhone 5S θα διατεθούν στις 20 Σεπτεμβρίου 2013 και στην Κίνα -τα πρώτα iPhone που θα κυκλοφορήσουν άμεσα στην χώρα όπου κατασκευάζονται.

China Labor Watch: «Πως φτιάχνει η Apple το φθηνότερο iPhone» [βίντεο]

  • Η επιβεβαίωση για την διάθεση μιας πιο οικονομικής έκδοσης του δημοφιλούς smartphone της Apple συνοδεύεται από μια εκτενή αναφορά για τις άθλιες συνθήκες εργασίας στο εργοστάσιο που κέρδισε το πολύτιμο συμβόλαιο συνεργασίας με τον αμερικανικό κολοσσό. Oι απεσταλμένοι του οργανισμού για την προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων στην Κίνα, China Labor Watch διαπίστωσαν στην μυστική αποστολή τους δεκάδες παραβιάσεις της σχετικής νομοθεσίας και καλούν την Apple να δει τι πραγματικά συμβαίνει στο εργοστάσιο του βασικού συνεργάτη της στην Σαγκάη, Pegatron.

Διαβάστε όλες τις λεπτομέρειες για τα χαρακτηριστικά και τις τιμές των νέων iPhone αλλά και τις συνέπειες στα προγενέστερα μοντέλα (iPhone 5, iPhone 4), καθώς και για την διάθεση του iOS 7.

Πάντως, ανάλογες ήταν οι αντιδράσεις και στην Ελλάδα, όπως μας μετέφεραν όσοι συμμετείχαν στην ζωντανή μετάδοση των εξελίξεων το βράδυ της παρουσίασης. Το iPhone 5C πωλείται στις πρώτες αγορές της Ευρώπης αντί 600 και 700 ευρώ (16άρι και 32άρι, χωρίς έκδοση 64MB).
Αντίθετα, πολλοί χαρακτηρίζουν «καλή» την τιμή για το 5S ενώ για το 5C λένε πως είναι «πανάκριβο για τις δυνατότητές του» και περισσότεροι επισημαίνουν πως το 16άρι iPhone 5S έχει την ίδια τιμή με το 32άρι iPhone 5C, αλλά μόνο στην πρώτη περίπτωση «αξίζει τα λεφτά του».

Με την έλευση των iPhone 5C/5S, μειώνεται η τιμή του iPhone 4S, το οποίο θα διατίθεται μόνο στα 8GB αντί 400 περίπου ευρώ. Το iPhone 5 αποσύρεται, όπως και το iPhone 4. To iPhone 5 είχε κυκλοφορήσει πριν από έναν περίπου χρόνο, σε τιμές που ξεκινούσαν από τα 730 ευρώ και έφταναν μέχρι τα 940 ευρώ για το μοντέλο των 64GB. Η τιμή του μοντέλου 16GB έχει πέσει στα 540 περίπου ευρώ στα ελληνικά καταστήματα, όπως δείχνει το ιστορικό τιμών του skroutz.gr

  • Ο «Steve Jobs της Κίνας» πουλάει χιλιάδες smartphone το λεπτό Η Κίνα θα αποτελέσει το νέο λαμπρό πεδίο δόξας για τους κατασκευαστές smartphone το 2013. Εκεί, η Apple, η Samsung, η LG και οι άλλοι κατασκευαστές θα συναντηθούν με έναν άνθρωπο που… μοιάζει με τον Στηβ Τζομπς. Ο 42χρονος δισεκατομμυριούχος Κινέζος επιχειρηματίας και επενδυτής νεοφυών επιχειρήσεων Lei Jun, ντυμένος με μαύρο ζιβάγκο και τζιν, πουλάει smartphone σαν το φρέσκο ψωμί…
  • Στο 28% από το 49% το μερίδιο του iPad στην Κίνα το β’τρίμηνο του 2013 Σημαντικά μειωμένο ήταν το ποσοστό των πωλήσεων iPad στην Κίνα το τρίμηνο Απριλίου-Ιουνίου 2013. Σύμφωνα με την νεότερη ανακοίνωση της IDC, το μερίδιο του tablet της Apple περιορίστηκε στο 28% από 49% το αντίστοιχο τρίμηνο του 2012. Παρά το γεγονός, η Apple παραμένει ο μεγαλύτερος προμηθευτής tablet στην υπερμεγέθη αυτή αγορά, αν και η Samsung αύξησε το μερίδιό της κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες.

Ανθή Παναγιωτάκη

@techingr

Reuters,In.gr Τεχνολογία

Sports in

Φενέρμπαχτσε – Μονακό 62-65: Πήρε το «θρίλερ» και ισοφάρισε σε 2-2!

Η Μονακό επικράτησε 65-62 στην έδρα της Φενέρμπαχτσε και πλέον η πρόκριση στο Final Four θα κριθεί στο Game 5.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 04 Μαϊου 2024