Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
China Labor Watch: «Πως φτιάχνει η Apple το φθηνότερο iPhone» [βίντεο]

China Labor Watch: «Πως φτιάχνει η Apple το φθηνότερο iPhone» [βίντεο]

Η επιβεβαίωση για την διάθεση μιας πιο οικονομικής έκδοσης του δημοφιλούς smartphone της Apple συνοδεύεται από μια εκτενή αναφορά για τις άθλιες συνθήκες εργασίας στο εργοστάσιο που κέρδισε το πολύτιμο συμβόλαιο συνεργασίας με τον αμερικανικό κολοσσό. Oι απεσταλμένοι του οργανισμού  για την προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων στην Κίνα, China Labor Watch διαπίστωσαν στην μυστική αποστολή τους δεκάδες παραβιάσεις της σχετικής νομοθεσίας και καλούν την Apple να δει τι πραγματικά συμβαίνει στο εργοστάσιο του βασικού συνεργάτη της στην Σαγκάη, Pegatron.

Η επιβεβαίωση για την διάθεση μιας πιο οικονομικής έκδοσης του δημοφιλούς smartphone της Apple συνοδεύεται από μια εκτενή αναφορά για τις άθλιες συνθήκες εργασίας στο εργοστάσιο που κέρδισε το πολύτιμο συμβόλαιο συνεργασίας με τον αμερικανικό κολοσσό.

Oι απεσταλμένοι του οργανισμού για την προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων στην Κίνα, China Labor Watch διαπίστωσαν στην μυστική αποστολή τους 86 παραβιάσεις των δικαιωμάτων των εργαζομένων σε αντίθεση με τα προβλεπόμενα στην σχετική νομοθεσία αλλά και ηθικής τάξης. Καλούν την Apple -και τους πελάτες της- να δουν τι πραγματικά συμβαίνει στο εργοστάσιο του βασικού συνεργάτη της στην Σαγκάη, Pegatron. Τον Μάιο, η Apple είχε ανακοινώσει πως οι προμηθευτές της πληρούν σε ποσοστό 99% την προϋπόθεση που έχει θέσει η εταιρεία για εργασία 60 ώρες την εβδομάδα. Δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο, τεκμηριώνει το China Labor Watch.

To φθηνότερο iPhone με το πλαστικό κάλυμμα που πρόκειται να διατεθεί αργότερα μέσα στο 2013 κατασκευάζεται στο εργοστάσιο του ομίλου Pegatron στην Σαγκάη. Εκεί, οι εργαζόμενοι απασχολούνται έξι ημέρες την εβδομάδα σε βάρδιες 11 ωρών (20 λεπτά δεν πληρώνονται) με αμοιβή 1,5 δολάριο την ώρα (1,13 ευρώ) και υποχρεωτικές υπερωρίες, με 14 ώρες τον μήνα απλήρωτες.

Οι συνθήκες που περιγράφονται στην εξαιρετικά εκτενή αναφορά του China Labor Watch -υπό τον τον τίτλο Apple Unkept Promises («Οι ανεκπλήρωτες υποσχέσεις της Apple»)- είναι χειρότερες από αυτές στα εργοστάσια της Foxconn, σχολιάζει ο επικεφαλής του οργανισμού Li Qiang. H έρευνα του China Labor Watch έγινε στέλνοντας σε μυστική αποστολή από τον Μάρτιο έως τον Ιούλιο του 2013 σε τρία εργοστάσια του ομίλου Pegatron (στην Σαγκάη συναρμολογούνται τα φθηνότερα iPhone, στο εργοστάσιο Riteng επίσης στην Σαγκάη υπολογιστές Mac και στο Suzhou εξαρτήματα για το iPad). Στα τρία αυτά εργοστάσια απασχολούνται 70.000 εργαζόμενοι.

Σύμφωνα με την έκθεση που δημοσιεύτηκε στις 29 Ιουλίου 2013, το ωράριο των εργαζομένων φτάνει τις 66 ώρες την εβδομάδα -παραβιάζοντας την σχετική νομοθεσία που προβλέπει εργασία 49 ωρών την εβδομάδα, αλλά και την προϋπόθεση που θέτει η Apple προς τους προμηθευτές της (60 ώρες την εβδομάδα). Εντούτοις, οι εργαζόμενοι εξαναγκάζονται να δηλώνουν ψευδή στοιχεία για τις υπερωρίες τους στο εργοστάσιο της Σαγκάης, αποκαλύπτουν οι απεσταλμένοι του China Labour Watch.

Οι παραβιάσεις αφορούν επίσης στον εξαιρετικά χαμηλό μισθό των εργαζομένων, λιγότερο από το μισό του βασικού μισθού (1,5 δολάριο την ώρα, 268 δολάρια τον μήνα, χωρίς υπερωρίες), τις συνθήκες εργασίας, την απαιτούμενη εκπαίδευση των εργαζομένων και άλλες που έχουν ως αποτέλεσμα 30 στους 110 νεοπροσληφθέντες να εγκαταλείπουν τα εργοστάσια της Pegatron μετά από δύο μόλις εβδομάδες εργασίας.

Απευθυνόμενος στους αποδέκτες των προϊόντων της Apple, ο οργανισμός έχει ανεβάσει βίντεο με πλήθος εικόνων από τα εργοστάσια της Pegatron που τεκμηριώνουν όσα καταγράφονται στην εκτενή μυστική έρευνά του.


Οι άθλιες συνθήκες εργασίας στα εργοστάσια των προμηθευτών της Apple στην Κίνα έχουν γίνει ευρύτερα γνωστές. Το 2010 13 άνθρωποι αυτοκτόνησαν, τρεις ακόμη σκοτώθηκαν και δεκάδες τραυματίστηκαν σε εκρήξεις από την ανάφλεξη σκόνης αλουμινίου από το γυάλισμα του iPad. Τώρα, η Apple αποδέχτηκε τη μεσολάβηση ανεξάρτητου φορέα που θα εξετάσει τις συνθήκες εργασίας, εντούτοις το China Labor Watch κατηγορεί την Apple ότι αντιμετωπίζει το θέμα ως πρόβλημα PR.

Διαβάστε επίσης στο tech.in.gr:

In.gr Τεχνολογία

Sports in

Βόμβα από Βόλο και Μπέο: «Ο Καρυπίδης πήρε τηλέφωνο τον Μπερτόγλιο, η δικαιοσύνη έχει πλέον τον λόγο»!

Με ανακοίνωση του ο Βόλος κατήγγειλε παρέμβαση του ιδιοκτήτη του Άρη Θόδωρου Καρυπίδη επικοινωνώντας τηλεφωνικά με τον Μπερτόγλιο και τονίζοντας πως «το περιεχόμενο της συζήτησης και η αιτία του τηλεφωνήματος προφανώς και είναι γνωστό σε όλους»!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024