Κυριακή 19 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
TEDxKalamata: Ζωή και έμπνευση στην Αρχαία Μεσσήνη

TEDxKalamata: Ζωή και έμπνευση στην Αρχαία Μεσσήνη

Από πέρυσι, η διοργάνωση του TEDxKalamata ξεχώρισε: απέσπασε τον τίτλο του 2ου πιο καινοτόμου TEDx event σε παγκόσμιο επίπεδο. Η ομάδα που βρίσκεται πίσω από τη συγκέντρωση διεθνών ομιλητών στην Καλαμάτα, αποτελείται από νέα παιδιά που θέλουν να εμπνευστούν και να εμπνεύσουν τους συμπολίτες τους. Και με την Αρχαία Μεσσήνη, έναν από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους του κόσμου, να αποτελεί το χώρο υποδοχής επισκεπτών και ομιλητών, η έμπνευση έρχεται αβίαστα…

Από πέρυσι, η διοργάνωση του TEDxKalamata ξεχώρισε: απέσπασε τον τίτλο του 2ου πιο καινοτόμου TEDx event σε παγκόσμιο επίπεδο. Η ομάδα που βρίσκεται πίσω από τη συγκέντρωση διεθνών ομιλητών στην Καλαμάτα, αποτελείται από νέα παιδιά που θέλουν να εμπνευστούν και να εμπνεύσουν τους συμπολίτες τους. Και με την Αρχαία Μεσσήνη, έναν από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους του κόσμου, να αποτελεί το χώρο υποδοχής επισκεπτών και ομιλητών, η έμπνευση έρχεται αβίαστα…

  • 1ο event που φιλοξενείται σε αρχαιολογικό χώρο
  • 2η πιο καινοτόμα διοργάνωση στον κόσμο (σύμφωνα με τον οργανισμό TED)
  • 3ο TEDxKalamata event
  • 11 μοναδικές ομιλίες
  • Πάνω από 1700 θεατές

Η θεματική ενότητα της φετινής εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στις 7 Ιουνίου ήταν τα «Όρια», οι ιδέες ανθρώπων, οι οποίοι καθημερινά αποδεικνύουν πως οτιδήποτε το απίθανο μπορεί να γίνει πραγματικότητα, αρκεί να ξεπεράσουμε τα βιολογικά, προσωπικά, αλλά και κοινωνικά μας όρια.

Λίγο πριν την έναρξη, ένα μη επανδρωμένο σκάφος (drone) τράβηξε πραγματικά εντυπωσιακές φωτογραφίες από το χώρο. Η βραδιά ξεκίνησε με τους δύο curators Παναγιώτη Καραμπίνη και Σπύρο Ζέρβα να καλωσορίζουν το κοινό που ταξίδεψε ειδικά για την εκδήλωση στην Αρχαία Μεσσήνη. Πολύ γρήγορα ανέβηκε στη σκηνή ο παρουσιαστής Κωστής Μαραβέγιας, ο οποίος κράτησε την ψυχραιμία του ακόμη κι όταν τα ιδιαίτερα θορυβώδη βατράχια, θέλησαν να κλέψουν τα φώτα της δημοσιότητας από τους ομιλητές.

Μηνύματα από την Αρχαία Μεσσήνη

Ο πρώτος ομιλητής, ο Βρετανός φιλόσοφος του New School της Νέας Υόρκης, Simon Critchley ανέφερε: «Τα Μάρμαρα πρέπει να επιστραφούν σήμερα, τώρα, είναι ντροπή να τα κρατούμε στη Βρετανία» και συνέχισε «Οι Γερμανοί φαίνεται να αντλούν ικανοποίηση από το να βασανίζουν τους Ελληνες».

Ο ηθοποιός Adam Pearson που στα 5 του ανακάλυψε ότι το πρόσωπό του παραμορφωνόταν, μίλησε για την μειωμένη ικανότητα εκμάθησης που όλοι έλεγαν ότι είχε, μόνο γιατί διέφερε από τα υπόλοιπα παιδιά στην όψη. Φορώντας το μπλουζάκι του παιδικού του ήρωα, του Μπάτμαν, τόνισε ότι «είναι ok να μην είσαι ok» δίνοντας μάθημα ανοχής στη διαφορετικότητα και θάρρος σε αυτούς που υποφέρουν επειδή απλώς διαφέρουν. Δεν ξέχασε να αναφερθεί στην εμμονή που μας κατατρέχει να ακολουθούμε το πρότυπο, αλλιώς «θεωρούμαστε χαλασμένοι» και παρακίνησε τον κόσμο να ζει τη ζωή του και όχι να θρηνεί για εκείνη που δεν έχει.

Η startup εταιρεία από την Καλαμάτα Peekintoo παρουσίασε την ομώνυμη εφαρμογή που υλοποιήθηκε με έμφαση στο πώς μέσα από αυτήν, ο χρήστης μπορεί να δει σε πραγματικό χρόνο τι συμβαίνει οπουδήποτε στον κόσμο.

  • Σε τρεις εβδομάδες (τέλη Ιουνίου 2014) τα βίντεο των ομιλιών από το 3ο TEDxKalamata θα είναι διαθέσιμα στο κανάλι του TED στο ΥouΤube https://www.youtube.com/user/TEDxTalks.

Η περιβαλλοντολόγος και εγγονή του Jacques-Yves Cousteau, Alexandra Cousteau, απηύθυνε μήνυμα-προειδοποίηση: «Χάνουμε τα μέρη που κάνουν τον κόσμο μας αυτό που είναι» και αναρωτήθηκε αν τα όσα κάνει και θα συνεχίσει να κάνει, είναι αρκετά για την περιβαλλοντική μας αφύπνιση. Με τη φράση «Σιγουρευτείτε ότι τον τόπο που ζείτε τώρα θα τον κληρονομήσετε στα παιδιά σας» ολοκλήρωσε την ομιλία της.

Ο καλαματιανός πρωταθλητής στο τένις με αμαξίδιο Γιώργος Λαζαρίδης, ο οποίος βρέθηκε σε αυτή τη θέση μετά από τροχαίο ατύχημα, μίλησε χαμογελαστά για το γεγονός που του άλλαξε τη ζωή και τον ανάγκασε να βλέπει τα πράγματα από διαφορετικό πια ύψος, κάτι που το «χαίρεται». Πέρασε δε το μήνυμα ότι «Όσο διαρκεί το σκοτάδι μέσα μας, το φως μπορεί να έρθει σε ένα δευτερόλεπτο».

Η διπλωμάτης και πολιτικός από την Τουρκία Safak Pavey πρόβαλε το ντοκιμαντέρ «Anne» (μάνα), με τα όσα δήλωσαν στην κάμερα οι μανάδες των νέων που έχασαν τη ζωή τους στις διαδηλώσεις στην Τουρκία αναφορικά με το σκληρό πρόσωπο του τουρκικού κράτους. «Σκέφτηκα μήπως δεν έπρεπε να το μοιραστώ μαζί σας σήμερα, μήπως είναι πολύ σκοτεινό αλλά αποφάσισα ότι είστε γείτονες μας και πρέπει να ξέρετε την αλήθεια» είπε.

O χορευτής της Madonna και της Shakira, Daniel “CLOUD” Campos δημιούργησε μία performance αποκλειστικά για τη διοργάνωση. Προσπάθησε να δείξει όλη τη διεργασία που προηγήθηκε της ομιλίας του (μίλησε για πρώτη φορά μπροστά σε κόσμο) εξηγώντας πώς ο Φόβος του για το άγνωστο μετασχηματιζόταν σε Σύνορα που τον χώριζαν από τη ζωή. Με την χορογραφία του, έδειξε πώς και ο ίδιος ξεπέρασε τα Όριά του για να βρεθεί εκείνη τη νύχτα μπροστά στο κοινό τού TEDxKalamata και παρακίνησε το κοινό να αγκαλιάσει κάθε πρόκληση. «Θα εκπλαγείτε από το πόσο φοβεροί είστε», είπε.

Η αμήχανη ομιλία της Αlyssa Carson με έκανε να αναρωτηθώ: είναι πραγματικά το όνειρο ενός 3χρονου παιδιού να ταξιδέψει ανεπιστρεπτί στον Άρη; Τόσο ήταν όταν το πρωτοαποφάσισε και πλέον 9 χρόνια μετά, συνεχίζει να ονειρεύεται μία ζωή στον Άρη. Ο πατέρας της (τηλεοπτικός παραγωγός στο επάγγελμα) βρίσκεται πάντα κοντά της, στην, όπως φαίνεται, προδιαγεγραμμένη πορεία της: από την παρακολούθηση ειδικών σχολών της NASA μέχρι τη φοίτηση σε Πανεπιστήμια όπου καθένας επιθυμεί να φοιτήσει.

Μία ιδιαίτερη «βουτιά» στα βαθιά επιφύλαξε ο παγκόσμιος πρωταθλητής ελεύθερης κατάδυσης Guillaume Nery, στο κοινό του TEDxKalamata. Χάρη σε ένα ειδικό βίντεο, πήρε μαζί του τον κόσμο σε όλη τη διαδρομή του στα βαθιά, σκοτεινά και σιωπηλά νερά που βουτά καθημερινά, λέγοντας ότι «Ζούμε και πεθαίνουμε με όρια. Η ελεύθερη κατάδυση μού προσφέρει την αίσθηση της αιωνιότητας. Κάποιες στιγμές μάλιστα δεν θέλω να αναπνεύσω»…

Λίγο πριν την μουσική παράσταση των Encardia, ο Γρηγόρης Ζωντανός από τους Locish, περιέγραψε τη δική του διαδρομή προς την επιχειρηματικότητα. Όταν από μικρός συναντούσε όρια στο σχολείο («όλοι έλεγαν ότι είμαι τεμπέλης») και στις διάφορες δουλειές λόγω της δυσλεξίας του. Μαζί με τον συνεργάτη του, έχουν μία εταιρεία με έδρα στην Αθήνα και το Σαν Φρανσίσκο κάτι που κατέστη δυνατό όταν συνειδητοποίησε ότι «ένας 5χρονος ονειρεύεται γιατί δεν έχει μάθει ακόμη αυτά που μάθαμε εμείς και μας βάζουν όρια» και άλλαξε τρόπο σκέψης. Στο κλείσιμο της ομιλίας του, απευθυνόμενος στο κοινό, παρότρυνε τον κόσμο να σκεφτεί: «αν εγώ, ο χειρότερος μαθητής κατάφερα όλα αυτά, τότε πού μπορεί να φτάσει ο απουσιολόγος της τάξης μου;» κάνοντας το κοινό να του χαρίσει το πιο ζεστό χειροκρότημα.

Κάλυψη δικτύου Wi-Fi στον αρχαιολογικό χώρο

H COSMOTE ήταν Μέγας Χορηγός της εκδήλωσης και σε συνεργασία με τον ΟΤΕ κάλυψε όλες τις τηλεπικοινωνιακές ανάγκες της διοργάνωσης. Στο πλαίσιο αναβάθμισης του δικτύου του, ο Όμιλος ΟΤΕ σχεδίασε και υλοποίησε ειδικό έργο για την ανάπτυξη ευρυζωνικού δικτύου πρόσβασης στην αρχαία Μεσσήνη, παρέχοντας πλέον υψηλών προδιαγραφών σταθερές ευρυζωνικές υπηρεσίες ακόμα και σε δύσκολα προσβάσιμους και μικρότερους οικισμούς της ευρύτερης περιοχής.

Για πρώτη φορά σε παγκόσμιο επίπεδο μέσω των υποδομών του ΟΤΕ, παρέχεται κάλυψη δικτύου wifi σε αρχαιολογικό χώρο, δωρεάν για το κοινό. Την ίδια στιγμή η COSMOTE ενίσχυσε το δίκτυο κινητής τηλεφωνίας της περιοχής, παρέχοντας υψηλούς ρυθμούς μετάδοσης, που έφτασαν μέχρι τα 75 Mbps. Επίσης, μέσω του δικτύου του Ομίλου ΟΤΕ η εκδήλωση μεταδόθηκε απευθείας και στο Διαδίκτυο.

Δώρα Παυλίδου

Διαβάστε περισσότερα για το TEDxKalamata στο tech.in.gr:

In.gr Τεχνολογία

Sports in

Μάντσεστερ Σίτι- Γουέστ Χαμ 3-1 : Πρωταθλήτρια Αγγλίας η «αρμάδα» του Γκουαρντιόλα

Η Μάντσεστερ Σίτι το πήρε και αυτό! Οι «πολίτες» νίκησαν την Γουέστ Χαμ και κατέκτησαν την Premier League. Η Άρσεναλ αν και επιβλήθηκε με 2-1 της Έβερτον έμεινε 2η και πικραμένη για μία ακόμη σεζόν.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 19 Μαϊου 2024