Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
«Ισορροπημένο» το Δικαίωμα στη Λήθη με το Δημόσιο Συμφέρον στην Ευρώπη

«Ισορροπημένο» το Δικαίωμα στη Λήθη με το Δημόσιο Συμφέρον στην Ευρώπη

Οι εκπρόσωποι των Αρχών προστασίας προσωπικών δεδομένων καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι είναι επαρκείς οι κανόνες που τέθηκαν για να διευκολυνθούν οι εθνικές Αρχές να αποφασίσουν εάν θα αφαιρείται ή όχι από το ευρετήριο της μηχανής αναζήτησης οποιαδήποτε αναφορά στο πρόσωπο που αιτείται την διαγραφή, εξισορροπώντας το δικαίωμα στην λήθη με το δημόσιο συμφέρον.

Ένα χρόνο από την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για το Δικαίωμα στη Λήθη, και έξι μήνες από τότε που οι Αρχές προστασίας των προσωπικών δεδομένων ανά την Ε.Ε. άρχισαν να δέχονται αιτήματα για αιτήματα που δεν μπορούσε να διεκπεραιώσει η Google, η Ομάδα Εργασίας του Άρθρου 29 καταλήγει στο συμπέρασμα ότι είναι επαρκείς οι κανόνες που έθεσε για να διευκολύνει τις εθνικές Αρχές να αποφασίζουν εάν θα αφαιρείται ή όχι από το ευρετήριο της μηχανής αναζήτησης οποιαδήποτε αναφορά στο πρόσωπο που αιτείται την διαγραφή, εξισορροπώντας το δικαίωμα στην λήθη με το δημόσιο συμφέρον.

Οι ευρωπαϊκές αρχές έχουν λάβει περί τα 2.000 αιτήματα -στην πλειονότητά τους προς την Google- για να αποφανθούν εάν θα πρέπει να μην εμφανίζονται συγκεκριμένες παραπομπές στα αποτελέσματα με κριτήριο το ονοματεπώνυμο του αιτούμενου από την δημοφιλέστερη μηχανής αναζήτησης στην Ευρώπη. Στόχος τους, να διακρίνουν εάν με την διαγραφή προστατεύεται το δικαίωμα του αιτούντα στο απόρρητο της ιδιωτικής του ζωής και των προσωπικών του δεδομένων ή με την διατήρηση το δικαίωμα του κοινού για ενημέρωση.

Δείτε πόσα αιτήματα υποβλήθηκαν από την Ελλάδα και πόσα URL δεν αφαιρέθηκαν από το google.gr στην διεύθυνση http://www.google.com/transparencyreport/removals/europeprivacy/

Το συμπέρασμα της Ομάδας Εργασίας του Άρθρου 29 είναι ότι στην συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων, η μηχανή αναζήτησης αρνήθηκε την αφαίρεση της παραπομπής από το ευρετήριό της δικαιολογημένα από το γεγονός ότι η πληροφορία που αφορούσε είχε άμεση σχέση με την επαγγελματική ιδιότητα του υποκειμένου ή κρίνεται σκόπιμη η ανεύρεσή της από τις τρέχουσες εξελίξεις ή τον σκοπό της επεξεργασίας των δεδομένων που το αφορούν.

Νωρίτερα, στις 12 Ιουνίου η γαλλική Αρχή CNIL απέστειλε επίσημο έγγραφο απαιτώντας από την Google να διευρύνει την εφαρμογή του δικαιώματος στην Λήθη σε όλα τα domain της, επεκτείνοντας την εφαρμογή πέραν των κατά τόπους εκδόσεων της μηχανής της ανά τα κράτη μέλη της Ε.Ε. Νωρίτερα,ήταν γνωστό πως η Google έλεγε ότι «στο Google.com θα τα βρίσκετε όλα για τους Ευρωπαίους».

  • Ξέρατε ότι: Οι παραπομπές (URL) που σας αφορούν σε έναν δικτυακό τόπο καταργούνται από τα αποτελέσματα της μηχανής μόνο για αναζητήσεις με βάση το όνομά σας -με διαφορετικά κριτήρια αναζήτησης είναι ανιχνεύσιμο το περιεχόμενο που σας αφορά. Επίσης, η Google αποκρύπτει τις παραπομπές αυτές μόνο από το google.gr -στο οποίο οδηγούμαστε αυτόματα επειδή είναι ορατή η θέση μας από την διεύθυνση IP του υπολογιστή μας- και άλλες ευρωπαϊκές εκδόσεις της μηχανής, όχι όμως από το google.com.

Στις 15 Ιουνίου, το Συμβούλιο υπουργών Δικαιοσύνης ενέκρινε μια σφαιρική προσέγγιση όσον αφορά την πρόταση της Επιτροπής για τον κανονισμό περί προστασίας δεδομένων. Σύγχρονοι, εναρμονισμένοι κανόνες προστασίας δεδομένων θα βελτιώσουν τη θέση της Ευρώπης στην ψηφιακή εποχή και θα προωθήσουν την ψηφιακή ενιαία αγορά της ΕΕ, στόχος που φιλοδοξείται να επιτευχθεί πριν το τέλος του 2015. Η προσέγγιση προβλέπει την ενίσχυση του Δικαιώματος στην Λήθη: «Όταν οι πολίτες δεν επιθυμούν πλέον την επεξεργασία των δεδομένων τους και εφόσον δεν συντρέχουν νόμιμοι λόγοι για τη φύλαξή τους, ο υπεύθυνος επεξεργασίας οφείλει να διαγράψει τα δεδομένα, εκτός αν μπορεί να αποδείξει ότι αυτά εξακολουθούν να είναι αναγκαία ή χρήσιμα. Οι πολίτες θα ενημερώνονται επίσης καλύτερα σε περίπτωση παραβίασης των στοιχείων τους. Το δικαίωμα στη φορητότητα των δεδομένων θα διευκολύνει τους χρήστες να μεταφέρουν προσωπικά δεδομένα από έναν πάροχο υπηρεσιών σε άλλον.», θα προβλέπεται στον νέο κανονισμό.

Ανθή Παναγιωτάκη, @anthi, @techingr

In.gr Τεχνολογία

Sports in

Σπανούλης: H ζημιά από έναν πρώην συμπαίκτη του (vid)

Ο Σπανούλης ήταν αδύνατο να του βάλει φρένο και ο Σερμαντίνι με αυτό το περίεργο στυλ έφτασε τους 21 πόντους, έχοντας 7/8 δίποντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024