Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Εφικτή η απαγόρευση μεταφοράς προσωπικών δεδομένων Ευρωπαίων στις ΗΠΑ

Εφικτή η απαγόρευση μεταφοράς προσωπικών δεδομένων Ευρωπαίων στις ΗΠΑ

Σύμφωνα με πρόταση του γενικού εισαγγελέα του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης η κρίση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι είναι επαρκής η προστασία των προσωπικών δεδομένων που μεταφέρονται στις Ηνωμένες Πολιτείες από την Ευρώπη, δεν εμποδίζει τις εθνικές αρχές να διατάξουν την αναστολή της μεταφοράς δεδομένων ευρωπαίων συνδρομητών του Facebook σε διακομιστές που βρίσκονται στις ΗΠΑ, αμφισβητώντας την κρίση της Κομισιόν.

Σύμφωνα με πρόταση του γενικού εισαγγελέα του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης η κρίση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι η προστασία των προσωπικών δεδομένων στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι επαρκής δεν εμποδίζει τις εθνικές αρχές να αναστείλουν την μεταφορά δεδομένων ευρωπαίων συνδρομητών του Facebook σε διακομιστές που βρίσκονται στις ΗΠΑ. Μάλιστα ο γενικός εισαγγελέας έκρινε άκυρη την απόφαση της Επιτροπής σύμφωνα με την οποία οι Ηνωμένες Πολιτείες διασφαλίζουν ικανοποιητικό επίπεδο προστασίας των δεδομένων.

  • Σήμερα, Google, Facebook, LinkedIn και Yahoo δημοσιεύουν τις «αναφορές διαφάνειας», στις οποίες εμφανίζονται τα αιτήματα των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών για αποκάλυψη στοιχείων των συνδρομητών στις υπηρεσίες τους (FISA requests).

Σύμφωνα με το σκεπτικό της πρότασης του γενικού εισαγγελέα Yves Bot, η σχετική ευρωπαϊκή οδηγία περί προστασίας των προσωπικών δεδομένων προβλέπει ότι, η μεταφορά προσωπικών δεδομένων μπορεί να γίνει μόνο εάν η τρίτη χώρα όπου θα γίνει η μεταφορά εξασφαλίζει ικανοποιητικό επίπεδο προστασίας των δεδομένων. Επίσης, προβλέπεται ότι η Κομισιόν καλείται να βεβαιώσει ότι πράγματι αυτό συμβαίνει.

Αφορμή για την έκδοση πρότασης του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης στάθηκε η υπόθεση europe-v-facebook, που ξεκίνησε από τον αυστριακό Μαξιμίλιαν Σρεμς (Maximilian Schrems), μέλος του Facebook από το 2008. Ο Σρεμς απευθύνθηκε στην ιρλανδική αρχή προστασίας προσωπικών δεδομένων λέγοντας ότι, όλα ή κάποια από τα προσωπικά δεδομένα που παρείχε στο Facebook μεταφέρονται από τους διακομιστές της υπηρεσίας στην Ιρλανδία, όπου βρίσκεται η έδρα του Facebook στην Ευρώπη, σε διακομιστές της στις Ηνωμένες Πολιτείες. Σύμφωνα με τις καταγγελίες, το 2013 ο Έντουαρτ Σνόουντεν αποκάλυψε την δραστηριότητα των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών και συγκεκριμένα της NSA, που αποδεικνύουν ότι δεν εξασφαλίζεται ικανοποιητικό επίπεδο προστασίας των δεδομένων του ίδιου και άλλων Ευρωπαίων, μελών του Facebook.

Η ιρλανδική Αρχή όμως απέρριψε με συνοπτικές διαδικασίες το αίτημα Σρεμς, με το αιτιολογικό ότι η Κομισιόν είχε κρίνει το 2000 ικανοποιητικό το επίπεδο ασφαλείας των προσωπικών δεδομένων που μεταφέρονται στις ΗΠΑ.

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Ιρλανδίας ενώπιον του οποίου υποβλήθκε η υπόθεση Σρεμς ζήτησε από το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης να κρίνει εάν η απόφαση της Κομισιόν αποτρέπει την εθνική εποπτική αρχή να εξετάσει τον ισχυρισμό ότι το επίπεδο ασφαλείας δεν είναι επαρκές και επιπλέον, να εμποδίσει τελικά με δική της απόφαση την μεταφορά των δεδομένων του Σρεμς και άλλων μελών του Facebook που διαμαρτύρονται.

Ο γενικός εισαγγελέας Bot έκρινε στις 23 Σεπτεμβρίου ότι η ύπαρξη της απόφασης της Κομισιόν δεν εξαλείφει και δεν περιορίζει τις εξουσίες των εθνικών εποπτικών αρχών. Μάλιστα, ο γενικός εισαγγελέας θεωρεί άκυρη της απόφαση της Επιτροπής, και επιτρέπει στις εθνικές εποπτικές αρχές να αναστείλουν την μεταφορά προσωπικών δεδομένων των πολιτών. Οι καταγγελίες Σρεμς δεν μπορεί να απορριφθούν με συνοπτικές διαδικασίες, σημειώνει ο γενικός εισαγγελέας, τα κράτη μέλη πρέπει να είναι σε θέση να λάβουν μέτρα για τη διασφάλιση θεμελιωδών δικαιωμάτων προστασίας της ιδιωτικής και οικογενειακής ζωής που προβλέπονται από τον Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στην πρόταση Bot αναφέρεται επίσης, η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου της Ιρλανδίας αλλά και της Κομισιόν, σύμφωνα με την οποία ο νόμος και πράξη των Ηνωμένων Πολιτειών επιτρέπουν την συλλογή σε μαζική κλίμακα προσωπικών δεδομένων των ευρωπαίων πολιτών που μεταφέρθηκαν σε διακομιστές στις ΗΠΑ. Οι υποκείμενοι μάλιστα στην αδιάκριτη αυτή εποπτεία στερούνται δικαιώματος αποτελεσματικής δικαστικής προστασίας, σημειώνεται στην πρόταση Bot.

Οι πρακτικές αυτές συνιστούν προσβολή του δικαιώματος στην ιδιωτική ζωή και του δικαιώματος στην προστασία προσωπικών δεδομένων. Η παρεμβολή με τα θεμελιώδη δικαιώματα είναι αντίθετη με την αρχή της αναλογικότητας, καθώς η παρακολούθηση από τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες συνιστά μαζική και αδιάκριτη επιτήρηση. Αφορά σε όλα τα πρόσωπα και σε όλα τα μέσα ηλεκτρονικής επικοινωνίας χωρίς καμία διάκριση, περιορισμό ή εξαίρεση. Αυτό σημαίνει ότι οι ΗΠΑ δεν μπορεί να θεωρείται ότι παρέχουν το απαιτούμενο επίπεδο προστασίας των δεδομένων. Η Επιτροπή, συνεχίζει η πρόταση Bot, όφειλε να αναστείλει την εφαρμογή της απόφασής της, αν και ορθώς, βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ για να δώσει τέλος στην πρακτική που αποκαλύφθηκαν -κι αυτό δείχνει ότι αναγνωρίζει ότι το επίπεδο προστασίας είναι φανερά ανεπαρκές.

Η πρόταση του γενικού εισαγγελέα δεν είναι δεσμευτική για το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η απόφαση του οποίου αναμένεται αργότερα, χωρίς ωστόσο να διευκρινίζεται πότε ακριβώς θα εκδοθεί. Σε κάθε περίπτωση, το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν αποφασίζει για την εκάστοτε υπόθεση, του ζητείται όμως να αποσαφηνίσει την ευρωπαϊκή νομοθεσία. Η απόφαση για την υπόθεση europe-v-facebook θα ληφθεί στην Ιρλανδία.

Ανθή Παναγιωτάκη, @anthi

In.gr Τεχνολογία

Sports in

Σπανούλης: H ζημιά από έναν πρώην συμπαίκτη του (vid)

Ο Σπανούλης ήταν αδύνατο να του βάλει φρένο και ο Σερμαντίνι με αυτό το περίεργο στυλ έφτασε τους 21 πόντους, έχοντας 7/8 δίποντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024