Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Είναι στ'αλήθεια χρήσιμο ένα smartwatch;

Είναι στ’αλήθεια χρήσιμο ένα smartwatch;

Μετά την επιτυχία που είχαν στα διαδικτυακά κανάλια χρηματοδότησης οι ιδέες για την κατασκευή ενός έξυπνου ρολογιού, η Sony και η Samsung έσπευσαν να διαθέσουν εμπορικά τα πρώτα τους smartwatch. Όλα, λειτουργούν ως συμπλήρωμα του smartphone, αφού το σημαντικότερο που φαίνεται ότι κάνουν μέχρι τώρα είναι να φέρνουν στον καρπό του χεριού σημαντικές και ασήμαντες ειδοποιήσεις από όσα ρέουν συνεχώς στο τηλέφωνο: κλήσεις, μηνύματα με προεπισκόπηση, ενημερώσεις, ειδοποιήσεις.

Μετά την επιτυχία που είχαν στα διαδικτυακά κανάλια χρηματοδότησης οι ιδέες για την κατασκευή ενός έξυπνου ρολογιού, η Sony και η Samsung έσπευσαν να διαθέσουν εμπορικά τα πρώτα τους smartwatch. Τα έξυπνα ρολόγια τους λειτουργούν ως συμπλήρωμα του smartphone, αφού το σημαντικότερο που φαίνεται ότι κάνουν μέχρι τώρα είναι να φέρνουν στον καρπό του χεριού σημαντικές και ασήμαντες ειδοποιήσεις από όσα ρέουν συνεχώς στο τηλέφωνο: κλήσεις, μηνύματα με προεπισκόπηση, ενημερώσεις, ειδοποιήσεις. Έχουν φυσικά δεκάδες (Samsung) ή και εκατοντάδες (Sony) apps που υπόσχονται να κάνουν κάτι παραπάνω, η αξία τους όμως δεν έχει ακόμα αποδειχτεί (ποιό ακριβώς είναι το killer app στα smartwatch;).

Η Apple δεν δείχνει να βιάζεται και δύο μόλις στοιχεία φανερώνουν ότι το «iWatch» μπορεί να έπεται.

Το ένα σημάδι είναι η δήλωση του Τιμ Κουκ, του διαδόχου του Στιβ Τζομπς όταν είχε χαρακτηρίσει «ενδιαφέρον» τον καρπό του χεριού από όλα τα άλλα μέρη του σώματος για ένα γκάτζετ που φοριέται. Είχε βέβαια σημειώσει πως η νεολαία δεν φοράει ρολόι -«θα πρέπει να τους πείσεις να φορέσουν».

Το δεύτερο σημάδι ήταν η πληροφορία που μετέδωσε το δίκτυο Bloomberg σχετικά με την υποβολή αιτήματος κατοχύρωσης της εμπορικής ονομασίας iWatch στην Ιαπωνία, στις αρχές του καλοκαιριού 2013.

Ένα τρίτο σημάδι θεωρούνται τα διαγράμματα που συνοδεύουν τα αιτήματα της Apple στο Αμερικανικό Γραφείο Πατεντών για κατοχύρωση τεχνολογίας που θυμίζει έξυπνο ρολόι. Το Business Insider τα συγκέντρωσε, επισημαίνει όμως ότι η ύπαρξή τους δεν σημαίνει ότι η Apple θα κατασκευάσει έξυπνο ρολόι. Τα αιτήματα για πατέντες μπορεί ακόμα και να χρησιμοποιούνται από τους κατασκευαστές στο πλαίσιο της πολιτικής ανταγωνισμού, ώστε να στρέψουν οι άλλοι κατασκευαστές το βλέμμα και τους πόρους τους αλλού.

Η Sony διέθεσε το πρώτο της Smartwatch αντί 99 ευρώ και το δεύτερο, το Sony Smartwatch 2 με την οθόνη των 1,9 ιντσών αναμένεται να κοστίζει γύρω στα 200 ευρώ στην Ευρώπη. Το Samsung Galaxy Gear που συνεργάζεται μόνο με κάποια smartphone της σειράς Galaxy θα πωλείται γύρω στα 300 ευρώ. Οι τιμές αυτές είναι αναμφισβήτητα υψηλές (και για το iWatch μάλλον θα ήταν ακόμα υψηλότερες), αν σκεφτεί κανείς ότι δεν έχει καν δοκιμαστεί η εμπειρία χρήσης από αυτά τα πολυτελή αξεσουάρ.

Πάντως, οι σχεδιαστές μοιάζουν να έχουν πειστεί ότι η Apple θα κατασκευάσει το λεγόμενο iWatch και έχουν επενδύσει χρόνο για να του δώσουν μορφή σε μια σειρά από concept designs. Μπορείτε να δείτε μερικά από τα δημοφιλέστερα.

Εσείς πόσο χρήσιμο θεωρείτε ένα smartwatch;

Ανθή Παναγιωτάκη
@anthi

In.gr Τεχνολογία

Sports in

Πολεμώντας στην… αυλή του

Ο Ολυμπιακός του Γιώργου Μπαρτζώκα είναι ο «λάθος» αντίπαλος playoffs. Και η Μπαρτσελόνα χθες βράδυ ήδη κατάλαβε το «γιατί»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024