Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πρόσβαση σε αποκρυπτογραφημένα mail στο Outlook.com παρείχε η MS στην NSA

Πρόσβαση σε αποκρυπτογραφημένα mail στο Outlook.com παρείχε η MS στην NSA

Η Microsoft συνεργάστηκε στενά με αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών για να τις βοηθήσει να υποκλέψουν επικοινωνίες χρηστών και στο πλαίσιο αυτό, μεταξύ άλλων, επέτρεψε στην Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας (NSA) να παρακάμπτει την κρυπτογράφηση των μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (email) στο Outlook.com, αποκαλύπτει νεότερο δημοσίευμα στον Guardian στις 12 Ιουλίου 2013.

Η Microsoft συνεργάστηκε στενά με αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών για να τις βοηθήσει να υποκλέψουν επικοινωνίες χρηστών και στο πλαίσιο αυτό, μεταξύ άλλων, επέτρεψε στην Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας (NSA) να παρακάμπτει την κρυπτογράφηση των μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (email).

Επικαλούμενη άκρως απόρρητα ντοκουμέντα, τα οποία αποκάλυψε ο πρώην σύμβουλος των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών Έντουαρντ Σνόουντεν, η βρετανική εφημερίδα Guardian αναφέρει πως η Microsoft εργάστηκε μαζί με το Ομοσπονδιακό Γραφείο Ερευνών (FBI) και την NSA για να διευκολύνει την πρόσβαση μέσω του PRISM –πρόγραμμα συγκέντρωσης δεδομένων το οποίο αποκαλύφθηκε τον περασμένο μήνα από την βρετανική εφημερίδα– στην δική της υπηρεσία αποθήκευσης δεδομένων στο cloud, SkyDrive των 250 εκατομμυρίων χρηστών διεθνώς. Τα άκρως απόρρητα έγγραφα που αποκάλυψε ο Σνόουντεν δείχνουν την έκταση της συνεργασίας εταιρειών από την «Κοιλάδα του Πυριτίου» τα τελευταία τρία χρόνια, αναφέρει ο Guardian. Στο σκάνδαλο PRISM έχει εμπλακεί το όνομα των Facebook, Microsoft, Apple και Yahoo.

Η Microsoft βοήθησε επίσης το πρόγραμμα PRISM να συγκεντρώσει βίντεο και ηχητικές εγγραφές συνομιλιών που έγιναν μέσω του Skype (663 εκατομμύρια χρήστες), της διαδικτυακής υπηρεσίας τηλεφωνίας που έχει περιέλθει στα χέρια της Microsoft, προσθέτει η εφημερίδα. Το Skype ήταν μέρος του προγράμματος PRISM ήδη, οκτώ μήνες πριν την εξαγορά.

H Microsoft φέρεται επίσης, να βοηθάει την NSA να αποκρυπτογραφεί τις συνομιλίες μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στο νέο portal Outlook.com. H υπηρεσία είχε πρόσβαση στα e-mail μέσω Outlook.com, πριν την κρυπτογράφησή τους αλλά και στο webmail Hotmail.com. Η Microsoft φέρεται ακόμα να έλυσε πιθανά «προβλήματα» που θα ανέκυπταν από την δυνατότητα που έδινε η υπηρεσία στους χρήστες να δημιουργούν συνώνυμα της διεύθυνσής τους (e-mail alias). H συνεργασία για την αντιμετώπιση του «προβλήματος» της κρυπτογράφησης έγινε δύο μήνες πριν την επίσημη διάθεση της υπηρεσίας Outlook.com, αναφέρεται στο επίμαχο δημοσίευμα.

Η Microsoft είχε ανακοινώσει προηγουμένως πως δεν προσέφερε στην NSA άμεση πρόσβαση στις πληροφορίες για τους χρήστες. Χθες, Πέμπτη, επανέλαβε ότι δίνει δεδομένα των πελατών μόνον ανταποκρινόμενη σε νόμιμα αιτήματα της κυβέρνησης και αναφέρθηκε άλλη μια φορά το αίτημά της να της επιτραπεί να μιλήσει «πιο ελεύθερα» για το θέμα.

«Για να είμαστε σαφείς, η Microsoft δεν προσφέρει σε οποιαδήποτε κυβέρνηση συνολική ή απ’ ευθείας πρόσβαση στα SkyDrive, Outlook.com, Skype ή οποιοδήποτε άλλο προϊόν της Microsoft», αναφέρει η εταιρεία σε δήλωση την οποία δημοσιοποίησε στον δικτυακό της τόπο.

Οι εταιρείες Facebook, Google και Microsoft έχουν καλέσει δημοσίως τις αμερικανικές αρχές να τους επιτρέψουν να αποκαλύψουν τον αριθμό και την έκταση των αιτημάτων παρακολούθησης που έχουν δεχθεί, αφού ντοκουμέντα που διέρρευσαν στις εφημερίδες Washington Post και Guardian έδειξαν πως είχαν δώσει στην κυβέρνηση «απ’ ευθείας πρόσβαση» στους διακομιστές τους, στο πλαίσιο του προγράμματος PRISM της NSA.

Οι αποκαλύψεις έχουν προκαλέσει εκτεταμένη ανησυχία και έρευνες του Κογκρέσου για τους στόχους και το εύρος της συγκέντρωσης πληροφοριών. Πάντως, ο εκπρόσωπος της NSA,
Shawn Turner, σχολιάζοντας το δημοσίευμα απαντά πως, το θέμα αναφέρεται σε παρακολούθηση κατόπιν εντολής δικαστηρίου και περιγράφει την υποχρέωση μιας αμερικανικής επιχείρησης να συμμορφωθεί με τις, δεσμευτικές από το νόμο, υποχρεώσεις της. Επιπλέον, πρόσθεσε, οι ΗΠΑ θέτει σε λειτουργία τα προγράμματά της υπό την αυστηρή εποπτεία από τα δικαστήρια, το Κογκρέσο και τον διοικητή της NSA. Αυτό δεν συμβαίνει σε όλες τις χώρες, καταλήγει το σχόλιο.

ΑΠΕ-ΜΠΕ,In.gr Τεχνολογία

Sports in

Η μεγάλη βραδιά του Ολυμπιακού

Παραμιλάει η Ευρώπη με το νέο έπος του Ολυμπιακού με ήρωα τον Τζολάκη - Πύρινος κόσμος έκανε τη νύχτα μέρα στο Πασαλιμάνι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024