Τρίτη 30 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Δεκαπέντε χρόνια Google

Δεκαπέντε χρόνια Google

Όταν πρωτοεμφανίστηκε η σελίδα του google.com στον Παγκόσμιο Ιστό, στις 27 Σεπτεμβρίου 1998, ήταν παράξενη. Δεν είχε τίποτα περισσότερο παρά μόνο το γνωστό πεδίο αναζήτησης και το παιχνιδιάρικο χρωματιστό λογότυπό του. Ήταν η εποχή των ευρετηρίων και των διαδικτυακών πυλών στο Διαδίκτυο που αγκομαχούσαν να δείξουν τα μονοπάτια στον ιστό στους επίδοξους διαβάτες του. Και να, που το google.com μπορούσε να το κάνει καλύτερα, με ελεύθερη αναζήτηση κειμένου.

Όταν πρωτοεμφανίστηκε η σελίδα του google.com στον Παγκόσμιο Ιστό, στις 27 Σεπτεμβρίου 1998, ήταν παράξενη. Δεν είχε τίποτα περισσότερο παρά μόνο το γνωστό πεδίο αναζήτησης και το παιχνιδιάρικο χρωματιστό λογότυπό του. Ήταν η εποχή των ευρετηρίων και των διαδικτυακών πυλών στο Διαδίκτυο που αγκομαχούσαν να δείξουν τα μονοπάτια στον ιστό στους επίδοξους διαβάτες του. Και να, που το google.com μπορούσε να το κάνει καλύτερα, με ελεύθερη αναζήτηση κειμένου.

  • Στις 27 Σεπτεμβρίου το Google έχει γενέθλια και έτσι σήμερα, γιορτάζει με ένα παιχνιδάκι στο google.com/google.gr που σας καλεί να χτυπάτε το space bar για να σπάσετε μια πινιάτα με καραμέλες και γλυκά.

Λίγη ιστορία

Από το Σεπτέμβριο του 1990, όταν οι υπολογιστές που περιείχαν αρχεία ήταν μόλις 210, δημιουργήθηκε η πρώτη μηχανή αναζήτησης, ο Άρτσι (Archie). O Άρτσι είχε επισκεφτεί όλους αυτούς τους υπολογιστές σε ώρες που δεν υπήρχε κίνηση (π.χ. τη νύχτα) και είχε καταγράψει τα περιεχόμενά τους, ελπίζοντας ότι την επόμενη μέρα θα ήταν σε θέση να απαντήσει στα ερωτήματα των πρώτων χρηστών του Διαδικτύου. Από το 1993, όταν πλέον το Ίντερνετ έπαψε να σημαίνει περίπλοκες εντολές σε μια γραμμή εντολών, όταν δημιουργήθηκε ο πρώτος browser (Mosaic) και το Διαδίκτυο άρχισε πια να συγχέεται με τον Παγκόσμιο Ιστό, η προσπάθεια για τη δημιουργία αποτελεσματικών μηχανών αναζήτησης εντάθηκε. Από το 1995, το Excite, το Lycos και το Altavista αποτελούσαν συχνά σημείο εκκίνησης κάθε βόλτας στο Ίντερνετ. Όσο ο χρήστης φώναζε «Εύρηκα», τόσο δημοφιλέστερες γίνονταν οι μηχανές αναζήτησης. Όταν ανέτειλε το Google, το τοπίο άλλαξε. Η αναζήτηση κέρδισε τη θέση που της αναλογούσε στην ανάπτυξη του Διαδικτύου και έπαψε να αποτελεί βοηθό στην πλοήγηση στον Παγκόσμιο Ιστό. Εξάλλου, το Google απαντούσε γρήγορα και σωστά.
Μετά το 1998 η αναζήτηση στο Ίντερνετ έγινε μια έννοια συνυφασμένη με το Google. Ποιοι όμως έφτιαξαν αυτή την περίφημη μηχανή απαντήσεων και γιατί παραμένει πρώτη στις προτιμήσεις των χρηστών του Διαδικτύου;

H ιστορία του Google

Η ιστορία του Google ξεκινά τον Σεπτέμβριο του 1998. Όταν το google.com έκανε το ντεμπούτο του στον Παγκόσμιο Ιστό προκάλεσε αίσθηση. Η σελίδα του δεν είχε τίποτα περισσότερο από το περίφημο πεδίο για την υποβολή των κριτηρίων αναζήτησης. Δεν είχε κατάλογους ανά θέμα, δεν είχε καν πολύχρωμες διαφημίσεις, γεγονός που αντικατόπτριζε την πεποίθηση των νεαρών δημιουργών του ότι η μηχανή τους μπορούσε πραγματικά να δώσει ακριβείς απαντήσεις στα ερωτήματα των χρηστών.
Ο Λάρι Πέιτζ και ο Σέργκεϊ Μπριν γνωρίστηκαν το 1995 στο Πανεπιστήμιο Στάνφορντ ως απόφοιτοι αμφότεροι του τμήματος Επιστήμης Υπολογιστών. Ο Λάρι ήταν μόλις 24 ετών και ο Σέργκεϊ ένα χρόνο μικρότερος και, όπως ομολογούν σήμερα, δεν συμπάθησαν ιδιαίτερα ο ένας τον άλλον τότε. Τον Ιανουάριο του 1996 όμως, η συνεργασία τους αποδείχθηκε εξαιρετικά αποτελεσματική. Μαζί θα έφτιαχναν μια μηχανή αναζήτησης που έμελλε να δαμάσει τα δεδομένα -την ονόμασαν BackRub.

Τα καλά νέα για την ακρίβεια και την ταχύτητα της BackRub, παραδόξως, κυκλοφόρησαν γρήγορα στην ακαδημαϊκή κοινότητα. Το 1998 αναζητώντας χρηματοδότηση, οι Μπριν και Πέιτζ έδειξαν τη μηχανή τους στον Αντρέα βον Μπέχτολσεϊμ, ένας από τους ιδρυτές της Sun Microsystems και εκείνος, ενώ βιαζόταν, γρήγορα-γρήγορα εξέδωσε μια επιταγή 100.000 δολαρίων με δικαιούχο την… ανύπαρκτη ακόμα Google Inc. (πήρε το όνομά της από τον μαθηματικό όρο googol που αναφέρεται στον αριθμό 1 ακολουθούμενο από 100 μηδενικά).

Το… μικρό αυτό πρόβλημα που εμπόδιζε την εξαργύρωση της επιταγής ξεπεράστηκε όταν οι νεαροί απόφοιτοι του Στάνφορντ κατόρθωσαν να συγκεντρώσουν συνολικά ένα εκατομμύριο δολάρια από φίλους, συγγενείς και γνωστούς για να ιδρύσουν τελικά την Google Inc. -πού αλλού;- σε ένα γκαράζ στο Μένλο Παρκ της Καλιφόρνια. Αν και παρέμενε στα σκαριά (σε beta), το 1998 το Google απαντούσε γρήγορα σε 10.000 ερωτήματα ημερησίως.

Σήμερα, στο προφίλ της Google έχουν προστεθεί και αρνητικά στοιχεία, με μεγαλύτερη ρετσινιά την υποκλοπή δεδομένων από ανοικτά WiFi στους δρόμους «κατά λάθος» με το Google Street View, τις κατηγορίες για αθέμιτο ανταγωνισμό απέναντι σε οποιονδήποτε τολμήσει να απειλήσει την κυριαρχία του, τις διαμάχες με τους εκδότες εφημερίδων και βιβλίων, το κυνηγητό από τις αρχές προστασίας του απορρήτου στην Ε.Ε. με αφορμή την ενιαία πολιτική απορρήτου για όλες τις υπηρεσίες της.

Ανθή Παναγιωτάκη
@anthi

Πρόσφατα, στην Ελλάδα:

Στο μέλλον, από το Google

In.gr Τεχνολογία

Sports in

Τι ισχύει για Αντετοκούνμπο και Λίλαρντ ενόψει του Game 5 με τους Πέισερς

Οι Μπακς παίζουν όλη τη σεζόν στο Game 5 με τους Πέισερς στο Μιλγουόκι (1/5, 04:30) και ενδεχομένως να αγωνιστούν ξανά χωρίς τους Αντετοκούνμπο και Λίλαρντ, που εξακολουθούν να είναι αμφίβολοι.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 30 Απριλίου 2024