Σάββατο 18 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Οι πωλήσεις 51 εκατ. iPhone δεν είναι αρκετές για τους επενδυτές της Apple

Οι πωλήσεις 51 εκατ. iPhone δεν είναι αρκετές για τους επενδυτές της Apple

Η Apple ανακοίνωσε τα οικονομικά αποτελέσματα του τελευταίου τριμήνου του 2013. Οι πωλήσεις iPhone την εορταστική περίοδο του έτους ήταν υψηλότερες από ποτέ, και οι συμφωνίες με τα μεγαλύτερα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας σε Ιαπωνία και Κίνα αναμένεται να προσθέσουν αρκετά εκατομμύρια ακόμα το επόμενο τρίμηνο. Εντούτοις, οι προσδοκίες των επενδυτών της Apple δεν ικανοποιήθηκαν, οι αναλυτές έπεσαν έξω και έτσι, η μετοχή της οδηγήθηκε σε πτώση 8% μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων. 

H Apple μπορεί να πούλησε περισσότερα iPhone και iPad από το προηγούμενο τρίμηνο -εξάλλου ήταν η εορταστική περίοδος- οι επενδυτές της όμως εμφανίστηκαν δυσαρεστημένοι, αναπολώντας τον Σεπτέμβριο του 2012 όταν κάθε μετοχή της Apple ισοδυναμούσε με 700 δολάρια. Το πρώτο οικονομικό τρίμηνο για την Apple ενίσχυσε την αντίληψη πως η εταιρεία πουλάει τις συσκευές της σε επαναλαμβανόμενους πελάτες που αναβαθμίζουν -φαινόμενο που εμφανίζεται και στην περίπτωση της Samsung, κρίνουν οι αναλυτές της αγοράς.

Οι εκτιμήσεις για το επόμενο τρίμηνο που εξέδωσε η διοίκηση εντείνουν την δυσπιστία των μετόχων, αφού υπολείπονται κατά 3 δισ. τα νούμερα των αναλυτών (43 δισ. δολάρια μέχρι το τέλος Μαρτίου 2014).

Σήμερα, η μετοχή της Apple έχει φτάσει στα 506 δολάρια, μειωμένη κατά 8% μετά την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων του τριμήνου. Εν τω μεταξύ, ο Τιμ Κουκ υπόσχεται ότι «η καινοτομία βρίσκεται στο μεδούλι της Apple» και εμφανίστηκε βέβαιος ότι η εταιρεία που διευθύνει «θα ξανακάνει το θαύμα της», όπως έκανε τέσσερα χρόνια πριν με το iPad ή παλαιότερα.

Την ίδια στιγμή στην Κίνα, οι μετοχές των προμηθευτών της Apple σημείωσαν σημαντική πτώση μετά την ανακοίνωση μικρότερων από τις αναμενόμενες πωλήσεις iPhone και τις δυσμενείς εκτιμήσεις για το επόμενο τρίμηνο, μεταδίδει το Reuters.

Οι φήμες πάντως λένε πως η Apple θα διαθέσει iPhone με οθόνη μεγαλύτερης διαγωνίου από τις 4 ίντσες. Η Wall Street Journal επικαλείται ανώνυμες πηγές σύμφωνα με τις οποίες το επόμενο iPhone Θα έχει οθόνη 4,5 ιντσών με μια έκδοση ακόμα μεγαλύτερη -γύρω στις 5 ίντσες- να ακολουθεί.

Αξιοσημείωτο είναι ότι, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, η Apple φέρεται να εγκαταλείπει το «πλαστικό» iPhone 5C. Ο Κουκ δήλωσε ότι το πιο ακριβό iPhone 5S έχει ξεπεράσει τις πωλήσεις του iPhone 5C κατά πολύ και το απέδωσε στο ενδιαφέρον των πελατών για το αναγνώστη δακτυλικού αποτυπώματος στο 5S, αν και οι αναλυτές λένε ότι αυτή είναι η μισή αλήθεια. H άλλη μισή είναι ότι δεν πουλήθηκαν αρκετά iPhone 5C.

  • Το τελευταίο τρίμηνο που έκλεισε στις 28 Δεκεμβρίου 2013 η Apple κέρδισε 13,07 δισεκατομμύρια δολάρια, όταν την ίδια περίοδο το 2012 τα κέρδη της ήταν περίπου ίσα (13,08 δισ.).
  • Οι πωλήσεις iPhone πάντως συνεχίζουν να ανεβαίνουν. Το τελευταίο τρίμηνο του 2013 η Apple πούλησε 51 εκατομμύρια iPhone, περισσότερα από ποτέ άλλοτε.
  • Το τρίμηνο έκλεισε με 26 εκατομμύρια iPad (από 22,9 εκατομμύρια πέρσι). Οι πωλήσεις Mac δεν αυξήθηκαν στα 4,8 εκατομμύρια, από 4,2 εκατομμύρια την αντίστοιχη περίοδο του 2012.
  • Τα έσοδα τριμήνου της Apple αυξήθηκαν στα 57,6 δισεκατομμύρια δολάρια (+6%).

Την επίμαχη περίοδο, η Apple διέθεσε δύο iPhone και δύο iPad και πρόσθεσε στην λίστα των συνεργαζόμενων δικτύων την ιαπωνική NTT DoCoMo, το μεγαλύτερο στην Ιαπωνία.

Οι πωλήσεις iPhone στην Βόρεια Αμερική μειώθηκαν κατά τι, αν και το γεγονός αποδόθηκε σε ελλιπή διαθεσιμότητα αλλά και στην αλλαγή στην πολιτική που ακολουθούν τα αμερικανικά δίκτυα για την ανανέωση των συσκευών των συνδρομητών τους (από τους 20 μήνες στους 24 μήνες από τις AT&T και Verizon).

Την ίδια περίοδο η Apple είχε το βλέμμα της στραμμένο στην Κίνα, την Λατινική Αμερική και την Ρωσία όπου οι πωλήσεις «πήγαν πραγματικά καλά», κατά τον Τίμοθι Κουκ. Στις χώρες αυτές ο ανταγωνισμός με τον κύριο ανταγωνιστή της, την Samsung, είναι εντονότερος. Ενδεικτικό είναι ότι, στις λεγόμενες αναδυόμενες αγορές το 2012 το Samsung Galaxy S III είχε ξεπεράσει το iPhone σε πωλήσεις.

Πάντως, η Apple ξεκίνησε από τον Ιανουάριο να συνεργάζεται και με το μεγαλύτερο δίκτυο κινητής τηλεφωνίας στην Κίνα (η εταιρεία είχε ήδη παρουσία στην πολυπληθή χώρα), το οποίο έχει περισσότερους συνδρομητές από οποιοδήποτε δίκτυο στον πλανήτη. H China Mobile εκτιμάται πως θα συμβάλλει στην αύξηση των πωλήσεων iPhone κατά 15 έως και 30 εκατομμύρια iPhone το 2014.

Associated Press,Reuters,In.gr Τεχνολογία

Sports in

Προκαλεί ίλιγγο το χρηματικό έπαθλο του φετινού Ρολάν Γκαρός (vids)

Αυξημένο 7.8% συγκριτικά με την περσινή σεζόν, με το συνολικό ποσό να φτάνει 53.5 εκατομμύρια ευρώ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 18 Μαϊου 2024