Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
CES 2015: Στα Πράγματα με Ίντερνετ στοιχηματίζουν στο Λας Βέγκας

CES 2015: Στα Πράγματα με Ίντερνετ στοιχηματίζουν στο Λας Βέγκας

Την χρησιμότητα της πρόσβασης στο Ίντερνετ για ολοένα περισσότερα πράγματα θα επιχειρήσουν να αποδείξουν οι εκθέτες της πρώτης διεθνούς έκθεσης τεχνολογίας για το 2015. Τρεις χιλιάδες εκθέτες θα ξεναγήσουν 150 χιλιάδες επισκέπτες στον κόσμο του Ίντερνετ των Πραγμάτων, φιλοδοξώντας να πουλήσουν περικάρπια, έξυπνα ρολόγια, έξυπνες κλειδαριές, κάμερες, μεγάλες, κυρτές τηλεοράσεις και monitor ακόμα και αυτοκίνητα χωρίς οδηγό.

Η έκθεση CES (Consumer Electronics Show) διεξάγεται τις πρώτες ημέρες κάθε χρόνου στο Λας Βέγκας. Ο εκθεσιακός χώρος καταλαμβάνει επιφάνεια ίση με… 35 γήπεδα ποδοσφαίρου και φιλοξενεί 3.500 επιχειρήσεις τις οποίες αναμένεται να επισκεφθούν 150.000 άνθρωποι.


Δείτε τα πρώτα εντυπωσιακά εκθέματα στην έκθεση CES 2015.

Τα Πράγματα με Ίντερνετ

Το 2015 η έκθεση «καταναλωτικών» ηλεκτρονικών αναμένεται να φέρει στο προσκήνιο τις εξελίξεις στο επονομαζόμενο Ίντερνετ των Πραγμάτων (Internet of Things, IoT). O όρος αναφέρεται σε πλήθος συσκευών που διακρίνονται από την δυνατότητά τους να συνδέονται στο Ίντερνετ και να ελέγχονται από απόσταση συνήθως μέσω ενός app για smartphone. Ανάμεσά τους οι έξυπνοι θερμοστάτες, οι έξυπνες κλειδαριές, οι έξυπνες λάμπες, καθώς επίσης και τα λεγόμενα γκάτζετ «υγείας και ευεξίας», συμπεριλαμβανομένων των smartwatch.

Αν και είναι οι εταιρείες τεχνολογίας που θα συντονίσουν και θα προωθήσουν την χρήση τους, η πλειονότητα των συσκευών που λανσάρονται στην έκθεση του 2015 προέρχονται από την βιομηχανία των οικιακών συσκευών, οι οποίες προσδοκούν να επαληθεύσουν τις αισιόδοξες προβλέψεις της εταιρείας μελετών IDC για τις πωλήσεις γκάτζετ με «το Ίντερνετ μέσα τους»: μια αγορά 7 τρισεκατομμυρίων δολαρίων ως το 2020, όταν το 2013 είχαν ήδη εισρεύσει 1,9 τρισ.

Πώς θα σώσουμε το σπίτι από τις κυβερνοεπιθέσεις;

Εντούτοις, ο φόβος που διακατέχει τους δυνητικούς χρήστες των συσκευών αυτών φέρνει παράλληλα στο προσκήνιο το θέμα της ασφάλειας. Τη στιγμή που οι εταιρείες ανάπτυξης αντι-ιικού λογισμικού πασχίζουν να πείσουν τους χρήστες να εγκαταστήσουν μια λύση προστασίας για όλες τις -συνηθισμένες- συσκευές τους, όπως το smartphone, το tablet και το PC, στην CES 2015 προσδοκάται να δούμε και λύσεις για τα συστήματα οικιακού εξοπλισμού που θα έχουν επίσης πρόσβαση στο Ίντερνετ και ως εκ τούτου ανάγκη για προστασία από δυνητικούς εισβολείς σε κλειδαριές, συστήματα παρακολούθησης του σπιτιού κ.ά.

Αυτοκίνητο με πολλές οθόνες και κάμερες, χωρίς οδηγό

Ένα μέρος από την μεγάλη επιφάνεια του σόου αναμένεται να καταλάβουν και οι αυτοκινητοβιομηχανίες, με ιδιαίτερη παρουσία από την Audi, την Ford και την Volkswagen, οι οποίες μιλούν ολοένα πιο δυνατά για συστήματα ψυχαγωγίας στο αυτοκίνητο με πολλαπλές οθόνες, συστήματα αυτόματου παρκαρίσματος ή ακόμα και αυτόματης πλοήγησης χωρίς οδηγό.
Πριν ακόμα ξεκινήσει η έκθεση, έγινε είδηση η ανακοίνωση της Nvidia για ένα πανίσχυρο τσιπ που μπορεί να εκτελεί 1 τρισεκατομμύριο πράξεις κινητής υποδιαστολής το δευτερόλεπτο, ώστε να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις ενός συστήματος για αυτόματη πλοήγηση αυτοκινήτου, δηλαδή ενός αυτοκινήτου που κινείται στους συνήθεις δρόμους χωρίς οδηγό.

Αληθοφανής εικόνα και εικονική πραγματικότητα

Φυσικά από την έκθεση δεν θα λείψουν οι κατασκευαστές τηλεοράσεων, με νέες προτάσεις για αληθοφανή εικόνα σε χαμηλότερες τιμές (4K TV). Η LG θα παρουσιάσει για πρώτη φορά 4Κ Ultra HD TV με τεχνολογία Quantum Dot, «η οποία αυξάνει την χρωματική παλέτα κατά 30%, εξασφαλίζοντας ακόμα μεγαλύτερη ακρίβεια στην απόδοση των χρωμάτων».

Εντούτοις, το κοινό της CES 2015 φαίνεται ότι διψάει για την τεχνολογία του μέλλοντος και εκθέματα όπως τα headset εικονικής πραγματικότητας από την Oculus, την Sony, την Samsung και άλλους.

Πόσο έξυπνες είναι οι «έξυπνες» συσκευές;

H έκθεση ανοίγει τις πόρτες της για το κοινό την Τρίτη 6 Ιανουαρίου και θα διαρκέσει έως τις 9 Ιανουαρίου 2015. Το σημαντικότερο ίσως στοίχημα των εκθετών είναι να ανακτήσουν την εμπιστοσύνη των χρηστών, οι οποίοι φαίνεται ότι δεν είναι ικανοποιημένοι από την ευχρηστία (σε μεγαλύτερο βαθμό) και την λειτουργικότητα των έξυπνων συσκευών τους.

Σύμφωνα με νεότερη έρευνα της Accenture σε δείγμα 24.000 χρηστών σε 24 χώρες, το 83% των καταναλωτών δηλώνουν πως αντιμετωπίζουν δυσκολία στον χειρισμό των κατά τα λοιπά, έξυπνων, συσκευών τους. Συναγερμός θα πρέπει επίσης να σημάνει για τους κατασκευαστές των πρώτων συσκευών υγείας και ευεξίας, αφού το 22% είπε πως δεν ρυθμίζονται σωστά, το 24% ότι είναι περίπλοκες και το 21% ότι δεν λειτουργούσαν όπως διαφημίστηκαν. Τέλος, σχεδόν οι μισοί χρήστες (44%) δεν εμπιστεύονται τα προσωπικά τους δεδομένα στο cloud και παραμένουν επιφυλακτικοί. Δείτε το σχετικό infographic.

Ανθή Παναγιωτάκη, @anthi, @techingr

In.gr Τεχνολογία

Sports in

Πιτίνο: «Ο κόσμος του Παναθηναϊκού ήταν ο έκτος παίκτης»

Ο Ρικ Πιτίνο αποθέωσε τον Παναθηναϊκό για τη νίκη του απέναντι στη Μακάμπι Τελ Αβίβ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024