Τετάρτη 08 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
CNIL: Δεν πρέπει να τα βρίσκετε όλα για τους Ευρωπαίους στο google.com

CNIL: Δεν πρέπει να τα βρίσκετε όλα για τους Ευρωπαίους στο google.com

Το επιχείρημα ότι η διαγραφή των παραπομπών στα αποτελέσματα αναζήτησης του google.com με το όνομα Ευρωπαίων πολιτών συνιστά παρεμπόδιση του κοινού στην πληροφόρηση και λογοκρισία, απέρριψε η γαλλική Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, η οποία συντονίζει όλες τις αντίστοιχες Αρχές στην Ε.Ε.

Το επιχείρημα ότι η διαγραφή των παραπομπών στα αποτελέσματα αναζήτησης του google.com με το όνομα Ευρωπαίων πολιτών συνιστά «παρεμπόδιση του κοινού στην πληροφόρηση και λογοκρισία», απέρριψε η γαλλική Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα.

Δεν επιχειρούμε να διευρύνουμε την εφαρμογή της γαλλικής νομοθεσίας εκτός συνόρων, απαντά σε επίσημη ανακοίνωσή της η Αρχή, αλλά ζητάμε την πλήρη τήρηση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας από μη ευρωπαϊκές εταιρείες που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στην Ευρώπη.

Η Αρχή απέρριψε την άτυπη προσφυγή της Google που υποβλήθηκε τον Ιούλιο, με την οποία αντέδρασε στην απαίτηση της Αρχής τον Μάιο του 2015 να αποσύρει τα αποτελέσματα κάθε αναζήτησης σε οποιοδήποτε δικτυακό τόπο της μηχανής της Google αφού αποδεχτεί το αίτημα του υποκειμένου ότι οι παραπομπές σε δημοσιεύματα με βάση το όνομά του είναι ανεπαρκείς, άσχετες ή απαρχαιωμένες .

Η Google δέχτηκε αρκετές χιλιάδες αιτήματα για το Δικαίωμα στη Λήθη από γάλλους πολίτες. Αφαίρεσε κάποια αποτελέσματα από τα ευρετήριά του στους δικτυακούς τόπους της μηχανής του με ευρωπαϊκή κατάληξη .fr, .es, .co.uk, δεν έκανε όμως το ίδιο σε άλλες καταλήξεις ή στο google.com, παρά το γεγονός ότι οποιοσδήποτε χρήστης μπορεί να τα χρησιμοποιήσει. Τον Μάιο του 2015, η πρόεδρος της Αρχής είχε απαιτήσει από την Google, με επίσημη επιστολή της, να το πράξει.

Η Ισαμπέλ Φαλκ-Πιεροτέν απάντησε στους ισχυρισμούς της Google περί παρεμπόδισης του δικαιώματος του κοινού στην πληροφόρηση, σημειώνοντας ότι εάν το δικαίωμα στην λήθη περιοριστεί γεωγραφικά, θα ήταν αρκετό να ψάξει κανείς σε άλλες περιοχές και να βρει τις άσχετες ή παρωχημένες πληροφορίες που αφορούν σε πρόσωπα που έχουν εναντιωθεί στην ένταξη στο ευρετήριο της μηχανής αναζήτησης ενώ, το αίτημά του για να περάσουν στην λήθη έχει γίνει αποδεκτό. Τότε, το αποτέλεσμα θα ήταν να αποδίδονται διαφορετικά δικαιώματα, σημειώνει η Αρχή -αφενός στον χρήστη που επιχειρεί την αναζήτηση για κάποιον, αφετέρου στον υποκείμενο στην αναζήτηση που ζητάει να μην τον στοιχειώνει πλέον το παρελθόν του.

Άλλωστε, το δικαίωμα αφαίρεσης από τα ευρετήρια των ιντερνετικών μηχανών αναζήτησης δεν σημαίνει την διαγραφή της πληροφορίας από το Ίντερνετ -απλά δεν εμφανίζονται όταν η αναζήτηση γίνεται με ονοματεπώνυμο, με άλλα στοιχεία ο εντοπισμός είναι εφικτός. Ακόμα, σχολιάζει η CNIL, το δικαίωμα στη λήθη δεν είναι απόλυτο και συνδυάζεται από το δικαίωμα των πολιτών στην πληροφόρηση υπό την διπλή επίβλεψη της CNIL και του δικαστηρίου.

Η άτυπη έφεση απορρίπτεται και η εταιρεία πρέπει να συμμορφωθεί με το επίσημο αίτημα της Αρχής, αλλιώς η πρόεδρος της Αρχής θα προσφύγει στην επιτροπή κυρώσεων για να αποφασίσει σχετικά, καταλήγει η αυστηρή ανακοίνωση της Αρχής που συντονίζει και τις υπόλοιπες Αρχές της Ε.Ε. σχετικά με το θέμα.

Ανθή Παναγιωτάκη, @anthi, @techingr

In.gr Τεχνολογία

Sports in

Ο Ολυμπιακός με 2 νίκες, αλλάζει το ελληνικό ποδόσφαιρο!

Πόσο θα αλλάξουν οι συνθήκες για το ελληνικό ποδόσφαιρο στην Ευρώπη, εάν ο Ολυμπιακός κάνει το «2 στα 2» στο Conference League;

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 08 Μαϊου 2024