Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Chromebook με €190, τον «υπολογιστή για όλους» βρήκε το Google

Chromebook με €190, τον «υπολογιστή για όλους» βρήκε το Google

Κοστίζει 249 δολάρια, έχει βάρος 1,14 κιλά, πάχος 2 εκατοστά, έξι ώρες αυτονομία, ενεργοποιείται σε λιγότερο από 10 δευτερόλεπτα, συνοδεύεται από δωρεάν 100GB για δυο χρόνια στο Google Drive, κάθε μέλος της οικογένειας έχει το δικό του λογαριασμό, τα βίντεο υψηλής ευκρίνειας παίζουν άψογα και το περιβάλλον εργασίας αποκρίνεται άμεσα στα χάδια στο touchpad. Αυτό είναι το νεότερο Chromebook που προτείνει σε όλους η Google.

H Google έχει προτείνει από τον Μάιο του 2011 να αναθεωρήσουμε τον τρόπο που βλέπουμε τους υπολογιστές μας και να εξετάσουμε το ενδεχόμενο να βασιζόμαστε σε ένα, δύο ή και τρία διαφορετικά φορητά μηχανήματα στο σπίτι.

Εκτός από ελαφριά, τα Chromebook διαφέρουν γιατί δεν έχουν λειτουργικό σύστημα, έτσι όπως το εννοούμε σήμερα, δεν έχουν αποθηκευτικό χώρο, υπό μορφή σκληρού ή μη, δίσκου. Βασίζονται στο cloud για την διεκπεραίωση εργασιών που κάναμε με τις εφαρμογές και στον browser (της Google) για την πρόσβαση σε χώρο αποθήκευσης, και σε υπηρεσίες περιεχομένου, όπως η μουσική, τα βιβλία και οι ταινίες. Η Google επίσης υπόσχεται ότι θα έχουμε έναν υπολογιστή που δεν θα απαιτεί τεχνική υποστήριξη ή αναβαθμίσεις-που-δεν-πάνε-πάντα-καλά (τουλάχιστον, στον ίδιο βαθμό με ένα laptop).

Το νέο Chromebook, γράφουν οι άνθρωποι της Google, είναι ένας υπέροχος υπολογιστής, ανεξάρτητα από το κόστος του. Στα 249 δολάρια (γύρω στα 190 ευρώ), το νέο Chromebook είναι εξαιρετικό, λένε και, αρχικά, δεν θα διαφωνήσουμε.

Το νεότερο Chromebook κατασκευάζεται από την Samsung και φυσικά έρχεται δεμένο με τις υπηρεσίες της Google: Gmail, Drive, Search, Maps, YouTube, Play και Google+ Hangouts. Οι προ-παραγγελίες από το Amazon, και μεγάλες αλυσίδες λιανικής στις ΗΠΑ (ενδεικτικά αναφέρουμε ότι θα είναι διαθέσιμο σε 500 καταστήματα της αλυσίδας Best Buy) γίνονται ήδη δεκτές και την τελευταία εβδομάδα του Οκτωβρίου το Chromebook θα πωλείται και στην Μ.Βρετανία (σε 30 καταστήματα της αλυσίδας PC World και Currys) αλλά και online.

Στο Amazon βρίσκουμε δύο μοντέλα, με ή χωρίς 3G.

Το μοντέλο με Wi-Fi των 249 δολαρίων έχει οθόνη διαγωνίου 11,6 ίντσες, διπύρηνο επεξεργαστή Exynos 5250 της Samsung, αρχιτεκτονικής ARM χρονισμένο στα 1,7GHz, μνήμη SDRAM 2GB, δίσκο 16GB σε κάρτα μνήμης eMMC, μια θύρα USB 2.0, μια USB 3.0, και λειτουργικό Chrome OS.

To μοντέλο με 3G κοστίζει 330 δολάρια (περίπου 252 ευρώ), έχει οθόνη 11,6 ίντσες 1366×768, επεξεργαστή Samsung Exynos 4210 1,7GHz, SDRAM 2GB, δίσκο 16GB eMMC, 1 θύρα USB 2.0 και 1 θύρα USB 3.0, Chrome OS, βάρος 1,08 κιλά, διαστάσεις 29,9 x 20,5 x 1,75 εκατοστά.

Σημαντική διαφορά σε σχέση με τα προγενέστερα Chromebook είναι ότι ο επεξεργαστής είναι αρχιτεκτονικής ARM (που συναντάμε σε smartphone και tablet με Android και σύντομα και Windows RT) και είναι ακόμα φτηνότερα.


Δείτε πως προβάλλει το νέο του laptop το Google

Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα για τα Chromebook στο tech.in.gr:

Το Google μας θυμίζει το σύνθημα της Sun Microsystems που έλεγε πριν πολλά χρόνια «The Network is the Computer», με την παρουσίαση των πρώτων φορητών υπολογιστών που τουλάχιστον φαινομενικά, δεν έχουν τίποτα περισσότερο από έναν browser -ούτε επιφάνεια εργασίας, ούτε φακέλους, ούτε antivirus, ούτε προγράμματα.

Δοκιμάστε μερικές από τις Web app (μικρο-εφαρμογές) που φτιάχτηκαν για την εποχή όπου οι υπολογιστές μας δεν θα φέρουν εγκαταστημένο κανένα «βασανιστικό» λειτουργικό σύστημα, παρά μόνο έναν Web browser. Κάντε επεξεργασία φωτογραφιών μέσα από τον browser, μοιραστείτε το ημερολόγιό σας με συνεργάτες και φίλους, ξεφορτωθείτε τα Post-It, επεξεργαστείτε αρχεία doc και pdf στο κινητό σας ή μετατρέψτε ένα smartphone με Android σε… iPod.

Δύο νέους φορητούς υπολογιστές και, για πρώτη φορά, ένα desktop προσθέτει η Samsung στην οικογένεια των υπολογιστών του μέλλοντος που θα λειτουργούν μόνο με σύνδεση στο Διαδίκτυο. Τα Chromebook και το Chromebox βασίζονται στο Chrome OS της Google.

Το Chromebox αποτελεί την εκδοχή desktop των μικρών laptop που βασίζονται στο Chrome OS, είναι όμως τόσο μικρό ώστε να θεωρείται επίσης φορητό. To Samsung Chromebox Series 3 είναι ένα κουτί με πλευρά 19 εκατοστά, ύψος γύρω στα 3 εκατοστά και βάρος 1,1 κιλά που πωλείται στις ΗΠΑ στα 330 δολάρια (266 ευρώ).

In.gr Τεχνολογία

Sports in

Νέα ήττα για Μπακς - Συνεχίζει ασταμάτητος και… μόνος ο Αντετοκούνμπο (107-100)

Οι Μπακς ηττήθηκαν από τους Πέλικανς (107-100) και πλέον πιέζονται έντονα από Νικς και Καβαλίερς για τη δεύτερη θέση στην Ανατολή.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024