Παρασκευή 03 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Τι δεν διορθώθηκε με την έλευση των Windows 8.1

Τι δεν διορθώθηκε με την έλευση των Windows 8.1

Τα Windows 8.1 είναι διαθέσιμα για κατέβασμα και από τις 18 Οκτωβρίου τα καταστήματα θα διαθέτουν την νέα έκδοση για όσους δεν έκαναν το άλμα στα Windows 8 την χρονιά που πέρασε. Όμως, η μεγαλύτερη αλλαγή που ζήτησαν οι χρήστες, η λειτουργικότητα της «έναρξης», δεν έγινε. Το σηματάκι των Windows είναι στην κάτω αριστερή γωνία, αν το πατήσετε όμως δεν θα βρείτε τα προγράμματα, την γραμμή εντολών ή, τον πίνακα ελέγχου που ψάχνετε. Αντ'αυτών, θα βρεθείτε σε έναν άλλο κόσμο, γεμάτο τούβλα.

Τα Windows 8.1 είναι διαθέσιμα για κατέβασμα και από τις 18 Οκτωβρίου 2013 τα καταστήματα θα διαθέτουν την νέα έκδοση για όσους δεν έκαναν το άλμα στα Windows 8 την χρονιά που πέρασε. Όμως, δεν έγινε η μεγαλύτερη αλλαγή που ζήτησαν οι χρήστες, η επιστροφή στην λειτουργικότητα της μπάρας «έναρξης» στην κάτω πλευρά της επιφάνειας εργασίας με το «κουμπί» έναρξη (Start) και το μενού Start.

Στα Windows 8.1, το σηματάκι των Windows είναι πλέον ορατό στην κάτω αριστερή γωνία. Αν το επιλέξετε με το mouse όμως, δεν θα βρείτε τα προγράμματα, την γραμμή εντολών ή, τον πίνακα ελέγχου που ψάχνετε. Αντ’αυτών, θα βρεθείτε σε έναν άλλο κόσμο, γεμάτο τούβλα, την Οθόνη Έναρξης (Start Screen) με τα tiles των app. Δεν είναι όμως μόνο αυτό…

Τα Windows 8.1 παραμένουν σχιζοφρενή

Οι πρώτες εντυπώσεις από τα Windows 8.1 άρχισαν να εκφράζονται από τους χρήστες, συχνά με γενναία δόση κυνισμού. Τα Windows 8.1 παραμένουν «σχιζοφρενή», αφού επιχειρούν να συγκεράσουν ένα λειτουργικό σύστημα για φορητές συσκευές με ένα λειτουργικό σύστημα για desktop. Στα Windows 8.1 συνεχίζουν να υπάρχουν δύο εκδόσεις κάθε εφαρμογής, δύο «βοήθειες», δύο Internet Explorer, δύο πίνακες ελέγχου.

Έτσι, σύμφωνα με όσα γνωρίσαμε στα Windows 8, για να τρέχει ο χρήστης τον ίδιο browser (π.χ. αυτόν του desktop) θα πρέπει να επέμβει στα λεγόμενα file and program associations, ώστε το browsing να γίνεται με έναν από τους δύο. Διαφορετικά, το κλικ σε ένα URL σε e-mail στο Outlook θα ανοίγει τον IE στιλ Metro (με περιορισμένη λειτουργικότητα και επιλογές). Ο χρήστης μετακομίζει χωρίς να το θέλει στα tiles και όταν αρχίσει να ψάχνει τον ΙΕ του, θα βρεθεί σε σύγχυση.

Το θέμα είχε γίνει γνωστό από τον Φίλιπ Γκρίνσπαν, γνωστό καθηγητή στο ΜΙΤ, ο οποίος είχε πει χαρακτηριστικά πως τα Windows 8 είναι το κατάλληλο χριστουγεννιάτικο δώρο για κάποιον που… μισείτε. Δεν ήταν όμως ο μόνος που επέκρινε την συνύπαρξη δύο OS, ανάλογες επικρίσεις είχε δεχτεί η εταιρεία και από τον συνιδρυτή της, τον Πολ Άλεν.

Το πρόβλημα είναι σοβαρό καθώς ο χρήστης βρίσκεται με δύο διαφορετικές εκδόσεις των ίδιων προγραμμάτων (ό,τι κάνει στην μια, δεν τα γνωρίζει η άλλη).

Μια ανούσια αλλαγή στο Desktop mode

H Microsoft φωνάζει με κάθε τρόπο πως τα νέα Windows 8.1 είναι «πιο οικεία και εύκολα στην περιήγηση», αφού με αυτή την έκδοση επιστρέφουμε στην παραδοσιακή εμπειρία Windows φέροντας πίσω το κουμπί «Έναρξη».

Ωστόσο, αυτό δεν είναι το κουμπί Έναρξη, αντιλέγουν οι χρήστες. Το κλασικό κουμπί Start αποτελεί παρελθόν.

Με το πάτημα του πλήκτρου με το σηματάκι των Windows στο πληκτρολόγιο, ο χρήστης δεν βλέπει να αναδύεται το οικείο μενού (με τις επιλογές Τερματισμός, Εκτέλεση, Βοήθεια και Υποστήριξη, Αναζήτηση, Ρυθμίσεις, Έγγραφα, Προγράμματα κ.λπ. στα Windows XP που χρησιμοποιούνται ακόμα εκτενώς, παρά τις προσπάθειες της Microsoft να πείσει τους χρήστες να αναβαθμίσουν).

Η αλλαγή που φέρνουν τα Windows 8.1 είναι ότι το σηματάκι των Windows είναι πλέον ορατό (η Microsoft από τότε έλεγε πως υπήρχε Start, αλλά ήταν κρυμμένο στην κάτω αριστερή γωνία του desktop). Εντούτοις, αυτό που ζητούσαν οι χρήστες δεν ήταν το λογότυπο των νέων Windows. H Microsoft επέλεξε να παραπέμπει στην Start Screen με την επιλογή του Start στο desktop.

Έτσι, οι χρήστες επιστρέφουν στις εναλλακτικές λύσεις τρίτων, αναζητώντας ενημερωμένες εκδόσεις των utilities που φέρνουν πράγματι πίσω το Start. Δύο προτάσεις είναι άμεσα διαθέσιμες:

Διαβάστε επίσης:

Ανθή Παναγιωτάκη
@anthi

In.gr Τεχνολογία

Sports in

Μεντιλίμπαρ: «Δεν έχει τελειώσει τίποτα, έχει γίνει η μισή δουλειά»

Απόλυτα ψύχραιμος ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ μετά τον θρίαμβο του Ολυμπιακού επί της Άστον Βίλα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 03 Μαϊου 2024