Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πως θα αποφεύγεται το σοκ του λογαριασμού στα Windows 8

Πως θα αποφεύγεται το σοκ του λογαριασμού στα Windows 8

Ο όρος «σοκ του λογαριασμού» είναι γνωστός σε όσους έχουν δει τον λογαριασμό κινητής τηλεφωνίας να φτάνει σε δυσθεώρητα ύψη από την πρόσβαση στο Ίντερνετ. Οι προγραμματιστές των Windows 8 δηλώνουν ενήμεροι και περιγράφουν από τώρα τους τρόπους με τους οποίους θα επιχειρήσουν να προστατεύσουν τον χρήστη από την υπερχρέωση του δικτύου κινητής τηλεφωνίας για την πρόσβαση στο Διαδίκτυο.

Ο όρος σοκ του λογαριασμού έχει υιοθετηθεί από τις ίδιες τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, οι οποίες έχουν βρεθεί αντιμέτωπες με έξαλλους συνδρομητές mobile broadband που είδαν τον υπέρογκα φουσκωμένο λογαριασμό κινητής τηλεφωνίας από την κίνηση data που (εν αγνοία τους) προκάλεσαν.

Η ομάδα ανάπτυξης των Windows 8 δηλώνει ενήμερη και περιγράφει σε σχετικό blog post τους τρόπους με τους οποίους θα μας προφυλλάσσει από το λεγόμενο bill shock.

Όπως αναφέραμε ήδη σε προηγούμενο άρθρο, στα Windows 8 η σύνδεση στο δίκτυο κινητής τηλεφωνίας θα διακόπτεται όταν το σύστημα που φέρει την επερχόμενη έκδοση του λειτουργικού συστήματος «πιάνει» σύνδεση σε προτιμώμενο δίκτυο Wi-Fi (υποθέτοντας ότι, η σύνδεση σε Wi-Fi είναι φθηνότερη ή ακόμα και δωρεάν -π.χ. στο σπίτι- σε σχέση με τη σύνδεση mobile broadband). Ο χρήστης των Windows 8 δεν θα αντιλαμβάνεται την αποσύνδεση από το δίκτυο κινητής τηλεφωνίας και την σύνδεση στο δίκτυο Wi-Fi (η μετάβαση από το δίκτυο κινητής τηλεφωνίας σε δίκτυο Wi-Fi θα γίνεται αυτόματα).

Ένας ακόμα τρόπος με τον οποίο τα Windows 8 θα προσαρμόζουν την συμπεριφορά τους ανάλογα με τη σύνδεση αφορά στο Windows Update. H υπηρεσία με την οποία ενημερώνεται το λειτουργικό σύστημα δεν θα προκαλεί κίνηση data όταν διαγνώσκει ότι η σύνδεση στο Διαδίκτυο χρεώνεται σε συνθήκες mobile broadband, με μια εξαίρεση, τις κρίσιμες ενημερώσεις. Όταν απαιτείται η ενημέρωση του λειτουργικού συστήματος για να αποφευχθεί η διασπορά ιών ή σκουληκιών, όπως το διαβόητο Blaster worm, το Windows Update θα κατεβάζει το λεγόμενο critical update ακόμα και όταν ο χρήστης συνδέεεται με mobile broadband (και χρεώνεται). Ο χρήστης θα διατηρεί τη δυνατότητα να ενεργοποιήσει το Windows Update, ακόμα και σε συνθήκες mobile broadband.

Επίσης, η ομάδα ανάπτυξης των Windows 8 θα δώσει στους προγραμματιστές εφαρμογών τα εργαλεία (ένα σύνολο από API, που δίνουν πρόσβαση στις παραμέτρους για τη χρέωση της σύνδεσης) να προσαρμόσουν την συμπεριφορά των εφαρμογών τους ανάλογα ώστε να συνυπολογίζουν το γεγονός ότι ο χρήστης χρησιμοποιεί σύνδεση κινητής τηλεφωνίας ή όχι. Έτσι, θα μπορεί για παράδειγμα να ορίσει ότι όταν η app χρησιμοποιεί σύνδεση κινητής τηλεφωνίας θα κατεβάζει π.χ. βίντεο σε χαμηλή ανάλυση, ενώ όταν είναι σε Wi-Fi, βίντεο σε HD.

Στις Ρυθμίσεις των Δικτύων των Windows 8 θα υπάρχει η παράμετρος του κόστους. Σε κάθε δίκτυο, θα υπάρχει ένδειξη των δεδομένων που διακινήθηκαν μέσω mobile broadband αλλά και Wi-Fi. Αυτό σημαίνει ότι, ο χρήστης των Windows 8 και συνδρομητής mobile broadband, μπορεί να μηδενίζει τους μετρητές στην αρχή κάθε μήνα για να ελέγχει την κίνηση (και την χρέωση).

Εντούτοις, αν και η μέτρηση των Windows 8 μπορεί να διαφέρει «ελαφρώς» από αυτή του δικτύου, ο χρήστης θα έχει μια αίσθηση του μεγέθους ώστε να το συγκρίνει με αυτό που θα πρέπει να δείχνει η app του δικτύου κινητής τηλεφωνίας -η οποία αναμένεται να είναι διαθέσιμη στο Marketplace των Windows 8. Μάλιστα, στο live tile της app του δικτύου που μπορεί να βρίσκεται «καρφιτσωμένο» στην αρχική οθόνη της επιφάνειας εργασίας των Windows 8 (Metro style) θα εμφανίζεται τυχόν μήνυμα του δικτύου κινητής τηλεφωνίας με το οποίο ο συνδρομητής ειδοποιείται για την κατανάλωση των MB που προβλέπει τυχόν πρόγραμμα κινητής τηλεφωνίας με προπληρωμένη κίνηση (π.χ. όταν φτάσει στο 80%).

Επίσης, η Διαχείριση Εργασιών (Task Manager) θα παρέχει στοιχεία για την διακίνηση data που προκάλεσε κάθε app (σε επίπεδο διεργασίας) ιστορικά και την τρέχουσα σε όλα τα δίκτυα (είτε ασύρματα, είτε ενσύρματα). Με την πληροφορία αυτή, ο χρήστης θα μπορεί να εκτιμήσει ποιες app δεν είναι ιδιαίτερα λιτοδίαιτες και να πράξει ανάλογα (να τις απεγκαταστήσει).

Διαβάστε ακόμα στο tech.in.gr σχετικά με τα Windows 8 και τις συνδέσεις δικτύου:

Διαβάστε επίσης στο tech.in.gr περισσότερα σχετικά με το σοκ του λογαριασμού:

In.gr Τεχνολογία

Sports in

Σπανούλης: H ζημιά από έναν πρώην συμπαίκτη του (vid)

Ο Σπανούλης ήταν αδύνατο να του βάλει φρένο και ο Σερμαντίνι με αυτό το περίεργο στυλ έφτασε τους 21 πόντους, έχοντας 7/8 δίποντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024