Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Γιατί θα παρακολουθήσουμε την εκδήλωση της Apple το βράδυ της Τρίτης

Γιατί θα παρακολουθήσουμε την εκδήλωση της Apple το βράδυ της Τρίτης

Την Τρίτη 9 Σεπτεμβρίου, στις 10 το πρωί θα ξεκινήσει η προγραμματισμένη συνέντευξη Τύπου της Apple. Άλλοι με πηγαίο ενθουσιασμό, άλλοι με ύφος ζηλόφθονο και κάποιοι με απληστία θα παρακολουθούν την εκδήλωση στο Κουπερτίνο αναμένοντας κάτι επαναστατικό, όπως το iPod, το iPhone ή το iPad για να παραδεχτούν τα ηγετικά προσόντα του Τιμ Κουκ, επικεφαλής της Apple μετά τον «ανεπανάληπτο» για πολλούς Στιβ Τζομπς.

Την Τρίτη 9 Σεπτεμβρίου, στις 10 το πρωί -20:00 ώρα Ελλάδας- θα ξεκινήσει η προγραμματισμένη συνέντευξη Τύπου της Apple. Από πολλά σημεία της Γης, άλλοι με πηγαίο ενθουσιασμό, άλλοι με ύφος ζηλόφθονο και κάποιοι με απληστία, θα παρακολουθούν ζωντανά την εκδήλωση στο Κουπερτίνο αναμένοντας «κάτι επαναστατικό, όπως το iPod, το iPhone ή το iPad» για να παραδεχτούν τα ηγετικά προσόντα του Τιμ Κουκ, επικεφαλής της Apple μετά τον «ανεπανάληπτο» Στιβ Τζομπς.

Δεν έχει σημασία εάν η Apple θα παρουσιάσει ένα ή δύο μεγαλύτερα άιφον, ένα μεγάλο άι-παντ 12,9» ή ακόμα και την νεότερη έκδοση του λειτουργικού της για όλες τις συσκευές της. Αυτά τα ξέρουμε λίγο-πολύ ήδη: μπορεί κανείς να ανατρέξει σε όλες τις πληροφορίες που έχουν διαρρεύσει για το iPhone 6.

Οι περισσότεροι, αν όχι όλοι, εκτιμούν ότι το «next big thing» θα είναι μια συσκευή που φοριέται -με τον Τιμ Κουκ να δείχνει «στον καρπό του χεριού, υπό την προϋπόθεση ότι μπορεί κανείς να πείσει τους νέους που δεν φορούν πλέον ρολόι, να το κάνουν». Στην ίδια κατεύθυνση, ο κορυφαίος σχεδιαστής της Apple, ο Σερ Τζόναθαν Άιβι λέει πως «οι Ελβετοί έχουν πλέον προβλήματα», απαντώντας εμμέσως πλην σαφώς στην Swatch που δηλώνει ατρόμητη πως «μπορεί να φτιάξει και smartwatch μόνη της».

Κάτι οι προσκλήσεις σε συντάκτες μόδας, κάτι η πρόσληψη κορυφαίων στελεχών από την βιομηχανία της μόδας, δείχνουν πως η Apple όντως θα επιχειρήσει να ορίσει μια την κατηγορία προϊόντων, αυτή των smartwatch με το δικό της «iWatch«. Κάτι, που θεωρείται ότι πασχίζουν να κάνουν σωστά άλλα μεγαθήρια της βιομηχανίας υπολογιστών.

Μετά τις πρώτες προσπάθειες για εκταμίευση του ενθουσιασμού του κοινού για τα πρώτα έξυπνα ρολόγια -θυμάστε το Pebble Watch- , στο εγχείρημα εμπλέκονται ήδη πολλοί: η Google με την ειδική έκδοση του Android για wearable (Android Wear), η Samsung με το δικό της νεότευκτο TizenOS και οι κατασκευαστές που συσσωρεύονται κυρίως γύρω από το Android Wear: το στρογγυλό Motorola Moto360, τα νεότερα αδιάβροχα SmartWatch από την Sony, το αυτόνομο Samsung Gear S με 3G, το επίσης στρογγυλό LG G Watch R με την πλαστική οθόνη OLED, το Asus ZenWatch, το Qualcomm Toq με αυτονομία ημερών και ασύρματη φόρτιση. Η τρέλα του έξυπνου ρολογιού έχει συνεπάρει και άλλους τομείς της βιομηχανίας, όπως την Nissan από τον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας με το Nismo Watch.

Καμία από τις προγενέστερες προτάσεις και οι νεότερες αντιμετωπίζονται με δυσπιστία, καθώς καμία ως τώρα δεν έχει προχωρήσει με ρυθμούς «επαναστατικούς». Σήμερα όλα τα smartwatch μοιάζει να έχουν κάποια ατέλεια. Συχνά αφορά στην απαίτηση των συσκευών αυτών για καθημερινή φόρτιση, στην καλύτερη περίπτωση μια φορά ημερησίως -ποιος όμως θέλει άλλη να σκέφτεται πως θα φορτίζει μια ακόμα συσκευή, ή πόσο μάλλον, ένα δήθεν «έξυπνο» ρολόι που σταματάει να «χτυπάει» κάθε δεύτερη μέρα.
Άλλοτε, ως ψεγάδια λογίζονται οι απαιτήσεις τους σε ενέργεια, και η συνακόλουθη απαίτηση για την επικοινωνία με το smartphone εντός εμβέλειας Bluetooth μέσω Bluetooth Low Energy (4.0), ή η χρήση smartphone με την νεότερη έκδοση του κατακερματισμένου συστήματος Android.

Επιπλέον, δεν είναι ακόμα φανερό τι καθιστά «έξυπνα» τα ρολόγια της βιομηχανίας των smartphone, ώστε να παραγκωνίσουν τα όμορφα, κομψά, λειτουργικά ρολόγια που φοριούνται σαν κόσμημα στο δεξί. H ενημέρωση για τις αναπάντητες κλήσεις, οι ενημερώσεις από το Facebook και το Twitter ή οι ειδήσεις στο χέρι μπορεί να είναι χρήσιμες, μπορεί όμως να είναι και ενοχλητικές, φυσικά δεν καταργούν την ανάγκη για smartphone «κάπου κοντά», και μοιάζουν περισσότερο με συμβιβασμό, λέει ο αντίλογος.

Τα smartwatch -είτε κοστίζουν 99 ευρώ, είτε 299 ευρώ- δεν έχουν ακόμα δικαιολογήσει επαρκώς το κόστος ή την ύπαρξή τους και η χρήση τους με φωνητικές εντολές, όταν δεν μπορεί κανείς να πληκτρολογήσει σε μια επιφάνεια μίας και κάτι ίντσας, παρουσιάζει εγγενή προβλήματα.

Τι θα μπορούσε όμως να κάνει η Apple για να τα αλλάξει όλα αυτά; Κάποιοι υποθέτουν πως η πληροφορία ότι το «iWatch» θα έχει και τσιπ NFC είναι η πλέον σημαντική: το τσιπ αυτό θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την διεξαγωγή ανέπαφων συναλλαγών, και να φέρει την επανάσταση στον τομέα των πληρωμών στο λιανεμπόριο, καταργώντας την ανάγκη για πορτοφόλι ή έστω για την χρήση του smartphone για τον ίδιο σκοπό.

Η συγκυρία πάντως για μια τέτοια ανακοίνωση μάλλον δεν ευνοεί την Apple, εάν πράγματι η αυριανή ανακοίνωση σχετίζεται με την ασφάλεια: η εικόνα της πλήττεται από την είδηση ότι δεν έκανε αρκετά για να διαφυλάξει το απόρρητο διάσημων προσώπων στο iCloud, εκθέτοντας 101 διασημότητες στα αδιάκριτα βλέμματα των εκατομμυρίων του Διαδικτύου, χωρίς ωστόσο η ίδια να παραδεχτεί ότι έκανε κάτι λάθος. Εάν δεν μπορεί να κλείσει την πόρτα στα άλμπουμ φωτογραφιών επιφανών προσώπων, πως θα της εμπιστευτεί κανείς το πορτοφόλι του;

Βέβαια, είναι αλήθεια ότι ξεχνάμε γρήγορα όπως και ότι μπροστά στην τεχνολογία ο ανθρώπινος παράγοντας είναι ο αδύναμος κρίκος, οπότε το φταίξιμο εύκολα μπορεί να πέσει επάνω μας («αφού χρησιμοποιούμε το ίδιο password παντού»).

Άλλοι λένε πως το iWatch δεν θα χρησιμοποιείται μόνο για πληρωμές, αλλά και για να ξεκλειδώνει το σπίτι μας, με μια σειρά έξυπνων οικιακών συσκευών και οικιακών αυτοματισμών -κλειδαριές, φώτα, θέρμανση κ.ά.- να ελέγχονται από απόσταση μέσω του HomeKit της Apple. Έτσι, θα έδινε ώθηση σε μια ακόμα αναπτυσσόμενη αγορά με κάθε λογής οικιακούς αυτοματισμούς που μιλάνε στο Ίντερνετ. Με την εμπλοκή της Apple στο«Ίντερνετ των Πραγμάτων», η Google θα βρει αντίπαλο σε μια χώρα που κινδυνεύει να μετατραπεί σε Πύργο της Βαβέλ.

Επίσης, το ίδιο ρολόι θα λειτουργεί ως περικάρπιο που θα φροντίζει την συλλογή μιας σειράς (ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων) παραμέτρων υγείας και ευεξίας, όπως ο βαθμός της καθημερινής μας άσκησης, του καρδιακού μας ρυθμού, της πίεσής μας κ.ά., στον φάκελο του Apple HealthKit.

Η εκδήλωση της Τρίτης 9 Σεπτεμβρίου 2014 έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον γιατί θα επαναφέρει στο προσκήνιο την συζήτηση για τον ρόλο της τεχνολογίας στην σύγχρονη ζωή και θα μας φέρει, μεταξύ άλλων, ενώπιον των ευθυνών μας για την ισορροπία που θα επιλέξουμε να κρατήσουμε απέναντι στην ευκολία και την προστασία της προσωπικής μας ζωής.

Ανθή Παναγιωτάκη, @anthi, @techingr

In.gr Τεχνολογία

Sports in

Σπανούλης: H ζημιά από έναν πρώην συμπαίκτη του (vid)

Ο Σπανούλης ήταν αδύνατο να του βάλει φρένο και ο Σερμαντίνι με αυτό το περίεργο στυλ έφτασε τους 21 πόντους, έχοντας 7/8 δίποντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024