Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Δεν είναι όλα τα pixel ίδια, σταματήστε να μετράτε Mpixel, λέει η HTC

Δεν είναι όλα τα pixel ίδια, σταματήστε να μετράτε Mpixel, λέει η HTC

Η HTC κάνει μια προσπάθεια να εξηγήσει πως είναι δυνατόν μια φωτογραφία 4 μόλις Mpixel από το HTC One να είναι καλύτερη από μια φωτογραφία περισσότερων Mpixel που τραβήχτηκε από ένα iPhone, το Samsung Galaxy S III ή το Sony Xperia T. Παράπλευρη συνέπεια, η επαναφορά στην μνήμη μας ανάλογου εγχειρήματος από την Nokia όταν μιλούσε για PureView. Παρεμπιπτόντως, η HTC δεν κάνει σύγκριση λήψεων με τα Lumia 920 και Lumia 820.

Η HTC κάνει μια προσπάθεια να εξηγήσει πως είναι δυνατόν μια φωτογραφία 4 μόλις Mpixel από το HTC One να είναι καλύτερη από μια φωτογραφία περισσότερων Mpixel που τραβήχτηκε από ένα iPhone 4 ή ένα iPhone 5, το Samsung Galaxy S III ή το Sony Xperia T.

Όπως εξηγεί, χρόνια τώρα οι περισσότεροι καταναλωτές έχουν τη λανθασμένη αντίληψη ότι όσο μεγαλύτερος ο αριθμός των megapixel, τόσο καλύτερη η ποιότητα των φωτογραφιών. Στην πραγματικότητα, ο αριθμός των megapixel είναι μόνο ένας από τους άπειρους παράγοντες που καθορίζουν την ποιότητα της φωτογραφίας. Αισθητήρες και επεξεργαστές εικόνας παίζουν αμφότεροι κρίσιμο ρόλο, επισημαίνει.

Από την άλλη, οι καταναλωτές είναι θύμα του μύθου των Mpixel, ωστόσο οι κατασκευαστές επενδύουν σε αυτόν, αφού συνεχίζουν να προσπαθούν να ξεπεράσουν ο ένας τον άλλο με περισσότερα megapixel. Για να τα καταφέρουν, μειώνουν το μέγεθος των pixel για να στριμώξουν περισσότερα, «κάτι που σε μερικές περιπτώσεις μπορεί να είναι επιζήμιο για την ποιότητα της εικόνας». Και αυτό γιατί, όσο μικρότερο είναι το pixel, τόσο λιγότερο φως συλλέγει. Και αυτό έχει ως αποτέλεσμα περισσότερο ορατό θόρυβο και άλλα ελαττώματα τόσο στις φωτογραφίες όσο και στα βίντεο.

  • Αποτελεί θεμελιώδες αξίωμα της ψηφιακής φωτογραφίας ότι όσο περισσότερο φως μπορεί να συλλάβει μια φωτογραφική μηχανή, τόσο περισσότερες πληροφορίες μπορεί να καταγράψει, δημιουργώντας έτσι πάγια καλύτερες εικόνες σε μεγαλύτερη ποικιλία συνθηκών και φωτισμού.

Η προσέγγιση της HTC είναι να προσφέρει pixel μεγαλύτερου μεγέθους στον νέο αισθητήρα, τα
οποία μπορούν να συλλαμβάνουν 300% περισσότερο φως απ’ ό,τι πολλές από τις κάμερες 13 megapixel που διατίθενται στην αγορά. Επειδή τα pixel μεγαλύτερου μεγέθους καταγράφουν περισσότερο φως και δεδομένα, οι φωτογραφίες έχουν περισσότερους χρωματικούς τόνους και μεγαλύτερη ακρίβεια χρωμάτων, αναφέρεται στο πολυσέλιδο έγγραφο.

Εκτός από το μέγεθος του pixel, η HTC εξηγεί τι κάνει το δικό της ImageChip, το μεγαλύτερο διαθέσιμο διάφραγμα F/2.0 σε κάμερα smartphone που «επιτρέπει την είσοδο περισσότερου κατά 44% φωτός απ’ ό,τι το iPhone 5» καθώς και ο οπτικός σταθεροποιητής εικόνας που αναλαμβάνει να μειώσει δραστικά τη θόλωση στις φωτογραφίες και στα «κουνημένα» βίντεο.

Παραμένει ανέφικτη η μεταφορά των δυνατοτήτων μιας compact στα smartphone;

Πάντως, είναι φανερό ότι ήδη από το 2012 έχει ξεκινήσει μια προσπάθεια και συνάμα ένας πόλεμος στην βιομηχανία κινητών τηλεφώνων και φωτογραφικών μηχανών, με αντικείμενο τις δυνατότητες λήψης φωτογραφιών και βίντεο. Η Samsung πέρσι μας θύμιζε Γιατί δεν έχεις κάμερα ακόμα κι αν έχεις το καλύτερο smartphone, οι παραδοσιακοί παίκτες όπως η Nikon ή η Canon παρουσίασαν ισχυρές compact χαμηλού κόστους που ζητούν διακαώς πίσω τον ρόλο που τους πήραν εκ των πραγμάτων τα high end smartphone.

HTC Ultrapixel – Nokia PureView

Παράπλευρη συνέπεια της δημοσίευσης του white paper για την τεχνολογία HTC Ultrapixel, η επαναφορά στην μνήμη μας ανάλογου εγχειρήματος από την Nokia, όταν από τον Φεβρουάριο του 2012 επιχειρούσε να ξεκαθαρίσει την κατάσταση, μιλώντας για PureView (θυμάστε τα Nokia PureView 808 των 41Mpixel, για τα οποία η Nokia έλεγε πως δεν έχει σημασία πόσα πίξελ έχεις αλλά τι κάνεις με αυτά;).


Παρεμπιπτόντως, η HTC δεν κάνει την σύγκριση με λήψεις από τα Lumia με τεχνολογία PureView της Nokia, δηλαδή τα Lumia 920 και Lumia 820, τα οποία παρά την γκάφα της Nokia κατά την πρώτη παρουσίαση τους, υπόσχονται σημαντικές βελτιώσεις στην λήψη φωτογραφιών με λιγοστό φως και στην σταθεροποίηση εικόνας (η Nokia έδωσε εξηγήσεις για την γκάφα). Μπορείτε να μελετήσετε το αντίστοιχο έγγραφο αναφοράς της Nokia σχετικά με την τεχνολογία PureView.

Σε κάθε περίπτωση, το έγγραφο αναφοράς της HTC για την τεχνολογία HTC Ultrapixel περιέχει σημαντικές πληροφορίες που βοηθούν στην κατανόηση της ορολογίας σχετικά με την λήψη φωτογραφιών και βίντεο από τον φακό ενός smartphone και ως εκ τούτου, παρουσιάζει ενδιαφέρον.

In.gr Τεχνολογία

Sports in

Έξαλλοι στη Μακάμπι: «Λέει ψέματα ο Αταμάν»

Πηγή της Μακάμπι απαντά σε όσα της προσάπτει ο Εργκίν Αταμάν.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024